Borut Ličen je Novogoričan, ki v Ljubljani že sedem let vodi vinoteko Movia. Ekskluziven, butičen lokal v metropoli z velikim številom izbranih vin, širitve ponudbe ne omogoča. Zato je s poslovnim partnerjem Goranom Nemcem v strogem centru Nove Gorice odprl Fabriko. »Imamo edinstveno lokacijo, kjer lahko pri ponudbi vin in hrane združimo Vipavsko, Kras in Goriška brda. Tako kot pri vinu ni več trend popiti tri buteljke slabega vina, temveč tri kozarce vrhunskega, velja pri hrani, da se ne prenajedamo, ampak pojemo nekaj dobrega, kar nas zadovoljni,« razlaga o ponudbi Fabrike Ličen.

Med paleto vrhunskih vinarjev izstopa Movia in večina poznanih briških vinskih znamk. »Izbor vin bo pester. Veliko sodelujemo z gardo mladih vinarjev. Če smo v Ljubljani poznani kot ekskluzivna lokacija z omejenim številom sedežev, smo tukaj bolj ljudski lokal. Zavedamo se, da Nova Gorica nima enake kupne moči kot Ljubljana, zato smo cene prilagodili,« pravi Ličen. Prepričan je, da bo s Fabriko Nova Gorica dobila pridih urbanosti in širine, ki jo bodo poskušali dati predvsem skozi vina. Imajo širok izbor piv in gin tonikov, kjer prav tako prednjačijo domači proizvajalci. »Trend pitja piva je zelo v porastu. Največ podpore nam daje pivovarna Reservoir dogs. Imamo tudi tuja piva ter seveda klasiki union in laško, ki sta v srcu vsakega Slovenca,« pravi Ličen.

Zaradi specifične lokacije so se odločili, da bodo lokal odpirali zjutraj, začenši s kuhanjem kave in z brioši. Za kosilo ponujajo sendviče, zvečer pa kozarec vina ali piva ob burgerju in stejku. Kar ni naključje, saj je druga Ličnova poslovna veja distribucija mesa.

»Ne govorimo o klasični pleskavici, ki je bila prej iz fermentiranega mesa in tanka. Gre za dele goveda, ki ga kupujemo pri izbranih goriških mesarjih. Prej smo bili navajeni mleto meso začiniti in ga vreči na žar. Zdaj govedino pustimo odležati, potem jo delno začinimo na žaru in dokončno na krožniku. Tako kot smo pri vinu konkurenčni, pri govedini žal nismo in tega se moramo zavedati. Za hamburger dobimo v Sloveniji vrhunsko meso, za ramstek pa nas ni sram povedati, da je dobro, če sežemo daleč čez mejo, na primer v Argentino ali na Irsko,« pojasnjuje Ličen. Bodo pa pri lokalnih ponudnikih odkupovali kraške mesnine, sire, zelenjavo in sadje.

Vendar Fabrika ni restavracija, temveč »meeting point« po tujem zgledu, kjer se da nekaj dobrega popiti ter nekaj dobrega in enostavnega pojesti. Zato je Ličen s takšnim motom namenoma spregledal mnenja tistih, ki so mu namignili, da Nova Gorica za lokal s takšno ponudbo ni primerna. »Temu ne verjamem. Imam vzornike, kakršen je Movia in ostali vinarji, ki so šli s trebuhom za kruhom in dokazali svetu, da če si dober, lahko uspeš. Enako menim sam. Če bomo ljudem dali nekaj dobrega, bo tudi Nova Gorica nam dala dobro,« je prepričan Ličen, ki skozi gastronomsko ponudbo vidi tudi združevanje obeh Goric.

»Dober lokal v Novi Gorici bo zagotovo pritegnil tudi obiskovalce iz italijanske Gorice. Kot se dogaja tudi v nasprotni smeri.«