Dokaz, da namiznoteniški center Slovenije pod vodstvom Jožeta Urha na Dolenjskem dobro deluje, kažejo napredki številnih igralcev, ki se v svojih kategorijah približujejo evropskemu in svetovnemu vrhu. Ena od njih je Manca Fajmut, ki je konec prejšnjega meseca z uvrstitvijo med najboljših 64 igralk pri 24 letih dosegla svoj najboljši rezultat doslej. Korošica je povsem predana svojemu poslu. Vso svojo kariero je članica domačega ravenskega namiznoteniškega kluba, ki je v zadnjih letih serijski državni prvak. Vse kaže (sklepni dogovori potekajo v teh dneh), da se bo prihodnjo sezono prvič podala v tujino, v nemško drugo ligo. Veliko zaslug ima Bojan Tokič, saj naj bi reprezentančna kolegica postala klubska sotekmovalka pri Saarbrücknu, le da bo v Tibharjevi ekipi tekmovala v drugi ligi. Odlična odskočna deska za naslednje, še vidnejše korake.

Do uspeha kariere z napadalno igro

»Kaj pa vem, ali je doslej najboljša uvrstitev posledica, da sem v bolj zrelih življenjskih letih. Po mojem je bolj rezultat dobrega in trdega dela,« odgovarja Manca Fajmut, ki je podoživela bližnji dosežek s SP. »Potem ko sem na glavnem žrebu proti Rusinji Prohorovi izgubila prvi niz, mi je Vesna (selektorica Vesna Ojsteršek, op. p.) svetovala, naj igram bolj sproščeno, predvsem pa bolj napadalno. Prav napadalna igra je ključ do uspeha. To sem storila in – zmagala. Nikoli ne bom pozabila poti do zmage, ko sem v šestem nizu vodila s 7:1. Ne vem, kaj se je zgodilo, a kar naenkrat je bilo 7:7. Ko sem imela v nadaljevanju pri vodstvu z 10:7 tri zaključne žogice, sem se hitro znašla v zaostanku z 10:11. A se je srečno izteklo. Proti Nemki hrvaškega rodu Ivancanovi nisem imela nobenih možnost. Pokazala se je moja hiba igranja na obrambo.«

»Igri na obrambo skušam posvečati čim več pozornosti, a je problem, ker v Sloveniji nimam pravih vadbenih partnerjev. Še najbolj mi koristi, ko prime v roke lopar Jože (Urh, op. p.) in mi obrambno vrača žogice. Bolj mi ustreza hitra igra z mize, kakršno gojijo azijske igralke,« pravi Ravenčanka in upa, da bo besede prej ali slej udejanjila za mizo ter vzela kakšen odmeven mednarodni skalp. Po uspehu na Kitajskem je na svetovni lestvici napredovala za 50 mest in je trenutno 219. igralka sveta. »Po nekaterih izračunih bi lahko za neposredno uvrstitev na olimpijski turnir zadostovala uvrstitev med 130. in 150. mestom na svetovni lestvici. Takšen napredek bi bil v tako kratkem času zame ogromen. Zato bom več tekmovala. A menim, da bi bilo vseeno treba nekoliko prej razmišljati o uvrstitvi na svetovni lestvici, se udeleževati mednarodnih turnirjev, kot tik pred zdajci. Kljub temu menim, da je še vedno možnost, da se uvrstim na olimpijski turnir, kar je moja velika želja. Več možnosti glede na uvrstitev na svetovni lestvici ima ta čas Alex Galič,« je v prostorih namiznoteniškega centra v Novem mestu razlagala državna prvakinja.

Blizu dogovora v Saarbücknu

Ko nanese beseda na fakulteto, Manci Fajmut malce zastane dih. Pravi, da ji do diplome na mariborski pedagoški fakulteti, na oddelku za športno treniranje, manjkajo še trije izpiti. Glede na starost ji vendarle ne bi bilo treba imeti tako slabe vesti. »Za zdaj kaže, da bom kariero nadaljevala v tujini, in tega se zelo veselim. Zavedam se, da mi bo prvo leto težko. Veseli me tudi, da bom še naprej večino vadbenega časa preživela v namiznoteniškem centru v Sloveniji. V Nemčijo naj bi se namreč večinoma le vozila na tekme. Ker največ časa treniram s fanti, imam včasih težave, ko proti tekmicam dobivam lažje žoge. Vseeno menim, da je takšen način vadbe pravilen,« je prepričana o svojem prav Manca Fajmut.

Eno svojih vzornic si je Ravenčanka našla v bližnji Črni, od koder je doma Tina Maze. »Za Tino navijam že dolgo časa in priznam, da jo bom pogrešala na belih strminah. Všeč mi je kot oseba, športnica in navsezadnje kot šampionka. Pred letošnjim državnim prvenstvom mi je predsednik zveze Marjan Hribar obljubil, da mi bo v primeru zmage priskrbel bundo Tinine ekipe. Obljubo je držal,« je sklenila Fajmutova.