Špela Peternel, vodja duhovne sekte »hepi hepi«, ki si je pred kratkim prislužila obtožnico tožilstva zaradi utemeljenega suma poslovne goljufije in pranja denarja, si je iz svojega podjetja, v katerega se je stekal denar njenih lahkovernih privržencev, »nepovratno« izposodila najmanj 1,4 milijona evrov.

To je razvidno iz dokumentacije v postopku njenega osebnega stečaja. Nad Peternelovo, ki naj bi z dragimi treningi pozitivne energije in tečaji numerologije ter drugimi »storitvami« ustvarjala na milijone evrov prihodkov, se je namreč marca lani začel osebni stečaj. Njen Center za numerološko analizo Pronumero, s. p., je v finančne težave zašel že v začetku leta 2012, v istem obdobju, ko so se slovenski organi pregona lotili preiskovanja vedno glasnejših očitkov o nepravilnostih pri delovanju Peternelove.

Preiskava je potrdila, da se je podjetnica z obljubami o zagotavljanju pozitivne energije dokopala do gore denarja. Samo v obdobju od leta 2008 do 2011 ji je uspelo od vrste svojih privržencev pridobiti kar okoli 2,7 milijona evrov. Med njenimi naivnimi strankami naj bi se znašle tudi številne znane osebnosti iz slovenskega javnega življenja, poslovneži ali njihovi družinski člani.

Ko je morala Peternelova podjetje zapreti, sama pa se je znašla v osebnem stečaju, se je upravitelj Andrej Razdrih lotil iskanja, kam je šel denar. O večmilijonskih »darovih« vernikov sekte ni bilo namreč ne duha ne sluha. V stečajni masi so kvečjemu nekaj sto tisoč evrov vredne nepremičnine v prestolnici, deli opreme in visoki neporavnani zahtevki. Daleč najvišjega ima Peternelova, ki bi morala upnikom vrniti kar 1,4 milijona evrov. Za dodatnih 120.000 evrov neporavnanih dolgov naj bi imel njen soprog Saniel Vranić. Upniki Peternelove se lahko od celotnih sredstev verjetno poslovijo. Denar za nakazila Peternelovi in Vraniću se je sicer stekal iz njunega podjetja Sina 5, ki še danes posluje in preko katerega po novem tržita program 6 Emotions.

Država in sorodnika Lovšetovih

Pri vrhu seznama upnikov je država, ki od Peternelove zaman zahteva plačilo okoli četrt milijona evrov. Na njeno premoženje je že pred časom vpisala tudi zaznambo prepovedi odtujitve in obremenitve. Ob tem ima le še peščica upnikov priznane terjatve, medtem ko jih je upravitelj večini prerekal. Šlo je namreč za vložke privržencev v podjetje Sina 5 in ne njen propadli center Pronumero. V nekaterih primerih tudi ni bilo dokazil o obstoju terjatve, kar bi lahko potrjevalo informacije v javnosti o precejšnjem obsegu poslovanja z gotovino. Del upnikov zato terjatev ni prijavil, verjetno pa si je s tem prihranil sramoto oziroma se je raje odrekel nesmiselnemu uveljavljanju zahtevkov.

Med največjimi upniki, katerih terjatve je upravitelj prerekal v celoti, sta Mateja in Darjan Tunjić. Skupaj sta prijavila za skoraj pol milijona evrov terjatev.

Za komentar smo se v zadnjih dneh želeli prek podjetja Sina 5 obrniti na Peternelovo, vendar brez uspeha.