O tem, kako resen naložbenik je Hilal Arnaout in njegovo slovensko podjetje Ebla, veliko pove dejstvo, da se doslej ni držal napovedanih rokov izgradnje »ameriške« univerze v Mariboru, saj bi se morala gradbena dela začeti že v začetku letošnjega leta. Od prejšnjega tedna je znano, da je Arnaout to svojo meganaložbo dokončno odpisal, kot razlog pa je navedel ogorčenje zaradi pogovora na policiji in posledični občutek, da so njegove naložbe pri nas nezaželene. Mediji so zatem bolj ko ne enotno ocenili, da je ta njegov argument neprepričljiv.

Stavbne pravice ne bi plačeval

Koliko »kredibilno« je njegovo podjetje Ebla, še bolj zgovorno priča podatek, kako izpolnjuje svoje obveznosti iz pogodbe o podelitvi stavbne pravice, ki jo je sklenilo z Mestno občino Maribor.

Ebla je sočasno s kupoprodajno pogodbo za gradbeno jamo sklenila tudi neposreden posel z Mestno občino Maribor. Ta je podjetju podelila stavbno pravico za svojo 1700 kvadratnih metrov veliko parcelo na območju Maksove jame. Ebla se je zavezala, da bo 99 let plačevala 533 evrov mesečne »najemnine« in k njej pripadajoči davek.

Dnevnikovo preverjanje je razkrilo, da je Ebla v minulih 18 mesecih plačala en sam račun. »Družba Ebla je 7. januarja 2014 nakazala Mestni občini Maribor obrok v višini 650,81 evra,« so nam sporočili iz županstva Andreja Fištravca. Občina je 2. marca letos zoper neplačnika vložila izvršbo 8461 evrov, kolikor so tedaj znašale zapadle terjatve. Izkazalo se je, da Ebla na svojem računu nima toliko denarja. »Na podlagi izvršbe je Mestna občina Maribor 16. aprila prejela delno plačilo 4631 evrov,« so zapisali.

Za celoto gradbeno jamo je Arnaoutovo slovensko podjetje novembra 2013 plačalo občinskemu podjetju Zim 500.000 evrov in pripadajoči davek, pri čemer je lahko od kupnine odštelo še 260.000 evrov komunalnega prispevka, ki ga je že plačal ZIM. Za ogromno gradbeno jamo, za katero je ZIM odštel blizu tri milijone evrov, je torej plačal samo 240 tisočakov.

Fištravec že išče nove tuje partnerje

Županstvo Andreja Fištravca smo prosili za odgovor, zakaj tako srdito javno brani Arnaouta in ga predstavlja kot resnega investitorja, čeprav ne poravnava niti svojih obveznosti do občine. Ali je Ebla po mnenju županstva verodostojno, resno in profesionalno podjetje?

»Teze v vašem vprašanju o 'srditem javnem branjenju podjetja Ebla' s strani Mestne občine Maribor ne razumemo,« so uvodoma zapisali. Namesto da bi odgovorili na Dnevnikovo vprašanje v zvezi z neplačnikom, so raje znova napadli policijo. »Mestna občina Maribor je v svojem nedavnem odzivu na zaslišanje investitorja Hilala Arnaouta želela izpostaviti skrb nad načinom izvajanja postopkov organov pregona v Mariboru,« so odgovorili iz Fištravčevega kabineta in dodali, da si bodo tudi v bodoče prizadevali, da bi pristojni organi v Sloveniji z enako vnemo in profesionalnostjo opravili svoje delo in naloge v vseh primerih.

Fištravec medtem že išče nove resne tuje naložbenike. Na povabilo kitajske vlade se je udeležil investicijskega in poslovnega sejma v Ningboju. V okviru omenjenega srečanja se je včeraj sestal z županom Ningboja Lu Ziyujem, so sporočili iz njegovega kabineta.