Letošnji 11. Kino Otok, ki bo potekal na šestih že tradicionalnih lokacijah v Izoli, bo »s programom plul po oceanih sveta«, pojasnjuje programska vodja Varja Močnik. Direktorica festivala Lorena Pavlič pa poudarja, da je otoško dogajanje, kot že nekaj zadnjih let, tudi tokrat odmerilo precej prostora filmskovzgojnemu programu in mladim ustvarjalcem.

Uvodoma o vojni

Festival, na katerem ima pomembno vlogo tudi razpravljanje o sedmi umetnosti, bo tokrat odprl nemi film Let nad bojnimi polji, ki ga bo premierno spremljala v živo izvedena glasba Glauca Venierja in Micheleja Corcelle. Dogodek je posvečen stoletnici prve svetovne vojne, kajti dokumentarni posnetki, narejeni iz cepelina, prikazujejo razdejanje po več let trajajočih bojih.

V letni kino Manzioli poskuša festival po besedah Močnikove vselej pripeljati raznolike filme, ki komunicirajo z najširšo javnostjo. Tako bo mogoče videti vse od prikaza izumiranja nomadskih skupnosti v koprodukcijskem filmu Theeb Nadžija Abu Nowarja, prek pripovedi Fidelio o ženski mornarki, pod katero se podpisuje francoska režiserka Lucie Borleteau, pa do dokumentiranja krvnega maščevanja v italijanskem izdelku Človek na Luni Giuliana Riccija, ki bo tudi med številnimi festivalskimi gosti.

Priznana in neznana imena

Na festivalu se bodo vrteli filmi tako še neuveljavljenih kot priznanih imen, med katerimi so denimo čilski dokumentarist Patricio Guzmán, italijanski mojster Ermanno Olmi in ruski režiser Andrej Končalovski, čigar v Benetkah nagrajeni film Poštarjeve bele noči bo sklenil Kino Otok. O slednjem filmu bo na festivalu spregovorila soscenaristka Jelena Kiseljova.

Med gosti festivala velja omeniti še španskega režiserja Pabla Llorco, vsestranskega strokovnjaka za scenarije Miguela Machalskega in direktorico Mednarodnega filmskega festivala v Reykjaviku Hrönn Marinósdóttir. Islandska produkcija bo imela namreč poleg Hrvaške glavno besedo v sekciji Dobri sosedje. Seveda ne gre spregledati še sekcij Signali, Prijatelji, Silvanov zaliv, Video na plaži in Podmornica, ki prinaša program za otroke, mlade in družine. Festival bo obogatil tudi pester spremljevalni program.