Če je še na kvalifikacijah kazalo, da je svet za Marca Marqueza tak, kot bi moral biti, se je na dirki obrnilo povsem drugače. Mladi Španec je bil le senca tistega, ki mu je uspelo dobiti kvalifikacije, in to na veliko veselje njegovih tekmecev. In ponovno je svoj primat pokazal Jorge Lorenzo, ki s to zmago ostaja eden najresnejših kandidatov za letošnji naslov prvaka in tudi najuspešnejši motociklist na stezi v Le Mansu.

Že na startu se je videlo, da nekaj ne ustreza ne Marquezu ne preostalim Hondinim dirkačem. Slabo se je znašel v gneči pred prvim ovinkom, nato pa vozil agresivno in tudi delal napako na napako, na sredini dirke pa se je pokazalo, da se bo le stežka boril vsaj za uvrstitev med prve tri. In se tudi ni.

Zato pa sta vse svoje znanje in Yamahino premoč ponovno kronala Jorge Lorenzo in Valentino Rossi. »Agresiven start je bil odločilen, odlično sem se znašel v gneči, potem sem samo še spremljal, kaj so delali tekmeci za menoj. In kmalu sem spoznal, da je za menoj Valentino, saj je bil tudi on ta konec tedna zelo močan. Tako sem lahko do konca dirke prilagajal svoj slog vožnje obrabi pnevmatik, ni mi bilo treba ničesar tvegati. Seveda sem vesel nove zmage, ta del sezone nam gre trenutno še na roke, zato moramo izkoristiti tudi težave tekmecev,« je po dirki povedal Jorge Lorenzo, ki se je z drugo zaporedno zmago prebil tudi na drugo mesto v skupnem seštevku.

Valentino Rossi je tudi ponovno odlično startal in potem hitro vzel mero vsem, ki so vozili pred seboj, tudi Marcu Marquezu: »Ves konec tedna se za nas ni najbolje začel, imel sem kar nekaj težav z nastavitvijo motocikla, a smo potem za samo dirko očitno naredili korak v pravo smer. Malo več smo tvegali in splačalo se nam je, res je sicer, da sem tudi jaz potreboval nekaj krogov, da sem povsem ujel ritem z novimi nastavitvami, a ko sem razumel, kje so meje motocikla, sem lahko začel napadati. Jorge je bil tudi tokrat prehiter, a tudi drugo mesto je dober rezultat, saj še vedno vodim v skupni razvrstitvi.« Italijan je tako na deveti zaporedni dirki stal na zmagovalnih stopničkah.

Tretjeuvrščeni Andrea Dovizioso se je po dirki malce pritoževal nad preslabim oprijemom motocikla, kar mu je hitro dalo vedeti, da ne bo mogel slediti ritmu obeh Yamahinih dirkačev pred seboj: »Največ težav sem potem imel pri zaviranju, a glede na stanje moram biti zadovoljen.« In tako ostaja samo vprašanje časa, kdaj bo Ducatiju uspelo spet zmagati, nazadnje jim je to uspelo leta 2010, ko je na njihovem motociklu sedel še Casey Stoner.

Konkurenčnost Ducatija je namreč dokazal tudi Andrea Iannone. Italijan je na dirki nastopil z izpahnjeno ramo. Na treningih je povedal, da mu tudi protibolečinske tablete ne pomagajo veliko, a to ga ni oviralo, da ne bi zagrenil dirke že tako zagrenjenemu Marquezu. Ko je Marcu le uspelo prehiteti Smitha in se je lotil Iannonenja, se ta ni predal vse do zadnjega ovinka. Največji adut Ducatija pa tako ostaja močan pogonski agregat, saj je imel Marquez več kot dovolj dela, da je za seboj zadrževal Iannoneja. Po dirki je bil Marc Marquez seveda razočaran, kajti kvalifikacije so obetale povsem drugačno dirko zanj: »Temperature na dirki so bile precej višje kot na kvalifikacijah. Na treningih nismo vozili v takih pogojih, zato sem že v četrtem krogu opazil, da bom imel v nadaljevanju dirke veliko težav s sprednjim kolesom. In mislim, da veliko bolje ni šlo niti drugim Hondinim dirkačem. Sicer smo vedeli, da se bo za dirko segrelo, a očitno tega nismo dovolj dobro upoštevali pri nastavitvah za dirko. In zato nas je vse to precej presenetilo. Iz te dirke moramo odnesti dobro lekcijo.« Na dirki je bila temperatura asfalta kar za 21 stopinj višja kot na kvalifikacijah.

Kar je očitno presenetilo še nekatere druge dirkače, saj je v uvodnem delu dirke padlo kar nekaj motociklistov, med njimi tudi povratnik po operaciji roke Dani Pedrosa. Hondin dirkač je nato nadaljeval vožnjo, saj je sam pred dirko povedal, da bi rad zdaj čim več sedel na motociklu in da bo na sami dirki lahko preizkusil, koliko moči ima v rokah, in se tako pripravljal za naslednje preizkušnje. In prva naslednja priložnost bo 31. maja na stezi v Mugellu.