Za večino slovenskih kajakašev in kanuistov na divjih vodah v slalomu bosta danes in jutri (oba dneva začetek ob 10.30) v Tacnu v okviru mednarodnega tekmovanja še dve izbirni tekmi za sestavo slovenske reprezentance. Ker sta Sašo Taljat in Luka Božič lani postala svetovna prvaka v kanuju dvosedu, jima je zlata kolajna prinesla bonus dveh zmag za izbirne tekme, kar pomeni, da imata reprezentančni dres že zagotovljen. Luka Božič bo imel dvojni program, če se bo uvrstil v reprezentanco še v kanuju enosedu, Sašo Taljat pa bo le v kanuju dvosedu.

»Glede treninga je vse enako kot v minulih sezonah. Pozimi sva bil na tekaških smučeh na Pokljuki, jaz še več časa na alpskih smučkah, saj je blizu smučišče v Trbižu. Tako kot vsako zimo sva trenirala tudi v Združenih arabskih emiratih. Del treninga narediva skupaj v kanuju dvosedu, velik del pa vsak v svojem čolnu,« je pojasnil Sašo Taljat. Čoln je isti kot lani, naročila pa sta izdelavo še enega povsem enakega, nakar se bosta odločila, ali bosta z novim tudi že tekmovala ali ga bosta imela za rezervo. Skupne treninge sta opravila v Združenih arabskih emiratih, domači bazi na jezeru v Mostu na Soči in olimpijski progi v Londonu, kjer bo od 16. do 20. septembra svetovno prvenstvo.

Z naslovom svetovnega prvaka sta Taljat in Božič dokončno prišla v najožji krog favoritov, ki ju pozorno opazuje tudi konkurenca. »Naslov prvaka ne prinaša prednosti ali bremena. Življenje je povsem enako kot prej. Še vedno je treba vstati zjutraj in oditi na trening. Ni bonusov in popustov. Le drugi še več pričakujejo od naju. Vsaka tekma je nova zgodba. Počutje ni nič drugačno, kot je bilo v preteklosti, je pa večja negotovost pred velikimi tekmami, ker še ne veva točno, kam spadava,« je pojasnil Taljat. Glavni cilj sezone niso kolajne, ampak osvojitev kvote za olimpijske igre prihodnje leto v Riu de Janieru, ki jih bodo delili na osnovi dosežkov na svetovnem prvenstvu v Londonu. »Veliko lažje je, če sezono začneš z uvrstitvami med najboljšimi. Čeprav je naslov evropskega prvaka velik izziv, s tem nisva obremenjena. Morda počakava, da ga osvojila leta 2017, ko bo prvenstvo doma v Tacnu,« je bil iskriv Taljat.

Trener Dejan Testen ju spremlja na treningih in tekmah, ko nima drugih obveznosti. Na nedavnih pripravah v Londonu, kjer sta vadila v družbi angleške reprezentance, jima je pomagal nekdanji tekmovalec Urban Jarc, ki je bil v vlogi snemalca in fizioterapevta. »Vsak nasvet Testena je dobrodošel. Najbolj ga potrebujeva, ko ne gre tako, kot si želiva. Ko si v težavah, je lepo, da imaš nekoga, na kogar se lahko zaneseš, da ti bo znal svetovati,« je dodal Taljat, ki končuje študij ekonomije na višji strokovni šoli. V kanuju dvosedu je skupaj z Božičem pristal po sili razmer, saj sta nameravala postati kajakaša. Leta 2006 je bilo mladinsko svetovno prvenstvo v Solkanu in ker je njun klub Soške elektrarne želel imeti predstavnika v vseh disciplinah, se je začela njuna skupna zgodba. Dejali so jima, da bosta v dvojcu nastopila le na svetovnem prvenstvu, nato pa šla vsak svojo pot. A rezultati so bili tako dobri, da sta ostala skupaj.