Novi kapitan ladje (predsednik zbora za biatlon) je Marko Dolenc, bivši član reprezentance A, ki je še v času kariere slovel po širokem pogledu na šport in družbo. Z njim v različnih vlogah krmarijo bivši kolegi iz štafete reprezentance A s Tomasom Globočnikom in Janezom Ožboltom, ki prevzema delo vodje panoge. Pri spomladanski revoluciji je šlo za odcepitev od bivšega sistema. V številnih pogledih. Novi garnituri nihče ne more oporekati športnih izkušenj, ki so pri vodenju panoge ključne. Eden od trših problemov je bil napovedani odhod servisne ekipe. Anže Globevnik in ekipa so bili zaradi vrhunskega dela tarča za marsikatero tujo reprezentanco. Bivši glavni trener Uroš Velepec jih je že angažiral za delo pri ukrajinski reprezentanci, a kot kažejo zadnji pogovori, bodo le ostali s slovensko reprezentanco, sicer bi bila gola in bosa.

Vrnil se bo tudi češki strokovnjak Tomaš Kos, kar je glede na razmere najboljša opcija. Dolenc je prepoznal vlogo Jakova Faka, zato je prisluhnil njegovi želji po napredku in perfekciji. Samostojne ekipe ne bo, kar v urejenih reprezentancah niti ni opcija. Se pa zavedajo, da mu morajo omogočiti dodatno podporo, da izkoristi dodatne vrline in sposobnosti. Tudi trening z močnejšimi reprezentancami, kar se Fak že sam dogovarja za sodelovanje.

Med zanimivejšimi odločitvami novega vodstva je tudi morebitna selitev sedeža zveze iz Šenčurja v Ljubljano. V veliki meri bi bila ta selitev tudi simbolična. Kot še kako dobrodošlo se v biatlon prek dela v klubih vrača tudi velika večina bivših biatloncev, ki so bili po koncu kariere nezaželeni in odrinjeni. Veljal je le sistem v eno smer, z vrati s kljuko le na eni strani. Skozi leta biatlonci niti niso dobro opazili, da so jim ukradli biatlon. Športniki so si šport vzeli nazaj.