Na ponedeljkovi izredni skupščini Nogometnega kluba Olimpija v hotelu Union, ki je trajala pičlih 18 minut, je bilo skoraj toliko varnostnikov in hostes kot delegatov z glasovalno pravico (54). Vsi so dvignili zelene kartončke za razrešitev dosedanjega predsednika Izeta Rastoderja, kar so predstavniki navijaške skupine Green Dragons pozdravili z aplavzom, enako je bilo pri potrditvi Milana Mandarića, edinega kandidata za novega predsednika. »Novi predsednik Mandarić bo skušal narediti tisto, kar ni uspelo meni. Po osmih letih dela klub zapuščam v dobri kondiciji, potem ko sem ga prevzel v globokih dolgovih. Temelji so trdni, saj klub nima niti evra dolga do igralcev, dobaviteljev in poslovnih partnerjev,« so bile poslovilne besede Izeta Rastoderja, ki ni mogel povsem skriti čustev. Ob opazovanju z novinarskih sedežev, ki so bili v zadnjih vrstah v dvorani, smo dobili občutek, da je na robu solz.

Milan Mandarić, ki se z Rastoderjem pozna že šest let, se je pošalil, da nihče ni mogel glasovati proti, ker so imeli delegati le zelene kartončke, ne pa tudi rdečih. Posebej je izpostavil, da je dobil klub v odlični kondiciji. »To je zame popolna novost, glede na to, v kakšnem stanju so bili klubi, ki sem jih prevzel v preteklosti. Zlasti v Angliji so bile razmere težke, saj so bili klubi v nasprotju z Olimpijo v dolgovih in pred bankrotom,« je bila prva misel Milana Mandarića, ki ima rad nogomet, a je v prvi vrsti poslovnež. Nogomet je v mladosti tudi igral, a priznal, da je bil več na klopi kot na igrišču, in v šali dodal, da je za to kriv trener, ki ni prepoznal kakovosti. V nogomet je začel vlagati v ZDA, nato je v Evropi kupoval klube v Franciji in Belgiji, zadnjih 16 let pa vodil angleške klube Portsmouth, Leicester in Sheffield Wednesday.

»Začenja se novo obdobje Olimpije, s katero imam velike načrte, da si povrne ugled in bo tekmovalno uspešna. To je zame velik izziv. Olimpija je v položaju, da se moramo najprej osredotočiti na prvo moštvo, da bo konkurenčno. Olimpija kot veliki klub potrebuje moderen center za trening. Treba bo vzpostaviti dialog z gledalci, da se bodo vrnili na tribune in bomo skupaj prišli do cilja. Ob vsakem obisku Anglije imam 300.000 prijateljev, ki so navijači treh klubov, v katerih sem delal,« je poudaril Mandarić, ki je na vprašanja odgovarjal v srbskem jeziku, vmes pa se mu je prikradla tudi kakšna angleška beseda. Rodil se je na Hrvaškem, mladost preživel v Novem Sadu, nato pa odšel v ZDA, kjer se je v pravem trenutku znašel v Silicijevi dolini in obogatel.

Na Dnevnikovo vprašanje, kolikšen bo proračun Olimpije, ni navedel konkretnih številk: »To je relativna stvar. Dobili bodo toliko, kot bodo potrebovali. Samo za člansko moštvo potrebujemo vsaj osem novih igralcev. A to ne bo edini vložek, če želimo priti na enako raven, kot je Maribor.« V Sloveniji je pred desetletjem dve leti deloval v Kopru, kjer pa so bili dolgovi večji, kot so bili predstavljeni ob njegovem prihodu. Koper mu še vedno dolguje del vloženega denarja. »Kopra nikoli nisem tožil, zahteval sem le, da pokažejo nekaj spoštovanja s tem, da plačajo del dolga. Morda bomo del dolga zaprli z nakupom kakšnega igralca Kopra, ki pa mora biti veliko boljši od tistih, ki so trenutno v Olimpiji,« je bil odgovor na vprašanje o sodelovanju s Koprom.

Vložek Mandarića za prevzem Olimpije je bil štiri milijone evrov. Ker je poslovnež, nas je zanimalo, ali zdaj Olimpija njemu dolguje denar. »Kako bomo rešili to področje, je stvar dogovora. Noben pravi poslovnež ne bi šel v takšen vložek, če ne bi imel vizije, da si ga povrne skozi razvoj kluba,« je pojasnil Mandarić. Na vprašanje, ali bo kot poslovnež sodeloval še pri drugih projektih v Ljubljani, je odgovoril s protivprašanjem, kaj natančno mu predlagamo. »Najprej Ljubljana potrebuje zmagovalca v nogometu,« je končal Milan Mandarić in zanikal, da bi vlagal tudi v košarkarski klub Union Olimpija.