Danes se v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah začenja mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom, ki ga že peto leto zapored organizira založba Miš v sodelovanju s knjižnico Domžale, knjižnico Cirila Kosmača Tolmin in goriško knjižnico Franceta Bevka. Pester program, ki zajema ustvarjalne delavnice, prireditve in razstave, promovira branje, strpnost, medkulturno ter medgeneracijsko sodelovanje in spoštovanje.

Papirnati golobi na nebu

Tema letošnjih Bralnic pod slamnikom, ki bodo trajale do 22. maja, sta mir in vojna. Letos namreč mineva sedemdeset let od konca druge svetovne vojne ter sto let od prvih bitk na soški fronti. Program festivala zajema več kot 100 prireditev v 30 različnih slovenskih krajih. »Bralnice želimo popeljati po vsej Sloveniji, predvsem v kraje, ki so odmaknjeni od urbanih središč. Hodimo v podružnične šole, kjer so vedno zelo veseli avtorjev, ki vsakemu učencu podelijo svojo knjigo,« je dejala založnica Irena Miš Svoljšak.

Otroci v vrtcih se bodo tako pogovarjali o strahu, miru in vojni, pri tem pa bodo izdelovali papirnate golobe miru – v nebo naj bi jih poletelo več kot 2000. V okviru festivala je potekal tudi literarni natečaj, kjer so učenci 24 slovenskih šol v svojih prispevkih iskali odgovore na vprašanje, zakaj ljudje začenjajo vojne, čeprav vedo, da se bo zgodilo toliko žalostnih stvari, v domžalski knjižnici pa je na ogled razstava likovnih del Damijana Stepančiča z naslovom Obrazi bitk.

Večji del prireditve je namenjen tudi medgeneracijskemu povezovanju, zato bodo v ta namen mladi brali upokojencem v domovih za ostarele. »S festivalom spodbujamo druženje s starejšimi, druženje med različnimi šolami, z učenci s posebnimi potrebami, skratka, vključujemo tudi otroke z manj priložnostmi,« je poudarila Irena Miš Svoljšak.

Žabec spodbuja strpnost

Največja novost letošnje prireditve pa je projekt, ki je nastal na pobudo slovenske sekcije Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY) in s finančno pomočjo slovenske nacionalne komisije za Unesco ter spodbuja strpnost in medsebojno spoštovanje. Uresničiti so ga pomagali učenci osnovne šole Venclja Perka, ki so pod vodstvom likovne pedagoginje Vanje Repič izdelali slikanico brez besed z naslovom Dolgokraki žabec. Sto izvodov bodo podarili otrokom beguncev na otoku Lampedusa, 800 pa jih bodo razdelili otrokom priseljencev, ki obiskujejo slovenske šole in šele spoznavajo slovenski jezik in kulturo.

Na festivalu vsako leto sodelujejo tudi slovenski in tuji avtorji; častna gosta sta tokrat nemška mladinska pisateljica Carolin Philipps, ki je za knjigo Bela kava in posipanec prejela Unescovo nagrado za mir in strpnost, ter danski pisatelj Alen Mešković, ki je večino svoje mladosti preživel v hrvaškem begunskem centru, kar je slikovito popisal v knjigi Ukulele jam. Poseben poudarek pa je posvečen tudi slikanici Lea Lionnija Mali modri in mali rumeni. To delo je izšlo že leta 1959, a je bilo šele pred kratkim izdano v slovenskem jeziku, s svojo minimalistično grafiko in povezovalno vsebino pa predstavlja tudi glavno sporočilo letošnjega festivala.