Novo državljanstvo ima za Aljaža Bedeneta velik pomen. Ko se je na turnirju za grand slam pojavil pod britansko in ne več slovensko zastavo, je postal zanimivejši za svetovno javnost.

Zdaj o njem pišejo največji svetovni mediji, partijo prvega kroga v Roland Garrosu so delno prenašali na televiziji Eurosport, agencija Reuters pa je na prodaj ponudila kar štirinajst njegovih fotografij – vse to, čeprav je dvoboj izgubil, s čimer Bedene ostaja brez zmaga na turnirjih za grand slam. Ko so v preteklosti Slovenci zmagovali na turnirjih velike četverice, se je včasih zgodilo, da ni bilo na voljo nobene fotografije slovenskega predstavnika, saj Slovenija ne spada med elitne narode. Tudi zato Bedenetu koristi, da ima pred imenom britansko zastavo. V športu denarja ne prinašajo le rezultati, ampak tudi marketinška privlačnost.

Nekdanji Slovenec v Parizu ni imel sreče z žrebom. Čeprav je na 75. mestu lestvice ATP, mu je nasproti stal bistveno višje postavljeni Dominic Thiem, 31. na svetu. Avstrijec je trenutno v še boljši formi, kot jo razkriva njegov položaj na svetovni lestvici, saj je v Pariz prišel z Azurne obale, kjer je prejšnji teden dobil turnir serije ATP 250 v Nici. Bedene je v prvem krogu Roland Garrosa proti Avstrijcu klonil s 3:6, 4:6, 7:6 (8) in 3:6. Dvoboj je trajal tri ure in 21 minut. Še podatek za primerjavo – medijem je na voljo le pet agencijskih fotografij zmagovalca Thiema.

Manj težav je imel Bedenetov novi rojak Andy Murray. S 6:3, 6:3 in 6:1 je ugnal Argentinca Facunda Arguella. Škot je v začetku maja v Madridu osvojil svoj prvi turnir ATP na pesku. Tako je tudi v Parizu postal resen kandidat za večji dosežek. Murray ima na svoji strani razpredelnice težke nasprotnike, saj mu družbo delata prvi igralec sveta Novak Đoković in kralj peska Rafael Nadal. Hkrati je to za Murrayja velika priložnost, saj se bo pomeril samo z enim od njiju – in še to šele v polfinalu. Če bo šlo vse po načrtih, se bosta Đoković in Nadal soočila v četrtfinalu – za Murrayja bi bilo najbolje, da bi njun dvoboj trajal čim dlje. V polfinalu bi tako igral proti tekmecu, ki bi bil že precej utrujen.

Najboljši dosežek Murrayja v Parizu je dvakratna uvrstitev v polfinale, kar je še vedno bolje kot četrtfinale, do katerega je prišla njegova trenerka Amelie Mauresmo. Sodelujeta že skoraj eno leto in zdi se, da sta se Murray in Mauresmojeva povsem ujela. Kljub temu se bosta njuni poti kmalu ločili. V ozadju ni spora, temveč nosečnost Francozinje, ki bo rodila avgusta. V Parizu je Mauresmojeva še prisotna, morda bo tako tudi v Wimbledonu, nato pa bosta sodelovanje začasno prekinila. V ekipi že sodeluje njen naslednik, to je nekdanji švedski teniški igralec Jonas Bjorkman. »Z Jonasom se pogosto pogovarjam. Tudi kadar nisva skupaj, sva v stiku po telefonu. Dobro je, da na Andyja oba gledava enako in imava o njegovi igri enako mnenje. Slabo bi bilo, če bi novi trener stvari vodil povsem drugače kot jaz. V teh nekaj mesecih sem spoznala, da se z Jonasom v vsem strinjava, zato sprememba za Andyja ne bi smela biti težavna,« je povedala Amelie Mauresmo.