Svetovno hokejsko prvenstvo skupine A na Češkem se bo danes prevesilo v sklepno fazo, saj se na obeh prizoriščih začenjajo četrtfinalni boji na izpadanje. V Pragi se obeta poslastica med Čehi in Finci, v Ostravi pa bosta večerni derbi odigrali Švedska in Rusija. Nekoliko lažje delo predvidoma čaka Združene države Amerike, ki bodo igrale proti Švici, Kanadčani pa proti Belorusiji prav tako ne bi smeli imeti večjih težav. Spomnimo, zadnji naslov svetovnega prvaka branijo Rusi, ki na Češkem niso preveč priljubljeni.

V Ostravi so največje razočaranje v boju za četrtfinale doživeli slovaški hokejisti, ki jih ni ponesla energija s tribun, kjer se je vsakič zbralo osem tisoč njihovih razigranih rojakov. Prijetno je presenetila Belorusija, ki je po uvodni zmagi proti Sloveniji dobila zalet in se tako kot lani na šampionatu v Minsku zavihtela med osmerico najboljših. Mimogrede, včeraj je Mednarodna hokejska zveza objavila novo jakostno lestvico, na kateri je Slovenija zdrsnila za dve mesti in je zdaj šestnajsta, kakršna je tudi njena končna uvrstitev na prvenstvu.

Nekaj več logističnih naporov so imele včeraj štiri reprezentance, ki so se po predtekmovanju preselile na drugo lokacijo. Iz Ostrave so proti Pragi potovali Finci in Belorusi, na češki severovzhod pa so dospeli Švedi in Švicarji. Zadnji dve ekipi morda že po današnjem dnevu znova čaka pot proti češkemu glavnemu mestu, kjer bodo odigrali tekme za kolajne, ali pa se bosta odpravili proti domovini. Po končanem predtekmovanju je kanadska reprezentanca osrednji favorit za zlato kolajno, saj je doslej kot edina udeleženka 79. hokejskega mundiala osvojila vse možne točke. Kanada je doslej dosegla 49 golov, kar je 15 več od prve zasledovalke Švedske in v povprečju kar sedem na tekmo. »Za napadalce je izjemen občutek, ko zadenejo toliko golov, vendar mi moramo biti bolj osredotočeni na obrambo,« opozarja kanadski hokejist Dan Hamhuis.

Kot so pokazali dosedanji izidi, je bila predtekmovalna skupina v Pragi mnogo bolj izenačena kot v Ostravi, kjer je razočaranje doživela slovenska vrsta, ki se je v Ljubljano z avtobusom vrnila že v torkovih zgodnjih jutranjih urah. Slovenija se je od vseh reprezentanc na prvenstvu uvrstila na predzadnje mesto glede na odstotek pri učinkovitosti. Pripravila si je 145 priložnost in dosegla devet golov. V igri z igralcem več je dosegla le en zadetek, slabše se je odrezala zgolj Avstrija, ki je imela sedemnajstkrat številčno prednost, a ni bila uspešna. Slovenija je bila najbolj disciplinirano moštvo z najmanj izključitvami (21), a se je z igralcem manj izrazito slabo branila (le 65-odstotna uspešnost).