Plača krupjeja je v vseh državah članicah EU približno enaka in v povprečju dosega med tisoč in dva tisoč evrov bruto. In ravno krupje je tisti, ki v igralnici ustvarja denar. V največjem državnem igralničarju Hitu jih zaposlujejo 357 od 1535 vseh zaposlenih. Povprečna plača Hitovega krupjeja s polnim delovnim časom je 2300 evrov bruto.

Na Švedskem krupjeji zaslužijo povprečno 2000 evrov na mesec, vendar ne dobijo napitnin. Na Danskem je plača krupjeja odvisna izključno od napitnine in od tega, kako dolgo je zaposlen na za igralnico najdonosnejšem delovnem mestu.

»Osem najbolje plačanih krupjejev iz Avstrije, Švice, Italije in Francije zasluži med štiri in pet tisoč evrov na mesec. Vendar je to peščica najboljših. Sicer je povprečna krupjejeva plača v vseh državah EU približno enaka, med tisoč in dva tisoč evrov bruto,« pravi Per Jaldung, predsednik Evropskega združenja igralnic. Gre za združenje, ki je nastalo v začetku devetdesetih let in danes združujejo 900 igralnic iz 24 držav EU in 70.000 zaposlenih.

Jadung pravi, da so se morale zadnja leta igralnice spopasti z zniževanjem stroškov, kar je vključevalo tudi odpuščanja. »Ljudje so začeli zapravljati manj denarja za zabavo. Trenutno opažamo, da se stvari na področju gospodarstva popravljajo. V prvih štirih mesecih letošnjega leta so igralnice po naših podatkih poslovale bolje kot v enakem obdobju lani,« je optimističen Jaldung.

Krupjeji se učijo psihologije

Hit je uradna organizacija za izobraževanje, preverjanje znanja in potrjevanje nacionalnih poklicnih kvalifikacij krupje. Od leta 2003 so potrdili 424 certifikatov, kar naj bi dokazovalo, da gre za enega najbolj zaželenih poklicnih certifikatov v državi. Po podatkih finančnega ministrstva ima licenco za krupjeja 668 državljanov.

Izobraževanje traja štiri mesece, potem lahko koncesionar zaprosi za licenco za novega krupjeja. Licenca velja brez časovnih omejitev, dokler krupje opravlja delo za posameznega koncesionarja. Na osnovnem tečaju, ki traja en mesec, se krupjeji naučijo zgodovine igralništva in teorije iger na srečo, psihologije komuniciranja, uspešnega komuniciranja v skupini in reševanja konfliktov, ki nastanejo z ali med igralci. Njihovi glavni igri sta ameriška ruleta in black jack.

V teh dneh so v Hitu gostili generalno skupščino Evropskega igralniškega združenja in deveto evropsko prvenstvo krupjejev. Med 30 tekmovalci iz 15 evropskih držav in Srbije sta se od Slovencev tekmovanja udeležila Barbara Ornik iz igralnice Fontana v Rogaški Slatini in Danijel Čelofiga iz igralniško-zabaviščnega centra Mond na Šentilju.

Poleg spretnosti pri ameriški ruleti in black jacku so se tekmovalci pomerili še v kategorijah za najboljšega pobiralca žetonov, najboljšega delitelja kart, rezalca žetonov, potiskalca žetonov in matematika.