Nik Zupančič se je po tednu dni razmisleka odločil sprejeti največji osebni izziv v svoji kratki trenerski karieri. Na klopi hokejske reprezentance bo nekdanji vrhunski napadalec nasledil svojega dosedanjega šefa Matjaža Kopitarja, ki je nepreklicno odstopil po neuspešnem svetovnem prvenstvu na Češkem. Zupančičevo novo funkcijo bo brez zapletov predvidoma prihodnji teden potrdilo predsedstvo hokejske zveze. Nova pogodba mu bo potekla pred poletjem 2018.

Primerjali ga bodo s Kopitarjem

Nik Zupančič se ni presenetljivo zavihtel na tekmovalno najpomembnejši položaj v organih hokejske zveze. V eri morda kmalu zamenjanega predsednika Matjaž Rakovca je v pisarni že pet let vidni član ožjega vodstva in po odgovornosti drugi človek članske reprezentance. Za vrh hokejske zveze je bil Zupančič logičen naslednik Kopitarja, s katerim sta sodelovala pri največjem uspehu domačega hokeja na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju, a obenem izpadla z vseh treh šampionatov najvišjega razreda. Nik Zupančič se v javnosti ne bo mogel izogniti primerjavam s predhodnikom Matjažem Kopitarjem ravno zaradi njune tesne povezanosti v zadnjem mandatu. Pričakovati je, da bo novi selektor nadaljeval že uveljavljeno filozofijo, a reprezentanca potrebuje tudi sveže ideje, kar je postalo očitno predvsem na minulem prvenstvu v Ostravi.

Nik Zupančič se po karakterju razlikuje od Matjaža Kopitarja, ki so ga preveč zmotili številni zunanji dražljaji, zaradi katerih je tudi zapustil reprezentančno klop. Zupančič velja za umirjenega in pedantnega človeka, ki ima rad urejeno življenje. Ker ničesar ne želi prepustiti naključju, raje petkrat premisli, preden sprejme končno odločitev. Tako je bilo tudi v zadnjem primeru, ko so mu ponudili prevzem hokejske vrste. Zupančičeva prednost je, da odlično pozna sedanji reprezentančni rod, saj je s hokejisti redno sodeloval. Ko je bil Matjaž Kopitar v Los Angelesu, je Zupančič skrbel za komunikacijo z igralci v tujini in z različnimi prijemi skušal vplivati na moštveni duh znotraj ekipe. Pred letošnjim prvenstvom na Češkem so igralci na njegovo pobudo denimo dobili v roke sestavljanko z motivom risa, ki je že dolga leta najbolj prepoznaven znak hokejske reprezentance.

Prava trenerska vrednost Nika Zupančiča za zdaj ostaja neznanka

Okoli Zupančičevega imenovanja na selektorsko mesto se poraja nekaj pomislekov v smeri prenagle odločitve, saj se je prah po izpadu s turnirja v Ostravi in dogajanju v zakulisju komaj polegel. Morda je strokovni svet hokejske zveze, v katerem sedi tudi Zupančič, a se je pri glasovanju o predlogu za novega selektorja zaradi higienskih razlogov izločil, lahko še enkrat pretehtal vse možnosti. Glede na to, da je njegova trenerska izkaznica precej prazna – letos pozimi je od februarja do aprila samostojno vodil le jeseniške amaterje –, prave trenerske vrednosti Nika Zupančiča za zdaj še ni mogoče realno oceniti. Njegove sposobnosti se bodo najprej pokazale na prihodnjem prvenstvu drugega razreda v Krakovu na Poljskem, kjer se bo Slovenija čez leto dni potegovala za svoj deveti vizum med šestnajsterico najboljših. Ena najtežjih preizkušenj ga čaka septembra prihodnje leto, ko se bo reprezentanca v Minsku v novih okoliščinah prenovljenega kvalifikacijskega sistema potegovala za svoj drugi nastop na olimpijskih igrah. Spomnimo, ravno udeležba v Sočiju je bila ena ključnih točk prejšnjega mandata, uvrstitev v Pjongčang 2018 pa bo iz vseh vidikov mnogo težje dosegljiva.

Zupančičeva desna roka na reprezentančni klopi bo njegov osebni prijatelj in pomočnik trenerja v Gradcu Ivo Jan, s katerim sta si na športni poti nekdaj delila garderobo. Novi selektor bi kot pomoč pri delu lahko uporabil številna poznanstva na Finskem in Švedskem, kjer je nekoč služboval kot igralec. Zupančič je poznan po tem, da se trenerske obrti loteva resno, precej znanja pa je pridobil z natančnim opazovanjem številnih trenerjev, s katerimi je imel priložnost sodelovati v preteklosti. Najverjetneje se z inavguracijo na slovenski klopi končuje njegova zgodba na Jesenicah, kjer je v relativno kratkem času vnesel red med hokejiste in jih v posebnih okoliščinah tudi zaradi neurejenih razmer v Olimpiji popeljal do naslova državnega prvaka. Reprezentančno žezlo prevzema kot prvi Ljubljančan po Matjažu Seklju, ki še vedno velja za najuspešnejšega slovenskega selektorja na svetovnih prvenstvih skupine A, saj je že na premieri 2002 na Švedskem nanizal rekordne tri zmage. Če bo Zupančič uspešen, bo Slovenijo prvič vodil med elito čez dve leti, ko bo turnir potekal v Nemčiji in Franciji.