V istem tednu, le dva dni prej, se je poslovil Jack Ely, med letoma 1959 in 1963 pevec portlandske garažne beat zasedbe The Kingsmen, ki je leta 1963 obnorela plesišča in lestvice s predelavo skladbe Louie Louie. Ta danes velja za največkrat predelano in preigrano skladbo po Yesterday – obstaja več kot 2000 zabeleženih verzij. Štejejo jo za najbolj znano in vplivno rokenrol skladbo, nekateri celo za prvi punk komad. 11. april je mednarodni dan komada Louie Louie, ki je tudi neuradna himna oziroma rock himna države Washington. V prvi vrsti pa ima ta nalezljiva in vedra skladba dolgo, zanimivo in poučno zgodbo. Njene zgodovinske in mitološke razsežnosti je zaobjel v knjigi ameriški glasbeni publicist Dave Marsh. Nadgradnja sledi z dokumentarcem v nastajanju pod taktirko Erica Predoehla, urednika bloga louielouie.net, kjer lahko izveste (skoraj) vse o tej večni rock klasiki.

Pod Louie Louie se je leta 1957 podpisal Richard Berry. Spesnil jo je pod vtisom skladbe El Loco Cha-Cha-Cha. Latinski melos je Berry nadomestil z jamajško lagodnim rocksteadyjem, namesto »cha-cha-cha« je v refren postavil ime natakarja Louieja in spisal nedolžno besedilo o njegovi težko pričakovani vrnitvi k ljubici na Jamajko.

Na prelomu iz 50. v 60. leta se je na pacifiškem severozahodu ZDA, med mesti zveznih držav Washington in Oregon, oblikovala močna, a od preostale Amerike izolirana scena garažnih in beat bendov. Rockin' Robin Roberts je leta 1961 z The Wailers iz Tacome obudil Louie Louie v rockovski maniri in pesem je postala lokalni hit, ki se je nenehno vrtel v džuboksih in preigraval na plesih. Istega tedna leta 1963 sta se v istem studiu znašli skupini The Kingsmen in Paul Revere & The Raiders. Vsaka je posnela svojo verzijo Louie Louie, veliki met pa je uspel The Kingsmen, ki niso poželi le slave, ampak so padli pod drobnogled zvezne policije FBI. V spakovanju pevca Elyja in nerazločnih krikih iz ozadja so zaskrbljeni starši prepoznali vulgarnost in opolzkost. O neprimernosti »umazane« skladbe so pisali tedanjemu pravosodnemu ministru Robertu Kennedyju in direktorju FBI. V Indiani je bila prepovedana na radiu. FBI se je celih 30 mesecev ukvarjal z Louie Louie. Zaslišali so člane The Kingsmen, The Wailers, pa Richarda Berryja, Paula Revera, producenta, snemalca in založnika plošče. Posnetek so poslušali naprej in nazaj, pri različnih hitrostih in nato več kot 100 strani dolgo analizo Subject: Louie Louie (The 1960's Song) sklenili z ugotovitvijo, da je primer nerazrešljiv pri kateri koli hitrosti. Absurd lova na čarovnice je bil, da ob vrsti zaslišanih nihče ni ničesar vprašal pevca Jacka Elyja.