Hrvaški nogomet pretresa nov mednarodni škandal, ki ni primerljiv s serijo dosedanjih odmevnejših incidentov v južni soseščini. Hrvaška se v teh dneh spopada z veliko sramoto, potem ko se je prejšnji petek na kvalifikacijski tekmi med domačo in italijansko vrsto na zelenici splitskega stadiona Poljud pojavil kljukasti križ, simbol nacistične Nemčije. Hrvaško bi lahko doletela rigorozna kazen. Ni izključeno, da kockasti ne bodo videli prihajajočega evropskega prvenstva čez leto dni.

Vzpon ekstremističnih skupin

Spomnimo, hrvaška nogometna zveza je v blagajno Uefe zaradi incidentov z navijači doslej plačala že vrtoglavih 2,3 milijona evrov. Hrvati so zgolj v zadnjih petih letih v poplavi izgredov odšteli več kot 700.000 evrov. Na Hrvaškem pravzaprav nobena tekma državne reprezentance ne mine brez škandala. V zadnjih letih vse večjo vlogo v družbi dobivajo ekstremistične skupine navijačev, s katerimi se jim na Hrvaškem ne uspe pravilno spopasti. S tribun se tako večkrat slišijo ustaške parole in rasistične opazke. Z vgraviranim nacističnim kljukastim križem na splitskem travniku hrvaški nogomet odpira novo črno poglavje. Zanimivo je, da se je incident zgodil na tekmi brez navijačev, saj je Uefa zaradi enega prejšnjih izgredov kaznovala Hrvate z zaprtjem znamenite splitske školjke.

Na Hrvaškem že ves konec tedna poteka obsežna kriminalistična akcija, se je pa simbol tretjega rajha v preteklih letih že pojavljal v povezavah s hrvaškim nogometom. Krivcev za zdaj še niso našli, afera Svastika, kot so jo označili, pa je prodrla v številne pore družbe. Oglasil se je tudi politični vrh. Hrvaška vlada je ocenila, da je splitski incident okrnil ugled naše sosede v svetu. »To je velika sramota, saj se država zavzema za demokratično in evropsko Hrvaško, ki temelji na antifašističnih vrednotah,« so zapisali v kabinetu premierja Zorana Milanovića. Poslanka vladajoče SDP Ingrid Antičević - Marinović je pripomnila, da dogodek iz Poljuda pomeni »napad na Hrvaško, svobodo, evropske temelje in človečnost«. Vladajoča oblast obtožuje politične tekmece z desnice. Minister za notranje zadeve Ranko Ostojić je opozoril, da je hrvaška nogometna zveza pravzaprav podružnica hrvaške demokratske stranke. »Naj se simpatizerji ustaštva in neonacizma spomnijo, kaj vse se dogaja na hrvaških stadionih že vrsto let,« je bil piker Ostojić.

Šuker ogorčen, a ne bo odstopil

Kljukasti križ se je na igrišču Poljuda pojavil kljub organiziranemu varovanju. Vseh 84 nadzornih kamer na stadionu zajema le kadre na tribunah, zato ni zabeleženo, kako in kdaj so vandali s pomočjo kemikalij izrisali svastiko. Mediji pišejo, da je zelenica ožgana tudi na sredini igrišča. »Verjetno bi se moral kljukasti križ pojaviti tudi tam, a se ni,« je pojasnil eden od delavcev na stadionu. Odgovornosti za splitsko sramoto doslej ni prevzel nihče. Predsednik hrvaške nogometne zveze in visoki predstavnik Uefe Davor Šuker se je le nasmejal vprašanju iz novinarskih vrst, ali namerava odstopiti s položaja. »Ogorčen sem. V Nyonu in Ženevi ne bo prijetno gledati visokih funkcionarjev disciplinske komisije Uefe. Upam, da huligani ne bodo zmagali,« je govoril nekdanji reprezentančni napadalec Davor Šuker.

Včeraj je na Hrvaškem odmeval prispevek nemškega časopisa Focus, kjer so zapisali, da je hrvaška nogometna zveza za kljukasti križ vedela že mnogo pred tekmo z Italijo, a se je potuhnila. Tiskovni predstavnik nogometne zveze Tomislav Pacak je navedbe nemškega časnika označil za neresnične in napovedal tožbo zoper nemški medij. Veliko je tudi govoric, da se je incident pripetil kot odgovor sporni politiki vodstva hrvaške nogometne organizacije. Njen izvršni predsednik Damir Vrbanović je ogorčeno ugotovil, da se je v Splitu zgodil atentat na hrvaški nogomet. »Kljukasti križ se ni pojavil naključno. Gre za vnaprej pripravljeno akcijo. Zagotovo nas bodo strogo kaznovali. To je klofuta za vso Hrvaško. Potrebujemo pomoč države,« je pozival Vrbanović.

Evropska nogometna zveza bi lahko že danes razkrila, kakšne sankcije bo uvedla zoper Hrvaško. Mediji medtem napovedujejo, da se v hrvaškem nogometu tudi po izrečeni kazni ne bo nič spremenilo. »Beda in žalost bosta ostali, karavana bo šla naprej. Problema ne bomo rešili,« so kritično zapisali v zagrebškem Večernjem listu.