Motorično dobro podkovani otroci živijo varneje. Odrasli pa moramo poskrbeti za to, da lahko otroci izživijo svoj naravni nagon po gibanju in tako urijo telesne spretnosti. Vsekakor ne smemo podcenjevati nevarnosti poškodb. Če otroci dobijo v roke »prevozna sredstva« in njihovo uporabo na podlagi svojih razvojnih sposobnosti še niso čisto usvojili, se lahko hudo poškodujejo.

Skiro za pridobivanje ravnotežja

Če je otrok uporabljal tricikel in ga je prerasel, naj se nato nauči voziti skiro. Skiro je idealna vadbena naprava za pridobivanje ravnotežja z majhnim tveganjem in možnostjo nesreče. Otrok pridobi izkušnjo z lovljenjem ravnotežja in nagibanjem ter postopnim pridobivanjem hitrosti. Če je le-ta prevelika, enostavno skoči s skiroja.

Poganjalec za vsaj dvoletnike

Podobno motorično izkušnjo otroci pridobijo z uporabo poganjalca, le da je v tem primeru težje skočiti iz njega v primeru prevelike hitrosti. Vadba s skirojem in poganjalcem se lahko izvaja vzporedno. Uporabo poganjalcev priporočamo otrokom v starosti vsaj dveh let. Šele ko se otrok suvereno pelje s poganjalcem in skirojem, kupite kolo.

Z dovolj izkušnjami na kolo

Če je otrok z uporabo skiroja in poganjalca nabral dovolj izkušenj za lovljenje ravnotežja in dobil občutek za nagibanje, se bo zelo hitro in brez večjih težav naučil voziti kolo. Brez zadržkov lahko odstranite pomožna kolesa. Pomožna kolesa pogosto privedejo do hudih poškodb, saj otroku omogočajo, da z vožnjo doseže visoko hitrost, ki je še ne zna obvladati. Prav tako pa pomožna kolesa preprečujejo, da se otrok v ovinkih nagiba in lovi ravnotežje.

Na območjih, kjer ni prometa

Razvojni psihologi soglašajo, da štiriletni otroci motorično še niso dovolj dozoreli, da bi se bili sposobni spopasti z zahtevami vožnje s kolesom. Hkrati je treba usmerjati, zavijati, se odzivati pri visoki hitrosti, zavirati, spremljati stransko dogajanje in gledati naprej. Tudi za osnovnošolske kolesarje je udeležba v prometu velik zalogaj in zahteva veliko zbranosti. Zato naj se predšolski otroci vozijo na območjih, kjer ni prometa. Nikakor pa otroku ne pozabite nadeti čelade, in sicer od prvega trenutka, ko mu ponudite poganjalca, skiro ali kolo.

Vir: www.oopa.si