»Če je izdelek izjemen in ga podpira dober marketing, potem uspeh ne izostane,« je prepričan Janez Damjan, marketinški strokovnjak. Tako komentira na primer tudi strmo rast prodaje donata v Avstriji, ki je po tistem, ko je Drogo Kolinsko prevzela hrvaška Atlantic Grupa in spremenila trženjski model, dosegla 60-odstotno rast prodaje. Ta se je po hrvaškem prevzemu omenjene slovenske družbe podvojila tudi v Rusiji.

Ukrajinska in ruska kriza ne prizanašata nikomur, ki izvaža na vzhod Evrope. Zaradi zastojev v pogovorih z ruskimi in ukrajinskimi dobavitelji se je v prvem četrtletju strma rast prodaje te mineralne vode nekoliko ustavila. Atlantic Grupa je s prodajo donata, ki ga prodajajo na 30 trgih in treh celinah, lani ustvarila skupno približno 25 milijonov evrov prihodkov, kar predstavlja četrtino programa pijač hrvaške skupine.

V Atlantic Grupi nastopajo na vsakem trgu z drugačno taktiko in posledično tudi z drugačno ceno. Litrska steklenica donata stane v Sloveniji na primer približno 1,2 evra, v Rusiji do 2,5 evra, v Franciji pa celo do pet evrov. Cena je odvisna od prodajnega kanala.

»Brez jugoslovanskega trga v preteklosti tudi slovenske znamke, kot so bile Mura, Ljubljanske mlekarne, Cockta ali Radenska, ne bi mogle biti relativno tako uspešne,« je prepričan Damjan. Kot idejni oče Slovenske marketinške konference – včeraj se je v Portorožu začela jubilejna dvajseta – sicer ocenjuje, da je bil za slovenski marketing prelomen pojav Pop TV. Komercialna televizija je namreč spremenila vsa pravila tedanjega medijskega trga. Znanja o upravljanju trženja, blagovnih znamkah, komunikacijskih veščinah zapeljevanja potrošnikov je danes po Damjanovem mnenju preveč, denarja za njegovo uresničevanje pa premalo; vsaj med domačimi lastniki kapitala. sk