Zaradi poškodb že tako okrnjen seznam igralcev za zadnji kvalifikacijski tekmi proti Slovaški in Latviji je pred začetkom priprav v Zrečah doživel še dodatne spremembe. Uroš Zorman je moral zaradi prepone odpovedati zadnji del kvalifikacij za EP, namesto njega pa je Vujović vpoklical prav tako načetega (mečna mišica) Staša Skubeta. Potem ko je prvi vratar Gorazd Škof zaradi komolca že dolgo na bolniški, se je tik pred zdajci poškodoval tudi Primož Prošt in zaradi kolena namesto v Zreče odšel pod kirurški nož. A med 22 igralci v Zrečah sta bila tudi rekonvalescenta Uroš Zorman (začasno ga bo v kapetanski vlogi zamenjal Luka Žvižej) in Matjaž Brumen (težave s hrbtenico), ki pa sta zadevo izkoristila za rehabilitacijo in na zadnjih tekmah ne bosta igrala.

Šestnajst igralcev (po sinočnjem treningu je Vujović s seznama 20 igralcev črtal Jureta Dolenca, Staša Skubeta, Klemna Ferlina in Blaža Blagotinška) in člani strokovnega vodstva so danes zjutraj z avtobusom krenili iz Zreč proti okoli 700 kilometrov oddaljenemu Prešovu. A med njimi ni bilo Klemna Cehteta, člana francoskega kluba Aix (njegov trener Zvonimir Serdarušić in klubski soigralec Luka Karabatić sta medtem že uradno okrepila PSG), ki je tudi letos končnico ligaškega tekmovanja preživel v Katarju kot član kluba Al Ahli. Čeprav se je tamkajšnje prvenstvo končalo že pred tednom dni, Cehte še vedno ni dobil izstopnega vizuma, ki je potreben za odhod iz Katarja. »Ne vemo, kdaj se bo vrnil iz Katarja. To je divja, kmečka država, pardon, rokometna zveza. Ko želite zapustiti Katar, morate dobiti 'milijon' žigov, da ste na primer vrnili klubski avto, poravnali vse obveznosti... Šele potem dobite izstopni vizum,« pojasnjuje Vujović, ki je bil v Katarju v sezoni 2010/11 trener kluba Al Sadd.

Cehte (to je njegova tretja avantura v Katarju) je v stalnem stiku s predstavniki RZS, a iz neznanih razlogov ga Katarci (še) ne želijo spustiti v domovino. »Tam lahko igralca zadržujejo tako dolgo, kot se jim zljubi. Lahko se pritožiš na IHF, a kazen, recimo 5000 evrov, bodo Katarci plačali v blagajno IHF, ne pa RZS, mi pa smo v vsakem primeru ostali brez igralca. Edino, kar bi lahko slovenska zveza naredila, je to, da ne bi več izdajala certifikatov za igranje reprezentantov v Katarju,« meni Vujović, ki poleg prej omenjenega daljšega načina pridobitve izstopnega vizuma omenja še en način: »Obstaja tudi kratek proces: da vam na mobilni telefon pošljejo sporočilo SMS s kopijo vizuma in lahko zapustite Katar. A v Cehtetovem primeru se ni zgodil noben od teh scenarijev, sicer bi bil že v Sloveniji. Kaj pa naj sicer počne brez treningov in tekem v državi, kjer je temperatura več kot 50 stopinj Celzija?«

»V kratkem času sem naredil precej več, kot sem pričakoval. Ker imam na voljo odlične igralce, ki zelo hitro sprejemajo in dojemajo moje ideje,« je pred odhodom na Slovaško dejal Vujović, za katerega bo tekma v Prešovu debi na selektorski klopi Slovenije. »Mislim, da v igri ne obstaja nič, s čimer bi nas Slovaki lahko presenetili. So dobra reprezentanca in jih ne jemljemo le kot prehodno avanturo, a naj izjavim nekaj, česar kot selektor verjetno ne bi smel, ampak bi moral biti bolj diplomatski in taktičen: na vsakem igrišču na svetu in na vsakem tekmovanju je Slovenija favorit proti Slovaški, ker je kakovostnejša. Smo boljši in bomo zmagali,« napoveduje Vujović.

EP 2010 v Avstriji je bilo zadnje tekmovanje, na katerem je reprezentančni dres oblekel vratar Aljoša Rezar. »Vesel in ponosen sem, da sem spet v reprezentanci. Vedno sem si želel ponovno obleči reprezentančni dres. Ob vsakem selektorjevem seznamu sem upal in želel, da bi bilo na njem tudi moje ime, a se do te akcije to žal ni zgodilo. Vseeno sem trdo treniral in zdaj dobil novo priložnost,« pravi 32-letni Aljoša Rezar, ki je leta 2011 odšel v nemški Gummersbach, predlani je oblekel dres francoskega Istresa, pred letošnjo sezono pa je prestopil v Tremblay, kjer je njegov soigralec Uroš Bundalo, v naslednji pa se bo pridružil še David Miklavčič.

V 14-članski francoski prvi ligi je Tremblay osvojil enajsto mesto. »Kar se tiče mojih predstav, je bila sezona zelo uspešna. Ekipno sem manj zadovoljen, saj sem želel osvojiti kakšno mesto višje,« priznava Celjan, ki ima pogodbo s Tremblayem še za naslednjo sezono. Rezar, o katerem Vujović govori z izbranimi besedami (pravi, da ga je presenetil s svojo kakovostjo in vedenjem), dodaja, da dobra klubska sezona ni poseben motiv za nastop v reprezentanci: »Če te po dolgih letih, ko si že bolj ali manj pozabljen, pokličejo v reprezentanco, ne potrebuješ dodatnih motivov. Tudi če bi imel za seboj slabo sezono in ne bi bil v formi, vem, da bi v reprezentanci eksplodiral.«