Če bo imela Slovenija bele drese, bo zmagala, je dejal nekdo pred gostovanjem nogometašev Anglije v Stožicah. Meril je na sodnika. Bask Alberto Undiano Mallenco je namreč sodil na številnih španskih el clasicih, sčasoma pa se ga je prijel sloves Realu naklonjenega sodnika. Slovenija je imela bele drese, a teorija zarote očitno ne drži, kajti s 3:2 so zmagali Angleži. Kakor koli že, Mallenco je pred 15.796 gledalci sodil nepristransko, čeprav so slovenski reprezentanti ob prvem golu Anglije protestirali, ker so zahtevali prekršek. Toda za razplet so zaslužni le nogometaši, ki so Ljubljano spomnili, kako približno je videti nogometni spektakel, za tri prejete gole pa so si zaradi napak slovenski reprezentanti krivi sami.

Stožice vse od tekme z Italijo niso videle zvezdnika v rangu Wayna Rooneyja. Kapetan je bil resnično prvi med enakimi. Pred srečanjem je prvi pritekel na ogrevanje, prav tako v soboto na trening, na koncu je še z golom odločil zmagovalca. O Sloveniji Rooney in kolegi niso veliko govorili, je pa lahko v lepotah Ljubljane končno užival njihov selektor Roy Hodgson. Ta je dan pred tekmo nekdanjemu angleškemu nogometašu Alanu Smithu razlagal, kako so mu, ko je bil trener Udineseja v Vidmu, govorili, da je Ljubljana lepo mesto, a si je takrat ni mogel ogledati. Na nesrečo slovenskih navijačev je domov na Otok poleg utrinkov ljubljanskih ulic odnesel še dragocenejšo zadevo, tri točke.

Trije levi so že v uvodu močno pritisnili na slovensko obrambo, toda Raheem Sterling (dvakrat) in Rooney v prvem polčasu nista bila natančna. Najšibkejša točka slovenske reprezentance je že nekaj let v osrčju zvezne vrste in tudi tokrat sta imela vezista Jasmin Kurtić in predvsem Aleš Mertelj težave pri lovljenju hitrih Angležev. Ti so igrali povsem drugače kot na primer leta 1987, ko so Jugoslavijo s Srečkom Katancem in Markom Elsnerjem v Beogradu premagali s 4:1 (Katanec je dosegel gol). Hodgsonova igra je namreč moderna, temelji na hitrosti in natančnih, kratkih podajah, zato se je tudi glede na rdečo barvo dresov zazdelo, da Slovenija igra proti Španiji ali pa Švici, ki je lani prevladovala v Ljudskem vrtu, a izgubila.

Po uvodnem pritisku so Boštjan Cesar in kolegi angleške nogometaše in navijače umirili tako, da jim je nekajkrat uspelo žogo zadržati v nogah, samozavest so si zvišali tudi z nekaterimi uspešno izvedenimi diagonalnimi podajami. Kljub temu rešitve v napadu ni bilo. Ko so Slovenci skušali kreniti v protinapad, se je zdelo, da je na igrišču več nogometašev Anglije, kajti vedno so naleteli številno obrambo. A le do 38. minute. Takrat sta Milivoje Novaković in Josip Iličić izpeljala učinkovito akcijo. Iličić je mojstrsko podal, Novaković pa je pri 36 letih z žogo v nogah sprintal kot mladenič in premagal še vratarja Joeja Harta. Novakoviću so do 30. zadetka v reprezentanci s slabim nastavljanjem ofsajda pomagali angleški branilci. To je opazil tudi nekdanji angleški reprezentant Gary Lineker, ki se je na twitterju norčeval iz angleških branilcev. Primerjal jih je s šolarčki in jim ironično sporočil, da lahko premagajo nogometnega velikana, kot je Slovenija.

Šolarčki so se iz napake očitno nekaj naučili. Drugi polčas so začeli silovito in učinkovito, za preobrat z dvema atraktivnima goloma Jacka Wilshera pa se lahko zahvalijo tudi napakam v slovenski obrambi. Vse dotlej so se Slovenci borili, kot bi bil njihov vzdevek Trije levi, a iz obrambe niso prav velikokrat pogledali proti napadu. Marsikaj se je spremenilo v zadnjih petnajstih minutah, ko je Srečko Katanec v želji po izenačenju v igro poslal Dejana Lazarevića in Nejca Pečnika, Kampl pa je zaigral kot zadnji vezist, kjer je bil domač že v mladi reprezentanci. Je to rešitev za očitne težave na tem položaju?

Slovenija je zaigrala bolj kreativno. Podobnost s prijateljsko tekmo leta 2009, ko je Anglija v Londonu zmagala z 2:1, se je ponujala sama od sebe. Takrat je Kekova Slovenija v zadnjih minutah kljub porazu igrala dobro, kar so kasneje igralci izpostavili kot ključno pri poti na svetovno prvenstvo. Dobili so namreč dokaz, da se lahko enakovredno kosajo tudi s slovitimi reprezentancami. Tudi tokrat je bila slika podobna. Ob tem niti ni tako zelo boleče, da so po Pečnikovem izenačenju vseeno izgubili. Rooney je pač eden najboljših napadalcev na svetu. Angliji je zmago zagotovil z 48. golom v karieri, s čimer se je na angleški lestvici na drugem mestu izenačil z Linekerjem.

Angleški selektor je pohvalil Wilshera in potožil, da so njegovi varovanci od močnih in visokih Slovencev dobili nekaj bolečih udarcev. »V prvih 30 minutah smo igrali dobro, potem bi se nam lahko zgodilo, da bi vse to izničili. Drugi polčas smo začeli natančno tako, kot smo prvega, in zmagali,« je dejal Roy Hodgson, medtem ko je Srečko Katanec priznal, da si je tekmec zaslužil zmago: »Angleži so pokazali svojo kakovost. Anglija je zmagala zasluženo, ker je imela kar nekaj priložnosti. Žal mi je, da smo imeli pet minut pred koncem 2:2, potem pa smo si privoščili napako, ki si je ne moreš privoščiti niti pri pionirjih.«