Za slovenske razmere skoraj presenetljivo in zato toliko bolj pohvalno so začeli organizatorji različnih dogodkov na sotočju Soče in Tolminke pri Tolminu letos še tesneje sodelovati: svoje načrte so razgrnili na skupni tiskovni konferenci, pripravili pa so tudi enoten promocijski material. Izjemna naravna destinacija, »najlepša alpska plaža«, kot jo je poimenoval organizator Soča outdoor festivalaPeter Dakskobler, tako postaja tudi vedno bolj prepoznavno kulturno in turistično zbirališče, ki združuje šport, glasbo, umetnost in poletno počitnikovanje.

Prebivalstvo Tolmina se potroji

»Festivali so poleg športnih aktivnosti v zadnjem desetletju postali eden glavnih turističnih proizvodov. Prebivalci so medtem festivalsko dogajanje že lepo sprejeli in ga vzeli za svojega,« je pojasnil župan Tolmina Uroš Leban. In postregel še z nazornim podatkom, da se v času največjega obsoškega festivala Metal days število prebivalcev mesta, ki se sicer giblje okrog 3500, potroji. »Večjih težav zaradi tolikšnega obiska v občini ni bilo. Moram reči, da so organizatorji dobro poskrbeli za to,« je dodal župan. Sicer pa zaradi vseh aktivnosti v zadnjih letih opažajo tudi povečan obisk naravnih znamenitosti, kot so Tolminska korita, in lep izkupiček za lokalno gospodarstvo.

Dogajanje ob Sotočju se je medtem že začelo, prva večja dogodka pa bosta Soča outdoor festival, ki bo od 25. junija do 5. julija ponudil številne soške športne aktivnosti, kot so tek po brezpotjih, jadralno padalstvo in gorsko kolesarjenje, ter Gora rocka, ki bo od 26. do 28. junija postregla z nekaterimi odmevnimi rokerskimi imeni iz Slovenije in s Hrvaškega. Glavno festivalsko dogajanje pa se bo začelo prav z Metal days, na katerih se bo od 19. do 25. julija znova zvrstilo nekaj metalskih težkokategornikov, kot so Dream Theater, Saxon, Black Label Society, Cannibal Corpse, Sepultura, Hatebreed in številne druge zasedbe.

Pridejo iz več kot 60 držav

Od 29. julija do 1. avgusta bo sledil ustvarjalni tabor Sajeta, »najstarejši in najmanjši tolminski festival«, ki bo postregel z medžanrsko glasbeno izkušnjo in nastopi številnih ustvarjalcev, med drugim pionirjev slovenske elektronike Random Logic in ruskega producenta Antona Maskeliadeja, ki je navdušil na nedavnem ljubljanskem Mentu. Naslednji bo od 4. do 7. avgusta še en mednarodno odmeven festival, Punk rock holiday, s prav tako prepoznavnimi imeni s svoje scene, na primer Beatsteaks, Flogging Molly, Against Me, Anti-Flag, The Exploited, Madball in drugimi. Obsoško poletno dogajanje se bo sklenilo ob pomirjujočih vibracijah reggaeja, ko na festival Overjam od 12. do 15. avgusta prihajajo Gentleman, Capleton, Max Romeo in vrsta drugih izvajalcev. Letošnja novost je Tmin rock, »ogrevanje za metalce in lokalce po dostopnih cenah«, ki bo 18. julija z Demolition Group kot glavnim izvajalcem.

Sicer pa je zanimivo, kako različno občinstvo privabljajo največji festivali. Na Metal days se na odru in pod njim združijo pripadniki kar 60 narodov in po besedah organizatorja Bobana Milunovića kot festival nimajo več kam zrasti. Overjam po drugi strani poleg domačinov pritegne predvsem zahodne sosede iz Italije. »V čast nam je, da smo združili tako različna naroda, in to je dokaz, da reggae ne zamira,« meni organizator Andrej Težak - Tešky. Medtem Punk rock holiday privablja predvsem Angleže, Belgijce in Nemce, letos pa bodo tujci sestavljali že 85 odstotkov obiskovalcev.