Če je na kvalifikacijah malce dišalo po presenečenju, ko sta bila najhitrejša Suzukijeva dirkača Espargaro in Vinales, so se stvari na dirki na stezi Montmelo pri Barceloni kaj kmalu postavile na svoje mesto. Kar trenutno pomeni, da Yamaha nima večjega in predvsem dostojnega izzivalca. Jorge Lorenzo je vodil od starta do cilja in s tem prvič v karieri v moto GP slavil četrto zaporedno zmago, zaostanek za še vodilnim v skupnem točkovanju Valentinom Rossijem pa je zmanjšal na vsega eno točko.

»Bilo je res vroče, kar mi ni najbolj ustrezalo. Motocikel je zelo drsel, vse skupaj mi je vzelo precej hitrosti, a moral sem le paziti, da me Valentino ne bi prisili v kakšno napako. Proti koncu je bil celo hitrejši, a ponovno mi je uspelo na vsak njegov napad najti ustrezen odgovor. Res pa je tudi, da sem moral celotno dirko voziti z vso močjo. Na trenutke se mi je zazdelo, da ne bom zdržal,« je po dirki povedal zmagovalec Jorge Lorenzo. V častnem krogu so mu njegovi navijači pripravili nov skeč, ko je z velikim kladivom simbolično zabil svojo zastavo v travo ob stezi, kar bi lahko simboliziralo tudi njegov »udrihajoči« napad na letošnji naslov prvaka.

Valentino Rossi je bil to pot precej bolj konkurenčen kot v Mugellu, a ponovno se je pokazalo, da so trenutno njegova najšibkejša točka kvalifikacije, saj dirko začenja iz druge ali celo tretje startne vrste in potem porabi preveč časa, da se prebije do vodilnih. »Ponovno sem vse možnosti za zmago zapravil na kvalifikacijah. Prvi krog mi je vzel 1,5 sekunde, čeprav sem dobro startal, in to mi je na koncu zmanjkalo, da bi prehitel Lorenza. Če ne drugega sem bil to pot povsem enakovreden Lorenzu, enako hiter, a zmanjkalo je krogov, da bi mi ga uspelo bolj resno ogroziti. Zato menim, da bo nadaljevanje sezone še zelo zanimivo,« meni Valentino Rossi.

Da sta bila dirkača tovarniške Yamahe to pot ponovno v svoji ligi, govori tudi podatek, da je tretjeuvrščeni Dani Pedrosa za zmagovalcem zaostal za več kot 19 sekund. Pedrosa sicer ni bil preveč razočaran, kajti po vrnitvi na dirkalne steze mu je končno uspelo stopiti na zmagovalne stopničke. »Moram biti zadovoljen, saj sem imel v preteklosti, pa še sedaj se to vleče, kar nekaj težav z zdravjem pa tudi motocikel je daleč od idealnega. Dirka je bila zelo težka, niti pomisliti nisem mogel, da bi skušal ujeti oba vodilna, ker sem imel veliko preveč dela s samim seboj. Vseeno, zmagovalne stopničke so končno tu in to ravno na domači dirki v Barceloni,« je še dodal zadovoljni Dani Pedrosa.

Veliko bolj kislo pa je dirkališče zapustil Marc Marquez. Aktualni prvak si je ponovno privoščil napako, sicer je do trenutka, ko je napačno ocenil zaviranje, tesno sledil kasnejšemu zmagovalcu, a zmanjkalo mu je steze in njegove dirke je bilo konec v pesku. Pred dirko je napovedal, da bo vozil na vso moč, tudi za ceno padca, in njegova »napoved« se je izkazala za resnično. »Prvi krogi na motociklu so bili dobri, dobro sem se počutil in sem brez večjih težav sledil Lorenzu. A vozil sem povsem na zgornji meji zmogljivosti motocikla in v takšnih pogojih je že najmanjša napaka dovolj, da končaš dirko. Motocikel ne odpušča ničesar, če le za malo zamudiš točko zaviranja, si v velikih težavah. Razočaran sem, ker sem prepričan, da bi pred domačimi navijači lahko iztržil uvrstitev med najboljše tri. S tem padcem sem si zelo poslabšal možnosti za ubranitev naslova prvaka, a zdaj grem na naslednje dirke še bolj motiviran. Konec koncev ne morem več veliko izgubiti.« In res, Marquez za vodilnim Rossijem zdaj zaostaja že za 69 točk, a napredek Honde je bil vseeno očiten, čeravno še ne dovolj, da bi se lahko, tudi če ne bi padel, enakovredno kosal z Lorenzom in Rossijem.

Na dirki sta povsem odpovedala najhitrejša na kvalifikacijah, Suzukijeva dirkača Espargaro, ki je celo padel, ter Vinales, ki mu je na koncu še uspelo izvleči šesto mesto. Padec si je privoščil tudi Ducatijev dirkač Andrea Dovizioso, s čimer sta oba dirkača Yamahe kaj hitro ostala brez res vsake konkurence. Pa tudi sicer Ducati ni igral kakšne posebno pomembne vloge na tej dirki. Andrea Iannone je namreč končal kot četrti. Najboljši v razredu Open je bil Nemec Stefan Bradl (Yamaha), ki se je sicer na dirki uvrstil na osmo mesto.

Naslednja dirka bo na sporedu tradicionalno v soboto, 27. junija, v Assnu na Nizozemskem.