»Kako poskrbeti za otroke med počitnicami, je lahko za marsikoga velik problem. Vsi nimajo babic in dedkov ali prijaznih sosedov, na katere bi se lahko zanesli. Dogaja se, da so otroci sami doma, starši pa jih potem zaskrbljeno kličejo iz službe po telefonu in preverjajo, ali je z njimi vse v redu,« nam je pripovedovala Andreja Bracl, mamica petošolca iz ene od celjskih osnovnih šol, ki odločno zavrača posplošeno mnenje, da otroci, ki so med počitnicami sami doma, prej dozorijo in postanejo samostojni.

»Takšno ravnanje in razmišljanje je neodgovorno in lahko tudi zelo nevarno. Od otroka ne moremo pričakovati, da ne bo ušpičil kakšne neumnosti, da ne bo šel na cesto ali da ne bo zanetil požara, ko si bo nameraval speči jajca. Otroci potrebujejo nadzor. Poznam starše, ki so se vedno grozljivo bali počitnic ravno zaradi tega, ker niso vedeli, kaj naj naredijo z otrokom. Nekateri so problem reševali tudi tako, da so ostajali doma na bolniškem staležu, če pa jim ga ni uspelo dobiti, so otroke celo vozili s sabo v službo in komaj čakali na začetek novega šolskega leta,« še dodaja Braclova.

Da je lahko to prava poletna mora za številne starše, se zavedajo tudi na oddelku za družbene dejavnosti Mestne občine Celje, ki je letos prvič organiziral poletno počitniško celodnevno varstvo. Občina bo projekt sofinancirala, starši pa bodo morali za otroke, ki obiskujejo celjske šole, za stroške prispevati šest evrov na dan. Prispevek za otroke iz šol drugih občin bo znašal deset evrov. Za ta denar bodo imeli otroci na voljo kosilo ter dopoldansko in popoldansko malico ter zanimiv in raznolik program aktivnosti. Za varstvo bo poskrbljeno ob delavnikih od 6.30 do 16. ure. gm