Torej, pomembno zmago je konec aprila slavila tudi Patria. Medtem ko je za zadovoljstvo pod Alpami poskrbelo ustavno sodišče, so bili za veselje na severu Evrope odgovorni nevladni borci proti korupciji. Britanski Transparency International je namreč 27. aprila objavil raziskavo o protikorupcijskih indeksih obrambne industrije, s katero je 163 podjetij iz 47 držav razvrstil od najvišje kategorije A do najnižje kategorije F. Z drugimi besedami: čim višje se na abecedni lestvici družba uvrsti, tem manj njeno poslovanje zaznamujejo korupcijska tveganja. In finska orožarska družba, ki je postala tudi del slovenskega vsakdana, se je glede na zadnjo uvrstitev iz leta 2012 povzpela za kar tri stopničke. Zasedla je mesto v tretji najvišji kategoriji (C).

Pri finskem orožarju, razumljivo, navdušenja niso skrivali. Še posebej zato, ker je Patria v prejšnjih letih postala sinonim za izvoznico korupcije. Še isti dan, ko je Transparency International objavil študijo, je predsednik uprave Heikki Allonen poudaril, da je tako dober rezultat plod sistematičnega razvoja korporativne družbene odgovornosti. »Osredotočili smo se na etične metode delovanja in na protipodkupovalne ukrepe. Zaposleni se vsako leto udeležujejo različnih usposabljanj,« je sporočil prvi mož finske Patrie, ki zaposluje 2800 profesionalcev. Operacije trenutno vodijo na Švedskem, Norveškem, Poljskem, v Estoniji, Združenih arabskih emiratih, Združenih državah Amerike in Južni Afriki. Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Egipta v elektronskih sporočilih, ki končajo tudi na naslovih slovenskih novinarjev, ne omenjajo več.

Je pa nastopil čas za spremembe. Slovenija bi se morala v družbo uglednih držav iz zgornjega seznama čim prej vrniti. In glede na to, da se je afera Patria tako na Finskem kot v Sloveniji izkazala kot murgelski konstrukt, imajo slovenski novinarji sedaj izjemno priložnost, da dokažejo, da niso cokla političnega in gospodarskega razvoja države. Skupaj z odborniki, ki protestirajo pred sodno palačo, bi morali pritisniti na slovensko vlado, da posel desetletja vendarle izpelje do konca. Ker se bodo s preostalimi 200 milijoni evrov (od 278) odprla nova delovna mesta, bo zadovoljen narod, vojake bo razveselilo 105 novih patrij, dodatne politične točke pa bodo pripadle opoziciji, ki se je pod ta dolgoročni projekt tudi podpisala.

In če bodo politiki vseh barv in prepričanj na prvi vojaški paradi, ko bodo njihove glave na Trgu republike preletavala nova brezpilotna letala in ko se bo mimo državnega zbora prvič zapeljalo vseh 135 osemkolesnikov, dosegli in proslavili še spravo, bo gospodarski in politični razvoj Slovenije očiten.