Tako kot v minulem letu se kot favorit za nakup Adrie Airways Tehnike omenja litovska družba Avia Solutions Group. Čeprav je ta v zadnjih dnevih bistveno izboljšala ponudbo, ponujena cena po neuradnih informacijah še vedno ne zadovoljuje pričakovanj lastnikov Adrie Airways Tehnike. Poleg državnega PDP, ki obvladuje dvotretjinski lastniški delež, je lastnik družbe še Aerodrom Ljubljana v nemški lasti.

Zaradi izboljšanja poslovanja večja pričakovanja lastnikov

Še lani sta bila lastnika Adrio Airways Tehniko pripravljena prodati za 3,4 milijona evrov. Tolikšen znesek sta namreč posodila družbi leta 2012, da se je izognila stečaju, zdaj pa zamuja pri odplačevanju posojil. Medtem ko pred dnevi Avia Solutions Group za Adrio Airways Tehniko ni želela odšteti niti zneska, ki bi zadostoval za poplačilo posojila, je zdaj ponudbo izboljšala. Toda po novem nameravata PDP in Aerodrom Ljubljana od prodaje iztržiti višji znesek, kot sta ga še nedavno pričakovala.

V zadnjih mesecih se je namreč Adrii Airways Tehniki, ki servisira letala za številne svetovne letalske družbe, poslovanje občutno izboljšalo. V primerjavi z minulim letom, ko so bili hangarji za servisiranje letal zaradi vojnih žarišč na Bližnjem vzhodu več mesecev prazni, je družbi letos uspelo pridobiti naročila tudi za maj in junij. Tudi prihajajoči poletni meseci naj ne bi bili tako slabi, kot so bili v lanskem letu. Zaradi sezonske komponente ima Adria Airways Tehnika sicer največ naročil od konca oktobra do novembra. Kljub nenačrtovanemu izpadu številnih naročil, ki so leta 2014 botrovali padcu prihodkov za 10 odstotkov, na 18,5 milijona evrov, je družbi lani uspelo doseči 50.000 evrov čistega dobička (podatki so nerevidirani). Kako je Adria Airways Tehnika poslovala v prvih štirih mesecih letošnjega leta, glavni izvršni direktor Maksimiljan Pele, še ni želel razkriti.

Skobir: Pogajamo se z več ponudniki

Po zatrjevanjih direktorja Aerodroma Ljubljane Zmaga Skobirja pogajanja še vedno potekajo z več ponudniki. Podrobnosti prodajnega postopka Skobir ni želel razkrivati, pojasnil pa je, da kandidati za nakup družbe svoje ponudbe še dopolnjujejo. Pri tem je poudaril, da si želijo, da bi Adrio Airways Tehniko prevzel strateški partner. Kot smo razkrili v Dnevniku, so do konca marca, ko se je iztekel rok, poleg Avia Solutions Group in nemške družbe Express Airways, ki se je za nakup družbe zanimala že lani, oddali še švicarska družba Oryn, Zagrebački prometni zavod (med drugim se tudi ukvarja s servisiranjem letal), in dubajska družba Aviatica.