31-letni Nejc Žnidarčič je na reki Vrbas postavil nov mejnik. Postal je prvi kajakaš, ki je v spustu osvojil kolajne v vseh štirih nastopih. Bronasti kolajni v klasičnem spustu med posamezniki in v ekipnih vožnjah skupaj s Timom Kolarjem in Maksom Frančeškinom sta bili presenečenje, saj ima bojeviti Primorec sloves specialista za sprint. Zaradi bogatih izkušenj je znal izkoristi višji vodostaj reke in prišel do dveh kolajn v klasičnem spustu, še preden je nastopil v sprintu, kjer v svojih paradni disciplini potrdil vlogo favorita. Najprej je na tekmi pod žarometi postal evropski prvak med posamezniki, včeraj pa še v moštvenih vožnjah s Kolarjem in Vidom Debeljakom.

»Še sam nisem vedel, da sem tako dober v klasičnem spustu. Počutil sem se tako dobro, da sem dal od sebe več, kot sem menil, da sem realno sposoben,« je povedal Nejc Žnidarčič . Po dveh bronastih kolajnah je bil tako utrujen, da je slabo spal, da se je zbudil že ob štirih zjutraj. Na srečo so bile finalne vožnje zvečer pod žarometi, da je manjkajoči spanec nadoknadil popoldne in si nabral dovolj moči za najpomembnejši nastop na prvenstvu. »Finalna vožnja v sprintu med posamezniki je bila daleč od popolnosti, a s kančkom sreče je bila tudi takšna predstava dovolj za zmago,« je priznal Žnidarčič in najprej spil dva vrčka piva, s čimer si je povrnil nekaj moči. Očitno je tudi dobro spal, saj je kajakaško moštvo prefinjeno vodil do zlate kolajne v ekipni vožnjah.

»Šele zadnji dan sem veslal tako, kot je treba, bil sem sproščen, ekipa pa je imela sinergijo. Najbolj sem vesel, da sem postal prvi kajakaš, ki je osvojil kolajne v vseh štirih nastopih. Doslej sem se z dveh prvenstev vrnil domov z bero treh kolajn. Tokratno prvenstvo je bil zahtevno zlasti po psihični plati,« je bil vidno zadovoljen Žnidarčič. Na svetovnih prvenstvih je osvojil že 12 kolajn, na evropskih pa osem. Tekmuje v spustu, ki ni olimpijska disciplina. Na spust je presedlal s slaloma, ker mu vrtenje okrog vrat ni zabavno, saj je zanj večji izziv spuščanje po reki in krotenje brzic.

Izjemno slovensko bero kolajn sta v kanuističnem dvojcu dopolnila Simon Hočevar in Blaž Cof z zlato ter Peter Žnidaršič in Luka Žgajnar z bronasto kolajno. Simon Hočevar še vedno zbira kolajne, čeprav je star že 41 let. Pred 19 leti je postal evropski prvak v slalomu v kanuju enosedu, tokrat je naslov prvaka stare celine osvojil v kanuističnem dvojcu. »Sploh ne vem, od kod sem pobral vso energijo, da sem dobro veslal v vseh svojih nastopih. Največja težava je bila, ker je zelo nihal vodostaj reke. Na srečo sva s Cofom v finalu ujela valove in idealno linijo pred ciljem, kjer so tekmeci izgubljali največ časa,« je bil vidno zadovoljen Simon Hočevar po zlati kolajni v kanuju dvosedu, medtem ko je bil v kanuju enosedu četrti. Hočevarju in Cofu sta ob petju Zdravljice pomagala Peter Žnidaršič in Luka Žgajnar, ki sta stala na tretji stopnički odra za zmagovalce. »Kolajna je kolajna. Tudi bronasta ima svojo vrednost. Še posebej potem, ko sva imela težave v kvalifikacijah in sva se komaj prebila v finale. Sprint je loterija, v katerem si enkrat deseti, drugič pa prvi. Na svetovnem prvenstvu si želiva biti še višje,« je vtise v imenu bronastega kanuističnega dvojca strnil Peter Žnidaršič.