Po očitkih, ki so bili zoper policijo uperjeni po hišni preiskavi pri študentu Dejanu Ornigu, ki je opozarjal na nepravilnosti v omrežju Tetra, je interni nadzor pokazal, da predkazenski postopek zaradi nedovoljenega napada na informacijski sistem ni sporen, potrdil pa je več nepravilnosti v komunikacijskem omrežju Tetra.

Po napakah deset ukrepov

Izredni strokovni nadzor nad delom urada za informatiko in telekomunikacije in policijsko upravo Ljubljana je odredil generalni direktor policije Marjan Fank. »Na podlagi pregledane dokumentacije, zbranih podatkov in opravljenih pogovorov so nadzorniki ugotovili nekatere sistemske nepravilnosti, napake pri ugotovljenih vdorih v sistem Tetra in ostalih varnostnih incidentih v omrežju Tetra, kot tudi pomanjkljivosti v komunikaciji uslužbencev policije z občanom, ki je posredoval informacije o ranljivosti sistema. V nadzoru je bilo pri pregledu dokumentacije in ob pogovorih z uslužbenci sektorja kriminalistične policije Ljubljana tudi ugotovljeno, da izvajajo predkazenski postopek v zadevi vdora v sistem Tetra decembra 2014 korektno in v skladu z metodiko in taktiko preiskovanja tovrstnih kaznivih dejanj,« nam je potrdila Vesna Drole z generalne policijske uprave.

Na policiji pojasnjujejo, da so že predpisali deset ukrepov, ki naj bi izboljšali obravnavno incidentov v omrežju Tetra in njegovo delovanje, vendar jih za zdaj še ne morejo razkriti. Direktorja služb, ki so bile predmet nadzora, imata namreč še čas (predpisani rok je 15 dni), da se odzoveta na ugotovitve nadzora, če se z njimi ne strinjata.

Študent ostaja osumljenec

Preiskava, v kateri kriminalisti preiskujejo morebitno vpletenost Orniga v decembrski napad na omrežje Tetra, še ni končana, zato ima še vedno status osumljenca. Po naših neuradnih informacijah naj bi bila preiskava v tej fazi že dokaj obremenjujoča za 25-letnega študenta.

Ornig se je z varnostjo omrežja Tetra sicer ukvarjal dlje časa in policijo že septembra 2013 seznanil z nekaterimi pomanjkljivostmi. S policijo naj bi se dogovarjal tudi za testni napad na omrežje, vendar se dokončno o tem niso nikoli dogovorili. Decembra lani so na policiji v dopoldanskih urah zabeležili vdor v omrežje. Po neuradnih informacijah so policisti nekaj ur spremljali napad in odkrili približno lokacijo domnevnega napadalca, napad pa se je končal okoli tretje ure popoldne, neposredno po tem, ko naj bi Ornig prejel klic policista.

Študent je nato marca javnost seznanil z nekaterimi svojimi ugotovitvami iz analize ranljivosti Tetre, aprila pa so ga zaradi suma napada na informacijski sistem obiskali kriminalisti. Najprej so ga kot osumljenca le zaslišali, nato pa je preiskovalni sodnik na predlog tožilstva odobril tudi hišno preiskavo. Ornig je po hišni preiskavi kakršno koli krivdo za napad ostro zanikal in bil kritičen do dela policije: »Preiskava kaže tudi na to, da si me policija oziroma tožilstvo na vso moč prizadevata utišati in zoper mene uporabiti vso svojo moč, kar je evidenten primer zlorabe policije in tožilstva za namen maščevanja in povračilnih ukrepov.«