Spomnim se njegovega predhodnika Zorana Klemenčiča že daljnega leta 2001, ko je ob drugem mestu namesto razočaranja pripomnil, da ne moremo Slovenci vse narediti v enem tednu, če smo prej poskušali 84 let. In ljubljanski lev je bil poleg Andreja Hauptmana, Uroša Murna in Tadeja Valjavca do Mezgeca eden iz majhne peščice slovenskih kolesarjev, ki so le sanjali o uspehu, ki se letno uresniči okoli ducatu. Redkim na Janov način.

Triindvajsetletnik je med ducatom najmlajših na tritedenski dirki izkoristil priložnost. Ker je priden, delaven, trmast, bister. Ob tem je bilo srečno naključje že to, da je sploh dobil priložnost za nastop. Veliko bolj si je želel španske Vuelte, a je zaradi dobre pripravljenosti na belgijskih klasikah kot rezervist dobil poziv šele v zadnjem tednu, potem ko je zbolel kolega Kristijan Đurasek. Ko smo ga ob odhodu pobarali, češ ali mu nastop morda ni celo odveč, je zanikal, da mogoče je pa udeležba na Giru tudi za kaj dobra. Klic na Giro, kot se je zdaj izkazalo, je bilo najlepše darilo za rojstni dan.

Zmaga z ubežno akcijo ni slučaj. Že lani je bil štirinajsti dan Gira v podobni situaciji na podobnem terenu in že na pragu zmage. Nič ni podarjeno. Zmaga na ta način je del kolesarstva. Vredna toliko kot vse ostale. Enako prigarana. Beg je pomemben in zelo kompleksen del kolesarske taktike. Kolesarji velikokrat pravijo, da je bitka za skok med ubežnike, ko niti TV-kamere še niso prižgane, brutalnejša in zanimivejša ter velikokrat tudi pomembnejša od zaključka dirke. V begu se vedno išče prava kombinacija. Za ekipo, posameznike, sponzorje. Kompleksen preplet vsega v kolesarstvu. Z ubežniki se izpostavi del hierarhije in razporedijo vloge.

Pomemben del vloge ubežnikov je tudi promocija. Ubežniki so v ospredju dogajanja po več ur, kar ob vlogi, ki jo ima televizija, preračunavajo v milijone evrov. Način, s katerim je slavil Polanc, je celo med bolj prepoznavnimi za navijače. In ni odveč zapisati, da je taktika ubežnikov del gverilske taktike v boju proti močnejšim. Polanc je s to zmago le pokazal, kako pestro je cestno kolesarstvo. Da ni samo mučenje, kot ga mnogi razumevajo. Da skok med legende lahko uspe tudi mladim. Neuveljavljenim. Iz Slovenije.