Po Dnevnikovem poizvedovanju so nam z ministrstva sporočili, da je minister izkoristil določilo zakona o javnih uslužbencih, ki mu dopušča, da v prvem letu od nastopa funkcije razreši načelnike upravnih enot ne glede na razlog. »Za razrešitev Karin Jurše sem se odločil, ker sem od načelnice druge največje upravne enote v državi pričakoval večjo dodano vrednost v smislu aktivnejše vloge v razvojnem ciklusu upravne enote,« je sporočil Koprivnikar.

Kaj naj bi bila ta dodana vrednost, ki jo je pri Juršetovi pogrešal minister, zunanji opazovalec ne more razumeti. »Z razlogi moje razrešitve nisem bila uradno seznanjena in zato pojasnilo ministra težko komentiram,« je bila včeraj redkobesedna Juršetova.

Kanglerju hotela odvzeti orožni list

Na položaju načelnice je imela v Mariboru več nasprotnikov kot zaveznikov. Še posebej moteča je bila bivšemu županu Maribora Francu Kanglerju in njegovi politični ekipi. Vodenje upravne enote je za mandatno dobo pet let prevzela 1. januarja lani in je na tem mestu nasledila Željka Vogrina. Vogrin, ki je mariborsko upravno enoto vodil 15 let, se je zatem upokojil in je zdaj vodja Kanglerjeve Županove liste v mariborskem mestnem svetu.

Že pred imenovanjem Juršetove so na ministrstvo romale anonimke, v katerih so domnevno zaposleni nizali očitke na njen račun. Zamere njenih nasprotnikov so postale sčasoma še hujše. Ker se je Kangler lani izgovarjal na duševne težave, zaradi katerih ni mogel začeti služiti sedemmesečne zaporne kazni zaradi pravnomočne (in kasneje razveljavljene) obsodbe v zvezi z dodelitvijo službenega stanovanja vedeževalki Karin, je Juršetova po naših neuradnih informacijah po uradni dolžnosti sprožila postopek za odvzem orožja.

V tem postopku naj bi načelnica storila formalno napako, ker ni pravočasno obvestila bivšega župana. Ta naj bi njeno nepravilno ravnanje naznanil na ministrstvo za javno upravo, ji očital nezakonito vstopanje v uradne evidence in politično motiviranost, ker je vabilo prejel 6. oktobra, to je na dan, ko se je uradno uvrstil v drugi krog županskih volitev. Kot dokaz za njeno domnevno pristranskost je priložil tudi več fotografij Juršetove, ki so bile posnete na mariborskih protestih leta 2012. Juršetova se je pozneje izločila iz zadeve, upravna enota je postopek ustavila. Kangler je zatem napovedal, da bo zoper odgovorne in upravno enoto vložil odškodninsko tožbo.

Vendar utegne biti ta zgodba samo eden od povodov za razrešitev Juršetove. Ključni razlog razrešitve bržkone tiči v dejstvu, da Stranka modernega centra ni v koaliciji z županom Maribora Andrejem Fištravcem. Svoj vpliv bi zato rada v bodočnosti uveljavljala pri vodenju postopkov, nad katerimi v mestu bedi upravna enota, pravijo poznavalci političnih razmer v državi.