Dobre tri tedne po tem, ko sta dijaka Miha Gulič in Klemen Ducman s projektom visokofrekvenčnega resonančnega oziroma teslovega transformatorja v kategoriji fizika in astronomija na Intelovem sejmu znanosti in tehnike Isef v Pittsburghu prejela četrto nagrado, je slovenska inovativnost in podjetnost mladih dobila novo priznanje. Jure Miklavčič, 17-letni dijak Gimnazije Vič, je na tekmovanju Energy Globe Award prejel priznanje nacionalnega zmagovalca.

Nagrado je dobil za prototip pasivnega preklopnega ventila, ki rešuje problem hladne vode, ki izteče, preden priteče dovolj topla za prhanje. Komisija je iz 177 držav vsega sveta prejela več kot 1500 različnih projektov, projekt Jureta Miklavčiča pa torej prepoznala za najboljšega iz Slovenije. Miklavčič je le eden od zagnanih inovatorjev Gimnazije Vič, saj so njegovi sošolci in nekateri nekdanji dijaki gimnazije, ki sedaj že študirajo, pretekli teden v Piranskem zalivu opravili krstni potop raziskovalne podmornice Calypso, ki so jo razvijali v okviru projekta, začetega pred tremi leti.

»Pasivni preklopni ventil deluje in se odziva na temperaturo – ko je mrzla voda, teče skozi iztok do zbiralnika, ko priteče voda, primerna za prhanje, ventil preusmeri vodo na iztok za prho. Med razvojem smo naredili sedem prototipov. Na začetku sem bil skrivnosten glede snovi in sem tudi še zdaj; lahko pa povem, da smo dlje časa vztrajali z amonijevim hidroksidom, a se je izkazalo, da ni najprimernejša snov. Reagiral je z uporabljenimi materiali, poleg tega pa je snov potrebovala dlje časa, da je spreminjala med agregatnimi stanji, torej med tekočim in plinastim,« pojasnjuje inovator.

»Ventil se lahko uporablja tudi za druge namene, na primer v industriji kot varnostni ventil. Če vzamemo iz ventila aktuator in ga prilagodimo, nastane pasivni zračnik. Tako ne bi potrebovali elektrike ali človeka, da bi si lahko ohladili prostor. Ta ideja se je porodila med izdelovanjem ventila, zato upam, da bo to naslednji projekt.«

Na tekmovanje Energy Globe Award se je prijavil, ker se je želel iz vsega tega čim več naučiti. Zato se je prijavil tudi na druga tekmovanja. »Na tekmovanju Energy Globe Award je pet različnih kategorij: voda, v katero sem se prijavil tudi sam, zrak, ogenj, zemlja in mladi. Komisija najprej izbere nacionalne zmagovalce, potem pa v vsaki kategoriji izberejo tri finaliste in sporočijo, ali si v finalu tudi za Energy Globe World Award,« je pojasnil Miklavčič dan po tem, ko so bili tudi uradno objavljeni nacionalni zmagovalci.

Dijak se te dni pospešeno pripravlja na olimpijado Genius, ki bo od 14. do 19. junija v Oswegu v zvezni državi New York. Olimpijada ima več različnih kategorij: znanost, glasba, umetnost, oblikovanje in pisanje, letošnja novost pa je kategorija posel – in prav to je izrabil za prijavo Miklavčič. Vseh prijavljenih projektov je bilo 1171. »Pripravljam se na predstavitev pred sodniki, poleg tega pa pripravljam tudi material, ki ga bom imel na stojnici, to so predstavitev, brošure, vizitke, plakat...« pojasnjuje dijak, ki si prizadeva odgovoren odnos do podjetnosti, inovativnosti in ustvarjalnosti deliti z drugimi dijaki, s katerimi bo prihodnji teden obiskal tri gazele.

»V enem dnevu bomo obiskali podjetja v različnih panogah. Tako bomo v živo videli, kako delajo uspešni podjetniki in njihove ekipe. Verjamem, da nam bo to pomagalo tudi pri izbiri nadaljnjega študija in poklica.«