Obetaven začetek Simona Špilaka po dveh dneh 79. dirke Po Švici, Luka Pibernik v majici hribolazca, tri zmage Marka Kumpa na etapni dirki na Poljskem, zmaga Gašperja Katrašnika v Sarajevu. Vse to je napoved razburljivega in pestrega tedna na kolesarskih cestah vključno z 22. dirko Po Sloveniji, ki se začne z vožnjo na čas v četrtek v Ljubljani.

»Bil sem v begu še s štirimi kolesarji in nabral največ točk na gorskih ciljih. Po tistem, kar ste pisali o meni, sem bil kar malo pod pritiskom. Nerad napovedujem, kako dobro mi gre,« se je razgovoril Luka Pibernik. V zadnjem vzponu so ga boljši skupaj s Špilakom ujeli. »Že tedaj sem videl, da se mojemu klubskemu kolegu Kristjanu Đurasku noge lepo vrtijo. Tudi Simon je zelo močan. Glede majice se bom potrudil, da jo zadržim, a bo težko. Treba je imeti tudi srečo in biti zelo močan. Švica je drug svet od tega, kar sem poznal doslej,« je v Ritsch-Rotkreuzu najbolj opazno potezo v karieri profesionalca opisal 23-letni Pibernik. V rumeni majici vodilnega je Nizozemec Dumoulin (Giant), Špilak je z 19 sekundami zaostanka deseti.

Marko Kump, sprinterski adut Adria Mobil, je sijajno pripravljenost pokazal na tridnevni etapni dirki 53. Tour of Malopolska, pokrajini s Krakowom in Zakopanami. Slavil je v prvih dveh etapah in v zadnji s četrtim mestom ohranil rumeno majico. »Pred dirko nisem imel v načrtu, da bi poskušal kaj takega. Trasa je bila zelo razgibana. Ko pa sem videl, kako se noge obračajo, sem izkoristil priložnost. Seveda mi brez ekipe ne bi uspelo,« je že deseto zmago v sezoni opisal Marko Kump, s katero se je na lestvici zmagovalcev prebil celo na tretje mesto.

V drugi etapi je vzdržal selekcijo čez klance, čeprav je ostalo v ospredju le dvajset kolesarjev, seveda ob pomoči kolegov Kristjana Fajta, Radoslava Rogine in Primoža Rogliča. »Dirka je pokazala, da sem dobro zadel s formo. Škoda le, da v prvih treh etapah ne bo priložnosti zame in bom moral čakati do zadnjo etapo do Novega mesta,« je potožil Kump, ki je leta 2011 tudi zadnji slavil v dolenjski prestolnici.

Pred slovenskim tourom je bil zanimiv tudi petkov razplet državnega prvenstva v vožnji na čas, ki jo je dobil Jan Tratnik (Amplatz) in s tem opravičil nastop na evropskih igrah v Bakuju v tej disciplini. Drugi absolutni čas je presenetljivo privozil mladi Novomeščan Jon Božič in za skoraj minuto ugnal tudi vse kolesarje Radenske.

Glavni adut Gorazda Štanglja v Bakuju na cestni dirki naslednjo nedeljo naj bi bil Luka Mezgec, a se za pot še ni dokončno odločil. S Kriterija Dauphine, kjer je Chris Froome z dvema zmagama v zadnjih gorskih etapah pred Tourom dodobra prestrašil Nibalija in tekmece, je odšel predčasno domov. »Luka že dva dni zaradi utrujenosti in izčrpanosti spi tudi podnevi,« je žena Renata včeraj med skupnim ogledom Maratona Franja opisala stanje slovenskega sprinterja.

Nalašč pred začetkom dirke Po Sloveniji je tudi zmaga Gašperja Katrašnika na VN Sarajeva. To je prva zmaga kolesarjev Save po reorganizaciji in zmanjšanju proračuna. In tudi prva zmaga kolesarja iz Podblice, soseda Mateja Mohoriča. »Dolgo časa smo se trudili za to prvo zmago v novi dobi kluba. Gašper je zelo dobro pripravljen. Navdušil me je tudi s taktičnim pristopom in slogom, saj je v cilj na Baščaršiji pripeljal sam. Taktiko je izpeljal natančno po dogovoru,« je bil zmage mladega kolesarja, ki bo med dirko Po Sloveniji, dopolnil dvajset let, vesel trener Matjaž Zevnik. Ekipa Sava, ki nima licence profesionalne ekipe, zaradi pravil UCI nima možnosti nastopa na dirki Po Sloveniji. Tako bo v dogovoru s KZS del ekipe vozil v dresu reprezentance.