Brežice so postale festivalsko mesto v drugi polovici 90. let prejšnjega stoletja, ko je v tem starem posavskem mestu začel zgodbo s festivali stare glasbe Klemen Ramovš. Da bi ustregli tudi mladim in bolj poletno razigranim obiskovalcem, so se v Brežicah pred petimi leti odločili za še en festival ter ga poimenovali Brežice moje mesto – ali s kratico, BMM.

Po nekoliko sramežljivih začetkih se je festival naposled prelevil v dogodek, zaradi katerega so ulice starega mestnega jedra, kot pravi vodja festivala Anja Antončič iz tamkajšnjega zavoda za podjetništvo, turizem in mladino, postale širše. »Prireditelji obljubljamo, da bo zadnji teden junija zares pester in da bo ob obeh vrhuncih, petkovem in sobotnem koncertnem dogajanju, mesto podobno kot lani znova pokalo po šivih,« napoveduje Antončičeva.

Festivalski dnevi se bodo začeli že v sredo, 24. junija, ko bo skupina študentov izvedla tri dni trajajoči Marš v Brežice, v okviru katerega bodo peš prehodili 100-kilometrsko pot od Ljubljane do posavske festivalske prestolnice. Istega dne bo na prostranem grajskem dvorišču potekal otvoritveni dogodek, dan kruha, vina in salam, kjer se bodo obiskovalcem predstavili domači pridelovalci omenjenih dobrot.

Nuša Derenda in njene legende

Glasba spremlja Slovence skozi vso narodovo dobo in zato ni nič čudnega, da bo tudi tokrat predstavljala rdečo nit dogodkov. Če se že uvodoma omenjeni Ramovševi koncerti stare glasbe vračajo v davno preteklost, bo nekaj nostalgije čutiti tudi v petek, 26. junija, zvečer, ko bo izjemno dejavna in energije polna domača pevka Nuša Derenda že drugič zapored vodila Poletni večer z legendami, na katerega je letos povabila Lada Leskovarja, Slavka Ivančića in Nuško Drašček, medtem ko so občinstvo lani navdušili Elda Viler, Oto Pestner in Maja Keuc.

»Vesela sem, da lahko tudi letos s svojim imenom nekaj prispevam k temu res lepemu dogodku in pripeljem legende iz več generacij slovenske zabavne glasbe. Verjamem, da bo to lep večer, in upam, da pride čim več Brežičanov in gostov iz drugih krajev Slovenije,« je polna pričakovanja izjavila posavska pevska zvezdnica.

Vonj svetovnih prestolnic

Omenjeni nastopajoči so le del bogatega programa, saj bodo na glavnem odru nastopili še naš Magnifico, hrvaški pevec Gibonni ob spremljavi makedonskega kitarskega virtuoza Vlatka Stefanovskega, evrovizijska Maraayater brežiška skupina Grizl.

Doslej zapisanemu lahko dodamo, da bo v času festivala na dvorišču slikovitega brežiškega gradu potekala tržnica starin, poleg tega bodo lani prvič izvedeno Kuhno na ulci, v kateri se bodo z uličnim kuhanjem in peko dobrot, med katerimi bo tudi precej izvirnih in pri nas manj znanih, predstavili domači in gostujoči mojstri te dejavnosti. Na podlagi lanske pozitivne izkušnje bodo letos kuhali kar dva dni, pri čemer bo drugi dan, v soboto, mogoče vonjati in poskušati jedi svetovnih prestolnic. Mateja Gerjevič, direktorica Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, navaja opažanje, da festival kljub vedno enakemu občinskemu finančnemu vložku iz leta v leto vsebinsko raste, kar kaže na to, da v organizacijo dogajanj vpeti ljudje dajejo vse od sebe.