Novi predsednik zbora in odbora za alpsko smučanje Iztok Klančnik se je v prvih dneh svojega delovanja pohvalil, da je v zelo kratkem času naredil veliko. V zadnjem mesecu se je izkazalo, da v takšnem tempu slovensko smučanje ni moglo delovati, saj je naletelo na prepreke. Največji sta bili sestava reprezentanc in proračun panoge, ki sta bili skrbno varovani skrivnosti. Obelodanjeni sta bili včeraj, potem ko se je datum precej prestavljal.

Novemu vodji panoge za alpsko smučanje Pavliju Čebulju se od torka, 16. junija, obeta, da ne bo več vršilec dolžnosti, temveč bo na seji izvršnega odbora Smučarske zveze Slovenije postal pravi vodja z redno mesečno plačo. Njegovi prvi koraki na novem položaju so bili skrivnostni, odgovori zaviti v celofan. »Nismo želeli ponavljati napak od lani, zato smo dalj časa čakali z obelodanitvijo reprezentanc za prihodnjo sezono. Nismo želeli zagnati programov, ker ni bilo jasne slike, kako naj jih zastavimo. Kar zadeva denar za prihodnjo sezono, si vsi želimo, da bi našli dodatna sredstva,« pravi Pavli Čebulj. Vršilec dolžnosti vodje panoge za alpsko smučanje nam je sredi prejšnjega meseca na gala prireditvi SZS dejal, da ima sestavljen večji del trenerske ekipe za prihodnjo sezono. Minevali so dnevi in tedni, Čebulj pa nam je dejal, da naj bi bila trenerska sestava znana najpozneje predvčerajšnjim. Tudi ta rok ni obveljal. Na vprašanje, ali pričakuje, da bo za programe kaj več denarja, ker velik del sredstev ne bo šel na račun Tine Maze, je Čebulj odgovoril, da zgodbe preteklosti ne pozna. »Kot mi je znano, denar za Tino Maze ni bil nakazan z računa alpskih disciplin,« je sklenil Čebulj.

Glavni bodo Klemen Bergant, Peter Pen in Denis Šteharnik

Pogled na trenersko sestavo slovenske alpske smučarske reprezentance za prihodnjo sezono daje vtis, da ni veliko sprememb. Moški del reprezentance bo imel dva glavna trenerja, in sicer Klemna Berganta na tehničnem delu in Petra Pena na hitrih disciplinah, Miha Verdnik pa bo odgovorni trener evropskega pokala. Andrea Massi bo zunanji sodelavec. Ženski del reprezentance bo tako v tehničnih kot hitrih disciplinah vodil Denis Šteharnik, ženski šef v minuli sezoni Rasto Ažnoh pa je nazadoval do odgovornega trenerja evropskega pokala. Pri postavki pomočnikov trenerja za hitre discipline svetovnega pokala in evropskega pokala v ženski reprezentanci piše, da pogovori potekajo.

Zanimiv je pogled na status reprezentantov. V moškem alpskem smučanju imata najvišji status A le Klemen Kosi in Boštjan Kline, pri ženskah pa Ilka Štuhec, Ana Drev, Maruša Ferk, Ana Bucik in Vanja Brodnik. Rok Perko, Andrej Šporn in Matic Skube sploh nimajo statusa, medtem ko je edini s statusom C Aljaž Dvornik. Šest alpskih smučarjev (Žan Kranjec, Žan Grošelj, Jakob Špik, Štefan Hadalin, Miha Hrobat in Martin Čater) ter dve alpski smučarki (Katarina Lavtar in Tina Robnik) imajo status B. Kolikšna je finančna vrednost razvrstitve alpskih smučarjev v razrede, bo odvisno od panoge, na kakšen način bo prerazporedila letni program. Posledično se še ne ve, koliko sredstev bodo morali športniki plačati samoplačniško. Za zdaj je znano le to, da od minule sezone manjka v blagajni 25.000 evrov samoprispevkov, ki so bili všteti v proračun minule sezone.

Utapljanje v računovodskih poslih

»Naj vam zagotovim, da se v zadnjem mesecu nismo sončili. Nasprotno. Zelo veliko smo delali,« pravi Iztok Klančnik. »Glavni razlog, da proračun za novo sezono ni bil obelodanjen prej, je bil, da se je na praznem listu papirja znašel nekajstotisočevrski dolg iz prejšnjih sezon. Vprašanja smo razčistili, s trenerji smo se pogovorili,« odgovarja Klančnik. »Intenzivno iščemo nove sponzorje. Pričakujemo, da bomo imeli že v prihodnjih nekaj tednih kaj pokazati. Kaj bi naredili z več denarja? To bi bile nedvomno prijetne težave. Izboljšali bi kvaliteto treningov, povečali bi število dni na snegu, več bi vlagali v otroško smučanje, v mlajših kategorijah pripravili kakšno tekmo več,« verjame Klančnik. S predpostavke zbiranja dodatnih sredstev bo kmalu vidna Klančnikova sposobnost, saj je na ta račun iz Olimpijskega komiteja Slovenije pripeljal na SZS Joška Križana. Kar zadeva sredstva, ki ne bodo šla na račun Tine Maze, pa je predsednik zbora odgovoril: »Zaradi enoletnega premora Tine Maze panoga ne bo imela kaj več denarja. Treba bo pokriti lansko izgubo, sproti plačevati kredite...«

Direktor SZS Jurij Žurej se v vročih poletnih dneh utaplja v računovodskih poslih. Uporablja vse svoje znanje, da bi bilo poslovanje v Podutiku čim bolj transparentno. Odslej bodo imele vse panoge smučarske zveze svoje transakcijske račune, na podlagi katerih bi bile odpravljene številne težave, a ne vse. »Kar zadeva proračun za alpsko smučanje, lahko rečem, da smo ga dobro načrtovali. S stališča sredstev pristojnega ministrstva smo računali na 7,5-odstotni upad sredstev v primerjavi z lanskim letom, s strani Fundacije za šport pa na 35-odstotnega. Kar zadeva sponzorski denar, so bile z izjemo ene podpisane vse pogodbe že prej. Do razkola prihaja zaradi dveh bilanc, saj je ena vezana na koledarsko leto, ena pa na sezono. Ko se 15. maja poti združita, nastane nekaj težav,« pojasnjuje direktor. Proračun panoge brez dodatnih zbranih sredstev bo v novi sezoni znašal okoli 1,5 milijona evrov (posamezne postavke v tabeli).