»Nimamo jasnega razloga, zakaj nam ni uspelo ujeti ubežnikov. Ne bi zmogli voziti hitreje kot smo v zasledovalni skupini v zadnji tretjini etape. V bistvu smo imeli ves dan ubežnike pod kontrolo, a jih nismo ujeli. Sprintati za peto mesto pa je povsem nekaj drugega kot za zmago. Kaj hočemo, upam na naslednjo priložnost,« je slovenski kolesar Luka Mezgec (Giant-Alpecin) razmišljal po deseti etapi Gira, potem ko je ostal brez boja za zmago na osmem mestu. Slavo so nepričakovano pobrali italijanski ubežniki z junakom Nicolo Boemom (Bardiani), ki so v povsem ravninskih etapi ob Jadranski obali do Forlija (200 km) ohranili 18 sekund naskoka. To je bila na letošnjem Giru že peta zmaga ubežnikov, med katerimi je tudi slavje Jana Polanca.

Za včerajšnjo etapo nemara ni bilo nikogar, ki bi napovedal tak razplet, a italijanskim ubežnikom Boemu, Busatu, Malagutiju in Marangoniju, z izjemo slednjega vsem iz nizkoproračunskih povabljenih ekip, je nenadejano uspelo. »Ah, močni so. In ceste poznajo,« se je malce ironično nasmehnil Grega Bole, ki je osvojil 18. mesto. Danes ima na razgibani trasi zadnjo veliko priložnost, da se mu uresničijo sanje. »Za mnenje o uspehu ubežnikov vprašajte Mezgeca. Sam sploh ne vem, kaj bi rekel. Nenormalno hitro je letelo zadnjem delu. Hitrost je bila takšna, da celotna ekipa Sky ni ujela glavnine, ko je imel Porte okvaro kolesa in zaostal skoraj minuto,« je pristavil Bole. Komisarji UCI so po etapi še kaznovali osmoljenca dneva Porta z dvominutnim dodatnim pribitkom ob že izgubljenih 47 sekundah. Sporna je športna gesta rojaka Simona Clarka, ki je Portu v težavah pomagal z izposojo kolesa, a Clark je član Orice GreenEdge, tovrstna pomoč med kolesarji različnih ekip pa ni dovoljena.

»Je več teorij,« se je razgovoril Mezgec, ki so ga v sprintu premagali Nizzolo (Trek), Modolo (Lampre) in prvi favorit Andre Greipel (Lotto). »Verjetno so si malo pomagali v zavetrju motoristov, glede na to, da so bili le Italijani, ki so tudi v spremstvu. Morda so nam tudi dajali napačne informacije o zaostankih in smo se ušteli. Pri lovu nekateri, kot je italijanska ekipa Lampre, niso želeli sodelovati, čeprav ima Modolo dober sprinterski vlak in se lahko nadeja še tretje zmage. Očitno imajo že dovolj in lahko izkoriščajo situacijo,« je Mezgec opisoval zakulisje.

»Midva z Greiplom sva skurila prav vse pomočnike in si nimava kaj očitati. Več ekipi ne moreta narediti. Tudi pri Treku so malo pomagali. Drugi pa. Pri GreenEdge so se z Matthewsom odločili, da bodo stavili na današnjo etapo, enako tudi pri BMC. Pri IAM je glavni sprinter odstopil. Več kot očitno je, da smo vsi že utrujeni. Tako težkega začetka tritedenske dirke ne pomni nihče. Niti na Touru. Sam sem imel že po devetih dneh 1800 stresnih enot, kot naši trenerji merijo najtežje obremenitve s treningov in dirk. To je več kot na kateri koli enotedenski etapni dirki ali mnogo daljšem obdobju treningov. Nekateri imajo teh stresnih enot še več,« je razlagal Mezgec.

Stresne enote merijo po času in moči, ki dosega ali presega anaerobni prag srčnega utripa. Mezgec ve, da bo že danes teh enot še več – selekcijo čez klance naj bi preživelo okoli 30, 40 kolesarjev –, a želi v tem sprinterskem tednu do petka izkoristiti vsako priložnost. V zadnjem tednu do Milana jih bo zelo malo.

Nemalo pozornosti je te dni vzbudila napoved sodnega postopka Fabia Aruja (Astana) proti novozelandskemu kolegu Gregu Hendersonu, članu belgijske ekipe Lotto Soudal. Henderson je v času dirke Po Trentinu, zadnji pred Girom, tvitnil komentar, da se mu Arujeve želodčne težave zdijo prikrivanje česa drugega, in nakazal na težave z biološkim potnim listom (dopingom). Po burnih reakcijah je novozelandski veteran Henderson tvit izbrisal in se opravičil.

Izidi 10. etape (200 km): 1. Boem (Ita, Bardiani) 4,26:16, 2. Busato (Ita, Southeast) isti čas, 3. Malaguti (Ita, Nippo) + 0:02, 8. Mezgec (Slo, Giant) + 0:18, 18. Bole (Slo, CCC Sprandi Polkowice) + 0:18, 73. Polanc (Slo, Lampre Merida) + 0:31, skupno: 1. Contador (Špa, Tinkoff) 42,58:09, 2. Aru (Ita, Astana) + 0:03, 3. Landa (Špa, Astana) + 0:46, 31. Polanc + 20:28, 79. Bole +1,04:32, 152. Mezgec + 1,52:19.