»Nimam česa obžalovati. Sam sem naredil vse, kar sem lahko. Od glavne skupine je bil hitrejši le Španec Lobato, pa še on me je presenetil z napadom že 400 metrov pred ciljem izza zavetrja. Drugi so bili že prej spredaj. Žal so ubežniki znova dobili priložnost in jo izkoristili. Čuden Giro je letos. Bojim se, da bo Gira prej konec, preden bom dobil pravo priložnost,« je Grega Bole potožil po enajsti etapi s ciljem na dirkališču v Imoli, ki jo je končal na zanj le enajstem mestu. Na čelu skupine z vsemi favoriti.

Junak dneva je že šestič na Giru ubežnik, tokrat Rus iz Katjuše, Ilnur Zakarin, ki se mu je smejalo že na dirki Po Romandiji, ko je ugnal klubskega kolega Simona Špilaka. »Enajsto etapo sem imel že prej zaznamovano. Imel sem dober dan, sijajno sem se počutil. Glede na potek Gira sem celo v prvem delu nameraval skočiti med ubežnike, a sem za ključen skok, po katerem je prišlo do bega, mesto prepustil klubskemu kolegu. Ne vem, kako bi bilo, če bi bil zraven, a kar slutil sem, da bo z lovom ubežnikov znova na tesno,« je komentiral potek etape s sprva enajstimi ubežniki iz zelo močne zasedbe (Betancur, Hesjedal, Inxausti, Pellizotti).

Zakarin, lani drugi na dirki Po Sloveniji, jim je pobegnil 23 kilometrov pred ciljem in sam privozil v cilj. V razgibani etapi v dežju je bil Bole kar ponosen, da je sploh ostal v ospredju, saj je selekcijo preživelo le okoli šestdeset kolesarjem, a med njimi ni bilo Jana Polanca, ki je v cilj pripeljal v sprinterski skupini 19 minut za zmagovalcem in je tudi v skupnem seštevku mladih kolesarjev zdrsnil s tretjega mesta na četrto. »Giro je letos tako zahteven, da lahko ritmu sledijo le redki poleg kapetanov za generalno in njihovih pomočnikov. S Contadorjem na čelu pa se potem še poigravajo, kot se je danes na zadnjem vzponu pred ciljem. Očitno je zaslutil, da so nekateri v težavah ali nepozorni, pa jih testira. Klanec pred ciljem je tudi v današnji etapi. Ob takih, kot je Contador, je težko slediti. Zato ni čudno, da smo se ubežnikom v Imoli že približali na slabo minuto, ko pa je kolesarjem Orice Green Edge zmanjkalo moči, ubežnikov nismo ujeli. Veliko energije pokurimo že s tem, da sledimo, za piko na i pa vsem zmanjka,« je dejal Jan Polanc.

Pred etapo je veliko pozornosti vzbudila kazen dveh minut, ki jo je dobil eden vročih favoritov Richie Porte, saj je ob okvari sprednji obročnik dobil od rojaka in prijatelja Simona Clarka (ORICA Green Edge). Tovrstno medklubsko pomoč pravila UCI prepovedujejo in se v praksi skoraj ne izvaja. »Vem, ne morem se pritoževati nad kaznijo. To je bila kršitev pravil, ampak nisem namerno. Vse se je zgodilo zelo hitro in ravnal sem se po adrenalinu. Kar je naredil Simon, je bilo fantastično in dokazuje športnost. V zadnjih letih je bil naš šport v glavnem negativna novica, vendar je bil to fantastičen trenutek,« je povedal Richie Porte.

Kazen je Porteja potisnila na 12. mesto v generalni razvrstitvi. Zdaj zaostaja tri minute in devet sekund za roza majico Alberta Contadorja. »Ostajata mi še dva tedna. Ta dogodek ima za ekipo le dodatno spodbudo, da dobi čas nazaj,« je povedal. Pred etapo je med kolesarji krožila pobuda na twitterju, da bi pred etapo iz protesta po nesmiselni kazni Porteja vsi kolesarji menjali obročnike, a je ostalo le pri pobudi. Bole razmišlja: »Vsa čast Clarku za zares lepo gesto. Vendar pravila so pravila, sicer bo dirkanje postalo preveč prijateljsko. Sicer pa naj se kdo vpraša, le kje so bili Portejevi pomočniki iz Skya. Pomoč kapetanu je njihova naloga. V Skyu se tako trudijo s preračunavanjem in iskanjem malih prednosti s Portejevim avtodomom vred, potem pa ga polomijo s povsem osnovnošolsko napako. Tudi to stane.«

Rezultati 11. etape: 1. Zakarin (Rus, Katjuša) 3,55:07, 2. Betancur (Kol, AG2R) + 0:53, 3. Pellizotti (Ita, Androni), 11. Bole (CCC Sprandi Polkowice) + 1:02, 80. Polanc (Lampre-Merida) + 19:05, 161. Mezgec (vsi Slo, Giant-Alpecin) isti čas, skupno: 1. Contador (Špa, Tinkoff-Saxo) 42,58:09, 2. Aru (Ita) + 0:03, 3. Landa (Špa, oba Astana) + 0:46, 39. Polanc + 38:31, 65. Bole + 1:04:32, 153. Mezgec + 2:10:22.