V ponedeljek se bo v Pittsburghu v ameriški zvezni državi Pensilvanija začel Intel Isef 2015, največji mednarodni sejem znanosti in tehnike za srednješolce na svetu. Letos se ga bo udeležilo 1700 mladih raziskovalcev in podjetnikov prihodnje generacije. Prvič bo sodelovala tudi Slovenija, in sicer nas bosta zastopala Miha Gulič, dijak tretjega letnika mariborske II. gimnazije, in Klemen Ducman, dijak Srednje gradbene šole in gimnazije Maribor. Strokovna komisija ju je izbrala med najboljšimi na državnem srečanju mladih raziskovalcev v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). V Pittsburghu se bosta predstavila s projektom visokofrekvenčnega resonančnega oziroma teslovega transformatorja.

Računata na dobro zastopanje Slovenije

Gre za napravo, ki združuje fizikalne pojave s področja elektromagnetizma, obstoječa literatura o njenem delovanju in izdelavi pa je ali površna ali pa bistveno presega srednješolsko raven. Gulič in Ducman sta se zato lotila izračuna pogojev, ki jim mora ustrezati sekundarna tuljava, in odkrila zakonitosti, ki so presenetljivo preproste, a jih v obstoječi literaturi nista zasledila, zato verjameta, da sta jih prav sama v takšni obliki zapisala prvič. Izdelala sta tudi dva transformatorja in teorijo preverila še v praksi, pri čemer se je izkazalo, da so rezultati še boljši od pričakovanih.

Dijaka sta zato prepričana, da bi čez lužo lahko požela navdušenje stroke in dosegla dober rezultat. Napravo sta pred odhodom v ZDA tudi izboljšala in posnela predstavitveni video, saj je zaradi oddajanja močnega električnega polja v živo ne bosta mogla predstaviti. »Naprava bi motila druge elektronske naprave v bližini, zato bova projekt predstavila samo s predstavitvenim gradivom. Zaradi tega bova prikrajšana, a sva prepričana, da imava z dobro predstavitvijo odlične možnosti za dobro uvrstitev,« pravita mlada raziskovalca, ki ju fizika in elektrotehnika, Ducmana pa tudi matematika, navdušujeta že iz osnovnošolskih klopi. Gulič si je za izvajanje elektrotehničnih poskusov v svoji kleti uredil manjšo delavnico, kjer sta z Ducmanom pred tremi leti začela izdelovati tudi prvo teslovo tuljavo.

Ostajata tehnika, a sta rada tudi družabna

In tako želita nadaljevati tudi v prihodnje, pravita. Gulič se spogleduje s študijem mehatronike ali strojništva v Gradcu, Ducman se bolj nagiba k matematično-računalniškemu modeliranju kemijskih reakcij in obnašanja molekul. S tem namenom se že zdaj na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Maribor pod mentorstvom prof. Petra Kranjca in Marka Turnška spoznava s kemijo, medtem ko si želi doštudirati s čim več znanja fizike in matematike. Oba se spogledujeta tudi s tujino, še posebno če jima bo tja pomagal vrata odpreti prav Intel Isef.

Od tekmovanja sicer pričakujeta predvsem spoznavanje novega okolja in vrstnikov z vsega sveta, kolegov, s katerimi bosta morda v prihodnje še lahko sodelovala. »Druga plat takšnega tekmovanja je seveda tudi stik z vodilnimi ljudmi in ustanovami na področju znanosti. Vem, da se kot nagrade podeljujejo tudi štipendije za univerze, kar je v svetu zasebnih univerz zagotovo koristno,« dodaja Gulič.

Razdelili bodo za štiri milijone dolarjev nagrad

Nagradni sklad tekmovanja letos znaša štiri milijone dolarjev, ki jih razdelijo med najboljše dijake v 17 kategorijah, vse od družboslovja do naravoslovnih ved. Najprestižnejša je nagrada Gordona E. Moora – ime nosi po ustanovitelju Intela – v vrednosti 75.000 dolarjev. Intel, ki je od leta 1997 sponzor programa društva za znanost in javnost, si namreč prizadeva, da bi milijoni mladih po vsem svetu skozi tekmovanje odkrili svojo strast do razvijanja inovacij, saj je to generacija, ki bo spreminjala svet. Na lokalnih izborih je tako letos sodelovalo sedem milijonov dijakov iz 70 držav sveta, v Pittsburgh pa prihaja le peščica najboljših. 1700 mladih znanstvenikov bo predstavilo 1353 projektov, skoraj tretjino inovacij je v postopku patentiranja. Najštevilnejši bodo 17-letniki, ki jih bo 585, sledijo jim 16-letniki, ki jih bo v Pittsburghu 420, 18-letnikov pa bo 353. A meje znanosti, v katero preraste otroška radovednost, se spuščajo celo niže. Svoje inovacije bo namreč predstavljalo tudi nekaj 13- in 14-letnikov, najmlajši udeleženci bodo stari deset let.