Slabim novicam za Savo v zadnjih dneh ni videti konca. Potem ko je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) v petek prekinila postopek preventivnega prestrukturiranja finančnega holdinga, ki ga vodi Matej Narat, in zasegla delnice Save Turizma, je zdaj na sodišče skupaj z drugimi upniki vložila predlog za prisilno poravnavo. Četudi bo torej Savi na sodišču uspelo dokazati, da je bila zaplemba delnic njene turistične divizije nezakonita, poti nazaj zanjo ni več. Zaradi nižjega izkupička od prodaje premoženja bodo na slabšem tudi njeni upniki in lastniki, med katerimi je največja država.

Ali DUTB sploh lahko zasega delnice?

Na ministrstvu za finance, ki ga vodi Dušan Mramor, tudi včeraj niso želeli komentirati zadnjih potez DUTB. »Gre za njegove samostojne poslovne odločitve,« so pojasnili. Od ministrstva, ki v upravni odbor slabe banke po zakonodaji imenuje tri od štirih neizvršnih direktorjev, tako še vedno nismo dobili odgovora na več vprašanj. Med drugim, kako je mogoče, da je lahko DUTB z zaplembo Save Turizma ter nameravanim zasegom Istrabenza Turizma in Hotelov Bernardin kršil usmeritve iz vladne klasifikacije upravljanja državnih naložb. Prav tako ne, kdo bo prevzel odgovornost, če bi se zaseg delnic Save Turizma izkazal za nezakonitega. »Trdno smo prepričani o pravni pravilnosti svojega dejanja, da si del svojih zapadlih terjatev do Save poplačamo s prevzemom zastavljenih delnic,« so včeraj poudarili v DUTB.

Toda zdi se, da se pravna vojna šele dobro začenja. Sava je namreč včeraj po DUTB udarila z vsemi topovi. Vložila je novo dopolnitev zahteve za izdajo začasne odredbe. Po oceni pravnega zastopnika Save, odvetnika Stojana Zdolška, si je DUTB delnice prilastil nezakonito, natančneje na podlagi zakona o finančnih zavarovanjih, čeprav družba ni kreditna ali finančna institucija, investicijska družba ali zavarovalnica. »Zato določbe zakona o finančnem zavarovanju, ki omogočajo zunajsodne prodaje in prilastitve zastavljenih finančnih instrumentov, zanjo ne veljajo, prevzem delnic pa je bil ničen,« je prepričan Zdolšek. Po njegovem je nezakonita in nična tudi pogodba o finančnem zavarovanju, ki jo je DUTB prevzel od NLB ob prenosu posojil do Save. Utemeljitev: DUTB bi si moral po zakonodaji delnice prilastiti in jih prenesti na podlagi tržne vrednosti, ne pa po samovoljni ceni. Spomnimo, da je DUTB z zasegom delnic poplačal posojilo v višini 40 milijonov evrov, medtem ko zadnje cenitve Savino turistično divizijo vrednotijo na več kot 90 milijonov evrov.

Je DUTB delnice prenašal tudi na zasebno podjetje?

Posebna zgodba je odločitev DUTB, da 29 odstotkov delnic Save Turizma prenese na novoustanovljeno podjetje DUP1. Čeprav naj bi bilo to v stoodstotni lasti DUTB, je iz dokumentov, ki smo jih pridobili v uredništvu Dnevnika, razvidno, da v času zasega delnic ni bilo tako. Še v petek je bila namreč edina lastnica DUP1 Odvetniška družba Fatur, ki že od februarja lani opravlja pravnosvetovalne storitve za DUTB. Ta je torej skoraj tretjino zaseženih delnic Save Turizma sprva očitno prenesel na podjetje v zasebni lasti. To »napako«, ki priča o naglici pri zasegu delnic, so v DUTB skušali popraviti že v ponedeljek. Na skupščini DUP1 je odvetnik Andrej Fatur iz statuta družbe izbrisal določilo, po katerem je Odvetniška družba Fatur kot edini ustanovitelj družbe prevzela vse njene delnice. Te naj bi se zdaj spremenile v prinosniške in se glasile na ime DUTB. Fatur je včeraj potrdil, da je njegova odvetniška družba ustanovila DUP1, a dodal, da je to družbo že v petek prodala DUTB.

Gre za manevre, ki odpirajo več vprašanj. Najprej o motivih. Po eni od razlag želi tako DUTB navidezno prikazati, da gre za prodajo zastavljenih delnic tretji osebi, kot je predvideno v pogodbi o zastavi tega tretjinskega paketa delnic Save Turizma. Prav tako ni mogoče izključiti, da bo novi lastnik v Savo Turizem vstopil prav prek DUP1. Na DUTB so sicer včeraj zagotovili, da se o morebitni prodaji sredstev, povezanih s skupino Sava, ne pogajajo z nikomer.