Pri 25 letih se je Žiga Šilc očitno razvil v vrhunskega telovadca. V zadnjem obdobju se je na tekmah svetovnega pokala kar trikrat uvrstil med najboljšo trojico, vselej na parterju. V spomladanski sezoni, ki se je končala minuli konec tedna na Portugalskem, kjer je zasedel drugo mesto, je zelo napredoval. Da je Šilc pri 25 letih postal resen moški, dokazuje dejstvo, da se je znova bolj posvetil šoli. Zaveda se, da je v zadnjih letih postavil učenje preveč na stranski tir, zato bi rad čim prej opravil maturo in si pridobil poklic ekonomskega tehnika.

Telovadec Narodnega doma je dolgo čakal na vnovičen preboj med najboljše telovadce svetovnega pokala. Že leta 2006 je bil v Ljubljani na preskoku drugi. V svoji dosedanji karieri je izpostavil tri trenerje, s katerimi je sodeloval. Na začetku kariere je napredoval pod vodstvom Mihe Marinška, kasneje Blaža Jelenca, v zadnjih desetih letih pa sodeluje s Sebastjanom Piletičem.

Pogled na Šilčeve najboljše rezultate razkriva, da je dosegel svoje največje uspehe na obeh akrobatskih orodjih – preskoku in parterju. »Do leta 2004, ko sem tekmoval na mladinskem evropskem prvenstvu v Volosu, sem telovadil v mnogoboju. Kasneje pa sem se bolj posvetil akrobatiki. Zakaj? S trenerjem sva se odločila, da bom skušal biti na določenih orodjih med najboljšimi, ne na vseh soliden. Biti uspešen mnogobojec pomeni, da moraš biti v dvorani po deset ur na dan, pa še pridnost ti ne zagotavlja uspeha,« pravi Mengšan, ki že dolgo živi v Ljubljani. »V zadnjih letih sem se posvetil predvsem parterju. Vadbo preskoka sem opustil, ker v Sloveniji preprosto nimamo pravih vadbenih pogojev.«

Šilc se najbolj veseli, da bo Slovenija v bližnji prihodnosti dobila gimnastični center Cerar-Pegan-Petkovšek, v katerem bodo dobre razmere za vadbo. Zato se že spogleduje z dejstvom, da bo znova začel vaditi na preskoku. »Poleg tega bi rad otežil sestavo na parterju in prišel do izhodiščne ocene 16,4. Z njo bi bil lahko konkurenčen najboljšim na svetu,« je pozitiven telovadec Narodnega doma. »Moji cilji so vezani na osvojitev kolajne na velikem tekmovanju. Zato moram otežiti sestavo. Če bi se mi vse izšlo po željah, bi se lahko že na letošnjem evropskem prvenstvu uvrstil v finale, med najboljšo osmerico. A sem naredil preveč napak. Verjamem, da mi bo v prihodnosti uspelo doseči cilje.«

Sistem olimpijskih kvalifikacij je za telovadce izjemno zahteven. »Veliko se v zadnjem obdobju govori, da naj bi se sistem spremenil. A se s temi govoricami ne obremenjujem preveč. Vsekakor si želim, da bi kdaj nastopil na olimpijskih igrah, a so moje trenutne športne prioritete drugod,« odgovarja Šilc. Slovenija ima na parterju v zadnjem obdobju dva obetavna telovadca, saj je Rok Klavora dosegel nekaj odličnih uvrstitev. »Z Rokom sva odlična prijatelja, saj se druživa tudi zunaj gimnastičnih dvoran. Drug drugega spodbujava in se veseliva uspehov. Res je, da sva tudi tekmeca, a to zgolj v pozitivnem smislu,« odgovarja Šilc, ki bo julija praznoval 26. rojstni dan.

Gimnastično se je Šilc razvijal v času uspehov Aljaža Pegana in Mitje Petkovška. »To drži, toda z Aljažem nisem imel veliko stikov, saj ni treniral v naši telovadnici. Sem bil pa več v stiku z Mitjem. Lahko rečem, da sem se od njega veliko naučil. Vso mojo kariero me je podpiral, hkrati pa sem imel priložnost, da sem opazoval, kako trdo gara za svoje uspehe. Lahko rečem, da je bil moj vzornik,« pravi Šilc.

Ker se je mednarodna gimnastična sezona prejšnji konec tedna na Portugalskem končala, bodo imeli najboljši telovadci nekaj dni premora. »Morda si bom privoščil kakšen konec tedna na morju, za kaj več pa ne bo časa. Že septembra bodo nove tekme svetovnega pokala. Čaka me težko in naporno poletje v dvorani, ki se ga hkrati veselim,« optimistično sklene Šilc.