Svetovne vlade z ameriško na čelu v resnici spremljajo naše komunikacije, se v resnici vtikajo v našo elektronsko pošto in v resnici posegajo v naše zasebno življenje.

Doba neprestano povezanega in priklopljenega uporabnika se je končala z enim klikom. Nastopila je doba posameznika, ki se vse bolj zaveda teže zasebne misli in ki hkrati razume, da so odpovedale vse varovalke, s katerimi naj bi bili zavarovani pred državnimi varnostnimi službami, najetimi plačanci in tretjimi osebami, ki bi se rade okoristile z našimi osebnimi in drugimi podatki.

Eden največjih izzivov pri razmišljanju o zasebni, anonimni in varni uporabi spletnih tehnologij je zagotovo sprememba razmišljanja o spletnem okolju. Namesto varnega, zabavnega in enostavnega spletnega okolja, kjer so nam vse storitve dostopne z miškinim klikom in kjer se vsi trudijo, da bi nam bilo čim prijetneje, je treba splet razumeti kot bojišče, na kateremu neprestano divjajo bitke med vašimi podatki in vladnimi službami, plačanci in tretjimi osebami, ki v njih vidijo politični ali finančni kapital.

Enkrat na teden boste lahko na tem mestu spremljali praktične nasvete, s katerimi boste zavarovali svoje digitalne komunikacijske poti (elektronska pošta, klepetalnice, pametni telefon, družabna omrežja (facebook, twitter), storitve v oblaku (dropbox, google drive), računalnik), pridobili novo znanje o delovanju tehnologij in ideje, kako spremeniti način razmišljanja o delovanju spletnih tehnologij.

*Rubrika nastaja z roko v roki s projektom Cryptoparty Slovenija, kjer se prostovoljci trudijo za varno, zasebno in osebno spletno komunikacijo s promocijo dobrih praks ter orodij na področju varovanih spletnih komunikacij. Če vas zanima več, se lahko udeležite tudi njihovih delavnic in izobraževanj.