Ob omembi bezga v naši deželi najpogosteje pomislimo na dve stvari. Bezgov sirup ali šabeso in ocvrte bezgove cvetove, potem pa se kulinarična domišljija večinoma neha. Ampak dišeče cvetove, ki jih vselej nabiramo v suhem in sončnem vremenu in jih pred uporabo nikar ne peremo, saj bi s tem uničili dobršen del okusa, lahko porabimo še na številne druge načine. Dodamo jih tekočemu testu za praženec ali omlete, umešanim pečenim jajcem in celo navadnim jogurtom, s čimer jim požlahtimo okus. Najenostavnejši recept za vso družino so ocvrti bezgovi cvetovi. Zanje pripravimo nekoliko gostejšo in penasto testo za palačinke ali cesarski praženec po svojem najljubšem receptu oziroma pivsko testo. Vanj pomakamo očiščene bezgove cvetove in jih zlato rumeno popečemo v ponvi na malo olja ali masla. Medtem ko se cvet cvre na eni strani, mu odščipnemo pecelj, ga obrnemo in popečemo še na drugi strani, saj bi ga sicer morali peči v večji količini olja. Če pri receptu izvzamemo sladkor, lahko tako pripravljene cvetove postrežemo kot glavno jed – denimo skupaj z veliko skledo mlade listnate solate. Lahko pa že prej porežemo celotne peclje in cvetove vmešamo v samo maso ter spečemo kot običajne palačinke, sladke ali slane. V prvem primeru jih lahko – kot ponavadi – namažemo s kakšno dobro domačo marmelado in postrežemo kot sladico, v drugem primeru pa jih napolnimo denimo s skuto, takšne ali nenapolnjene pa jemo kot prilogo zelenjavni juhi ali solati. Šabesa, razredčena z navadno ali mineralno vodo, imenitno odžeja. Nekateri jo radi dodajo penečim se vinom in vse skupaj postrežejo z jagodami, vendar bi bilo to v primeru kakšne vrhunske penine nemara nedostojno. Če vam doslej naštete jedi ne bi teknile, ste pa ljubitelj jedi z žara, imate na razpolago nekaj načinov. Pripravite lahko z bezgom začinjeno jajčno omako ali kremo oziroma šodo (glej recept), s katerim lahko prelijete svoje najljubše pečene dobrote – šparglje, lososa ali celo dobro uležane, sočne goveje zrezke, nemara tudi fileje belega mesa in podobno. S čevapčiči se nemara ne bi obneslo. In še nekaj za ljubitelje ostrejše kaplje. Odstranimo čim več pecljev in s cvetovi do treh četrtin napolnimo kozarec za vlaganje. Potlačeni naj segajo do polovice. Dodamo za osmino višine kozarca sladkorja, nato pa skoraj do grla zalijemo z vodko ali čistim tropinovcem. Pokrijemo s tenkimi rezinami limone, da cvetovi ne prodrejo na površje, zapremo in nanje za mesec dni pozabimo. Nato tekočino precedimo v steklenico in z likerjem počakamo še dva tedna, da dozori.

Bezgov slani šodo

Potrebujemo 4 bezgove cvetove, 100 g masla, 2 rumenjaka, 1,25 dl suhega belega vina, morsko sol, sveže zmlet beli poper, ščepec muškatnega oreščka, nekaj kapljic limonovega soka.

Bezgove cvetove očistimo in jim odstranimo morebitne žuželke, peclje porežemo. V manjšem loncu pristavimo vino, bezgove cvetove in sladkor. Počasi kuhamo, da vino povre na polovico. V posodi, na katero se prilega manjša posoda, pristavimo manjšo količino vode, da dobimo parno kopel za manjšo posodo. V manjšo posodo skozi gosto cedilo precedimo bezgovo vino. Dodamo rumenjaka, začinimo s soljo, belim poprom in muškatnim oreščkom ter okisamo z nekaj kapljicami limonovega soka. Manjšo posodo postavimo v posodo z vrelo vodo in enakomerno stepamo, da dobimo gosto in penasto omako. Ko se to zgodi, manjšo posodo odstavimo in v omako vmešamo na koščke narezano maslo. Z nastalo omako, ki je nekakšna izboljšana, sezonska različica holandske omake, prelijemo na žaru pečene goveje zrezke, šparglje ali ribe, na primer lososa.

Bezgova krema z jagodami

Potrebujemo 200 g sveže puste skute, 100 g pretlačene skute, 50 g kisle smetane, 100 g sladke smetane, 100 g jogurta, 40 g bezgovih cvetov brez stebelc, 5 kolesc ekološko pridelane limone (zaradi uporabe lupine), 40 g medu, 1 dl jabolčnega soka, 0,5 dl belega vina, 1 jedilno žlico agarja (rastlinska želatina), 1 vaniljev sladkor. Za nadev še 500 g zrelih jagod, 15 g medu, 1 žlico bezgovih cvetov brez stebelc.

Pristavimo 1,5 decilitra vode, jabolčni sok, vino in kolesca limone. Zavremo, nalijemo na bezgove cvetove, pokrijemo in pustimo stati na hladnem vsaj šest, še bolje pa dvanajst ur. Ohlajeno zavrelico precedimo skozi dovolj gosto cedilo, da cvetovi ne prodrejo skozi, potrebujemo je 2,5 decilitra. Gladko razmešamo obe skuti, kislo smetano, jogurt, med in vaniljev sladkor. Bezgovo zavrelico pristavimo in segrejemo. Vanjo zamešamo agar in odstavimo. Ko se začne strjevati, jo primešamo skutni masi. Pustimo, da se nekoliko strdi. Sladko smetano čvrsto stepemo. Nežno jo vmešamo k ostalim sestavinam, potem pa z zmesjo nadenemo oplaknjene modelčke in jih za štiri ure postavimo v hladilnik. Jagode očistimo, operemo in zrežemo na četrtine. Primešamo jim med in jih pustimo nekaj časa stati. Kremo iz modelčkov previdno zvrnemo na desertne krožnike. Kupčke obložimo z jagodami in potresemo z bezgovimi cvetovi ter postrežemo.

Bezgova potica

Za testo potrebujemo 500 g mehke moke, 80 g sladkorja, 2 dl mleka, 60 g masla, 2 jajci, 40 g kvasa, 1 strok vanilje, naribano lupino bio limone, 2 žlici ruma, pol žličke fino mlete morske soli. Za nadev še 150 g pretlačene skute, 100 g masla, 100 g osmukanih svežih bezgovih cvetov, 150 g sladkorja, 50 g svežih krušnih drobtin, 50 g mletih mandljev, 1 jajce, strok vanilje, naribano lupino bio limone. Za premaz še 1 jajce, 4 žlice mleka. Za posip še sladkor v prahu.

Moko presejemo v večjo skledo in ji primešamo sol. V skodelico nalijemo malo mlačnega mleka in vanj nadrobimo kvas ter premešamo, da se raztopi. V skledici razmešamo jajci, sladkor, postrgano sredico vaniljevega stroka, rum in limonovo lupino. Moki prilijemo mlačno mleko in premešamo, dodamo jajčno zmes in znova premešamo. Dodamo stopljen kvas in še enkrat premešamo. Dodamo mlačno, staljeno maslo, premešamo in zamesimo gladko testo, ki se ločuje od posode. Z mešalnikom s kavljema bo naloga opravljena v petih minutah, z rokama pa bomo gnetli dva- ali trikrat dalj. Posodo s testom pokrijemo in pri sobni temperaturi pustimo vzhajati eno uro. Medtem pripravimo nadev. Zmehčano maslo in sladkor penasto umešamo,

primešamo skuto, jajce, mlete mandlje, postrgano sredico vaniljevega stroka in limonovo lupino. V skodelici razžvrkljamo sestavine za premaz. Testo zvrnemo na pomokano delovno površino in razpotegnemo v pravokotnik ter razvaljamo. Enakomerno ga nadevamo, štiri centimetre roba tistega dela testa, kjer ga bomo nehali zvijati, pa pustimo nenadevanega. Nadev potresemo z bezgovimi cvetovi in drobtinami. Testo začnemo zvijati, pri čemer vsak zavoj rahlo zategnemo, tako da testo nekoliko potegnemo k sebi. Zadnji zavoj, ki je brez nadeva, namažemo s premazom in le zvijemo, brez zategovanja. Zvitek previdno položimo v pomaščen model, ga nekajkrat prebodemo s paličico za raženj in pustimo pokritega vzhajati pol ure. Pečico medtem segrejemo na 190 °C. Vzhajan zvitek po vrhu tanko premažemo s premazom in Model za približno 50 minut položimo na srednje vodilo v segreti pečici. Pečeno potico pol ure hladimo v modelu, nato jo zvrnemo iz njega in pred rezanjem povsem ohladimo. Potresemo jo s sladkorjem v prahu, narežemo in ponudimo s sokom, čajem ali kompotom.