»Izboljšujem dosežke. Trend gre počasi navzgor, kar je glede na svetovno konkurenco zadovoljiv podatek. S Tanjo sva skupaj s slovenskim občinstvom navajeni, da sva med deseterico, a sama moram biti v tem trenutku tudi s tem zadovoljna. Pričakovanja so seveda višja, kot je dvanajsto mesto,« je gorska kolesarka Blaža Klemenčič razmišljala po drugi dirki svetovnega pokala v Albstadtu v Nemčiji. In če je bila 35-letna članica nizozemske ekipe Habitat zadovoljna, da je teden dni po češkem Novem Mestu izboljšala dosežek za dve mesti, je Tanja Žakelj v cilj pripeljala razočarana kot 25. Deset mest nižje kot na Češkem. To je najskromnejša uvrstitev Ledinke v zadnjih treh sezonah. V ospredju ni bilo nobenih presenečenj. Zmagala je znova lanska dobitnica kristalnega globusa Švicarka Joland Neff (Stockli) pred norveško veteranko Gunn-Ritto Dahle Flesja (Merida) in aktualno svetovno prvakinjo Kanadčanko Catharine Pendrel (Luna).

Klemenčičeva po dveh izgubljenih spomladanskih mesecih zaradi poškodbe cveti bolj od pričakovanj. »To je bila šele moja tretja dirka in druga resnejša. Ne morem v tako kratkem obdobju delati čudežev,« je bila zadovoljna. Ko smo jo soočili z izjemno hitrim uvodnim od sedmih tekmovalnih krogov (3. čas kroga), je bila kar malce začudena. »Nisem še videla rezultatov, niti analize časov. To si razlagam s tem, da sem potegnila kolono po ravnini, ker nobena druga ni želela biti spredaj na vetru. To so tekmice hitro izrabile in me potem prehitele. Kasneje sem spremenila pristop in sledila drugim, a smo morda tudi zaradi tega izgubile nekaj časa preveč. Težko je biti pameten. Zagotovo sem tokrat uporabila napačno taktiko v napačnem času,« se je razgovorila. Zanimivo je, da so njeni naslednji tekmovalni krogi odstopali tolerančno le za nekaj sekund. Z vzdržljivostjo nima težav. Je pa potožila, da je izgubljala na spustih, več kot na prvi dirki na Češkem, kar je pojasnila z zamenjavo kolesa. Polnovzmeteno je zaradi trase zamenjala za »trdaka«.

Lansko sezono svetovnega pokala je bil zanjo značilen trend stopnjevanja dosežkov (končala je na 12. mestu, kar je tudi trenutna uvrstitev), že pred naslednjo dirko prve dni junija v Lenzerheideju pa ima dva vmesna cilja. Najprej nastop na evropskih igrah v Bakuju skupaj s Tino Perše in Gregom Krajncem (na dirki svetovnega pokala do 23 let sta dosegla 24. oziroma 28. mesto), potem pa konec meseca v Val Gardeni v Dolomitih še svetovno prvenstvu v maratonu. V disciplini, v kateri je pred desetimi leti v Lillehamerju osvojila srebrno kolajno, prvo veliko v karieri. »Ta mesec bo zame kar pester. Morala bom biti pametna tudi glede treninga.« Včeraj po dirki je opravila še uro dolg trening.

Tanja Žakelj je pripomnila, da se je po dirki komaj »prikotalila« do hotela v bližini. »Imela sem velika pričakovanja. Lahko razumete, kako se zdaj počutim,« ni skrila razočaranja junakinja sezone 2013. »Ne morem si očitati, da se nisem borila. Glava je bila na svojem mestu, celo bolj kot na Češkem, a fizično ni šlo. Med tednom nisem imela slabega občutka, a ni šlo. Ne morem se izgovarjati zaradi padca, gneče in ustavljanja. Enostavno nisem bila suverena, nisem prehitevala. Žal je to že druga dirka zapored, ko sem rezultatsko nizko, in to je lahko dejanski kazalnik ravni, na kateri sem. Razlogov pa ne poznam. Dobro je, da sem se že pozimi odločila, da v Baku ne grem, in imam čas izboljšati stanje.«