Obstaja beseda, ki jo novi selektor Andrea Giani največkrat izpostavi. To je squadra ali po slovensko ekipa. Kljub temu sta na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu izstopala dva posameznika. Prvi je Dejan Vinčić pri organizaciji igre in drugi Mitja Gasparini pri zaključevanju akcij. »Pomembna je ekipa. Glavno razliko vedno naredi ekipa. Seveda so potem znotraj ekipe določeni igralci, ki dosežejo ključne točke. Toda ti igralci nikoli ne pridejo do izraza, če ekipa ne deluje,« se Andrea Giani nikakor ni dal, da bi poimensko izpostavil določenega igralca.

A če ni šlo z besedami selektorja, sta se Vinčić in Gasparini izpostavila z dejanji na igrišču. Ravno pri Vinčiću je bila opazna največja preobrazba. Proti Portugalski je bil samozavesten in odgovoren. Z mirno glavo je vedno našel učinkovito rešitev. Iz njegove telesne govorice je bilo očitno, da v vodenju ekipe uživa. Velika sprememba za nekoga, ki je bil še lani črna ovca te iste reprezentance. Zapustiti jo je moral skozi stranska vrata, češ da ne more biti njen prvi vodja. »Zelo sem motiviran. Nikoli nisem želel zapustiti reprezentance na takšen način. Navdušen sem nad treningi novega selektorja, kar se nato vidi na igrišču. Koncentracijo imamo boljšo, več pozornosti posvečamo tudi podrobnostim, ki v preteklosti niso bile tako pomembne,« je govoril Dejan Vinčič. In katere so te podrobnosti? »Veliko jih je. Žoge, ki jih sprejmemo na šestih ali sedmih metrih, zdaj vse pošiljamo proti mreži. Drugačen imamo tudi sistem zaščite, zakonitosti pri servisu, bloku… O tem bi lahko govoril eno uro.« Vinčić je tretji najstarejši v reprezentanci in že zaradi tega eden od stebrov moštva. Še dodatno samozavest črpa iz podpore, ki mu jo izkazuje Giani. »Ko sva se prvič slišala, mi je takoj povedal, da name resno računa in kaj vidi v meni. Veliko se pogovarjava. Vidim, da mi zelo zaupa. Vesel sem, da je tako. Všeč mi je njegov način razmišljanja,« pravi slovenski organizator igre. Da ne gre samo za besede brez slike, je potrdila tekma. Giani je Vinčića večkrat potegnil k sebi, z njim podrobno govoril med premori, na koncu pa sta imela še nekajminutni pogovor, ko je Vinčić že zapustil garderobo.

Portugalska ni imela nobene obrambe za Mitjo Gasparinija. Z natančnimi in močnimi udarci je na noge dvignil vso dvorano. »Če bi rekel, da ves zadnji teden nisem spravil servisa v polje, mi nihče ne bi verjel. Toda tako je bilo,« je dejal z nasmeškom na obrazu in zraven delil podpise najmlajšim navijačem. »Na tekmi je servis vedno pomemben, toda razlike nisem naredil samo jaz, ampak smo vsi v obrambi rešili nekaj težkih žog, ko nismo pustili, da padejo na tla. Veliko je pogovarjanja med igralci in selektorjem, a tudi med nami igralci. Selektor nam vedno pravi, da tekmo igramo mi in ne on, zato moramo nekatere stvari rešiti sami,« je dejal Mitja Gasparini.

Za še večjo revolucijo je Giani poskrbel, ko so v reprezentanci spet vsi najboljši z največ izkušnjami. Med igralci je bilo v preteklosti več trenj, toda morda je zdaj končno vsem jasno, da bodo uspešni le s skupnimi močmi. V Sloveniji preprosto ni dovolj vrhunskih odbojkarjev, da bi lahko sami izbirali, kdo bo s kom igral. »V zadnjih treh tednih sem dobil v roke precej zavzetih igralcev, zato nekatere odločitve niso bile lahke,« je dejal selektor. »Nadaljevali bomo na istih osnovah. Osredotočili se bomo na ekipo in poskušali izboljšati nekaj podrobnosti. Ostati moramo zbrani. Napake nas ne smejo zmesti. Denimo v prvem nizu smo zapravili prvo zaključno žogo, kar nas je malo presekalo. Ko se to dogodi, moramo ostati zbrani. Imeti moramo hladno glavo in vroče srce.«

Ker je Italijan v karieri dosegel več kot vsi slovenski odbojkarji skupaj, ima Giani zagotovljeno avtoriteto, da ga nihče ne skuša učiti odbojke. »Med pripravami smo vsak teden obdelali drugo temo. Kljub temu nismo drastično posegli v igro, saj časa ni veliko. Delali smo na treh situacijah v igri, ki se mi zdijo najbolj pomembne. Na koncu je glavno, da igramo dobro. To je vedno glavna razlika med zmago in porazom,« pravi nekdanji italijanski reprezentant. Portugalci so sicer dodatne kvalifikacije vzeli tako resno, da so v Slovenijo prišli že tri dni pred tekmo. Slovenija bo denimo na Portugalsko odšla šele v soboto, torej dan pred odločilno partijo. »To ni noben problem. Edina razlika se naredi na igrišču,« je Giani povsem neobremenjen.

V dvorani Tabor na odbojkarski tekmi že dolgo ni bilo tako dobrega vzdušja. A čeprav je šlo za obračun Slovenije in Portugalske, so bili najglasnejši Italijani. To so bili navijači Verone, ki so prišli spodbujat predvsem Gianija in Gasparinija. »Ko so izvedeli, da bo slovenski selektor Giani, so obljubili, da bodo prišli. So zelo zvesti navijači. Pri Veroni nam sledijo na vsakem gostovanju. Z nami letijo tudi na jug Italije,« je povedal Gasparini, ki je zatem italijanskem navijačem predal slovensko zastavo s podpisi vseh reprezentantov. Podpore iz domovine je bil vesel tudi Giani. »V zadnjih dveh letih smo ustvarili lepo vzdušje med ekipo in navijači. Imamo mlado moštvo, ki jo ima občinstvo rado. Šport se igra za gledalce in čustva so zelo pomembna,« je povedal italijanski strateg, ki zna približno deset slovenskih besed. »Hvala, prosim, dobro jutro, dober dan…« je našteval in priznal, da ima težave predvsem s šumniki. »'Lahko noč' je že precej težje povedati.« A če se po jutru dan pozna, potem Giani slovenski reprezentančni odbojki še kar nekaj časa ne bo rekel »lahko noč«.