Simon, vrnili ste se iz Švice. Romandija je očitno vaša najljubša dirka?

Ne bi rekel, da je moja najljubša dirka, je pa zagotovo med najljubšimi. Pravzaprav ni tiste najljubše. Vse, na katerih sem skozi leta največ vozil, imajo svoje značilnosti. So zanimive, a tudi težke.

Dirke, kjer ste najuspešnejši (Pariz–Nica, Baskija, Romandija, Dauphine) izbirate zaradi uspeha, trase, narave ali idealne kombinacije za vaše sposobnosti?

Termini spomladanskih dirk so mi bolj pisani na kožo, daleč bolj kot na primer vroča Vuelta. Res je, trase etap mi zelo ustrezajo in zato sem se osredotočil na ta del spomladanske sezone.

Zadnja dneva Po Romandiji sta bila znova v slabšem vremenu. Sedaj vas že tako dobro poznajo, da vedo, da je to kot nalašč za vas, in predvidevam, da vas hitro izpostavijo tudi tekmeci?

Sedaj že vsi vedo, da se mi noge v mrzlem, deževnem vremenu dobro vrtijo. Telo dobro deluje v mrazu, vročine ne prenese. Vendar pa tudi mene kot preostale zebe, vsi trpimo in obstaja tudi več nevarnosti, posebej pri spustih. Tudi meni ni niti malo lahko. Je pa to omenjanje včasih tudi malce nadležno.

Po dveh izvedbah, ko ste bili drugi za Chrisom Froomom, ste ga letos premagali. Je bil kislega obraza na zmagovalnem odru?

Lani me je on ugnal, letos se je obrnilo. V obeh primerih ni bilo nobenih kislih nasmehov. Seveda pa do tega tudi kdaj pa kdaj prihaja, vendar med večino kolesarjev obstaja spoštovanje.

S katerim trenerjem v ekipi sodelujete? Opazen je namreč napredek v vožnji na čas, saj ste premagali celo vrsto specialistov, le Tonyja Martina se še ne da.

Letošnje leto ne sodelujem z nobenim trenerjem. V zadnjih sezonah sem se veliko naučil in do potankosti spoznal svoje telo. Ugaja mi, da si sam sestavljam program treningov. Če sem v dilemi, pa iščem odgovor skupaj s trenerji v ekipi. Napredek v kronometru je zares očiten. Tej prvini sem posvečal več časa in predvsem izboljševal aerodinamično pozicijo z ekonomiko vožnje.

Po lanski sezoni ste pripomnili, da želite odpeljati kakšno spomladansko klasiko, kot je Liege–Bastogne–Liege. Zakaj ste ostali pri železnem koledarju dirk?

odgKlasike so v načrtu, vendar se zavedam, da so mi etapne dirke bolj pisane na kožo. In seveda so zelo pomembne. Glede na dober začetek sezone v marcu in formo sem se odločil, da je letos bolje izpustiti klasike. Dirkanje na klasikah je še bolj nervozno in hitro pride do padca in poškodb. To je tudi glavni razlog, zakaj sem jih izpustil.

Del konkurentov v teh dneh začenja Giro. Letos bo morda znova malce snežilo v visokogorju. Vas ni mikalo, da bi vseeno poskusili znova?

Tritedenske dirke nimam v programu. Mogoče drugo leto, vendar bom moral spremeniti program dela. No, bomo videli, kaj bo prinesel čas.

Kako se vam sliši laskavi naziv »najboljši slovenski kolesar vseh časov«?

Sliši se arogantno, prevzetno. Seveda je laskavo, ampak taki in podobni nazivi mi ne pomenijo dosti. Slovenija je vedno imela, ima in bo imela odlične kolesarje. Vsi se zelo trudimo, si pomagamo in dosegamo odlične rezultate. To je bolj pomembno kot pa ta oziroma podobni nazivi.

Kot mlajši ste sanjali o zmagi na dirkah, kot je Romandija. Sedaj ste med desetimi najuspešnejšimi v sedmih desetletjih te dirke.

Vsak sanja. Ampak da bom med deset najboljših v zgodovini Romandije, to se mi pa po vsej verjetnosti ni sanjalo. Vedno sem dal vse od sebe tako na treningih kot na dirkah in sedaj se ta trud vrača ter rezultati so tu. Če sem med desetimi najboljših v zgodovini Romadije ali pa bi bil na Pariz–Nica, pa mi je vseeno. Pomembno je imeti cilje in zanje trdo delati, iskati rešitve in potem je to opazno tudi na drugih dirkah, ne samo v Švici.

Vaša ekipa Katjuša je tik za vodilno Etixx-Quick.step v WorldTouru. Kje je skrivnost uspeha?

Pomembna je motivacija vsakega posameznika. In ko ekipa dosega dobre rezultate, se vsi še bolj trudijo.

Katere cilje ste si še zastavili za letošnje leto?

Naslednji cilj je dirka po Švici. A žal se termin križa z dirko Po Sloveniji, kar pomeni, da me ne bo. V drugem delu sezone bo vse odvisno od forme.

Poleg zmage na dirki Po Sloveniji vam je izziv tudi naslov državnega prvaka?

Drži. Moram reči, da si oba naslova želim in mi predstavljata tudi izziv. A trenutno imam večje cilje, kot zgoraj omenjeno. Upam pa, da mi bo tudi to v prihodnosti uspelo.