Po treh letih vse kaže, da je bil recept za izhod iz krize pravilen. Rast BDP je nad pričakovanji, saj se povečujejo rast tako osebne potrošnje kot potrošnje (investicij) podjetij in naložbe v nepremičnine in izvoz. Rast osebne potrošnje se bo po ocenah analitikov nadaljevala, saj so podjetja začela zviševati plače, nizka cena nafte pa je dodatno dvignila samozavest potrošnikov.

Rast je dvignila pričakovanja vlagateljev in tokijski borzni indeks Nikkei 225 je dosegel 20.200 točk, kar je najvišja vrednost v zadnjih petnajstih letih. Za leto 2015 vlada načrtuje rast BDP za 1,5 %, predvsem kot posledico nizkih cen nafte.

Kljub vsemu pa se načrti premierja Abeja še lahko izjalovijo. Bonitetna agencija Fitch je znižala bonitetno oceno Japonske na A in kot glavni razlog navedla verjetno zamudo pri uveljavitvi naslednjega dviga stopnje DDV in s tem manjše prilive v državno blagajno. Japonski dolg v višini 227 % BDP daleč presega zadolženost drugih držav (grški dolg dosega »le« 177 % BDP). Je pa res, da je japonski državni dolg interni in ne dolgujejo preostalemu svetu tako kot recimo Grčija.

V globalni igri velikih tiskarjev očitno velja pravilo, da največje učinke doseže tisti, ki začne tiskati prvi. In za ZDA, Veliko Britanijo in Japonsko je bila Evropska centralna banka zadnja. Le upamo lahko, da ne bodo posledice spodbudne le za borzne vlagatelje.