Pametni telefoni so najhitreje prodajani elektronski pripomočki v zgodovini. Danes jih prodajo štirikrat več od osebnih računalnikov, skupno pa naj bi doslej nove lastnike našlo že več kot dve milijardi pametnih telefonov. Do leta 2020 naj bi jih uporabljalo že 6,1 milijarde ljudi na svetu.

Zmogljivi telefoni z velikim zaslonom, ki omogočajo hiter dostop do spleta in družabnih omrežij, igrajo dejansko vlogo prvih resnično prenosnih računalnikov. Tudi najpreprostejši imajo danes večjo procesno moč kot superračunalniki, ki so vodili vesoljske misije v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja. Naj jih krasi znak velikanov, kot so Samsung, Apple, Sony, HTC, LG, Motorola, Microsoft (nekdaj Nokia), Lenovo in Xiaomi, v svojem drobovju skrivajo precej podobne komponente. Baterije, modeme, fotoaparate, zaslone, procesorje in druge komponente namesto njih proizvajajo specializirana podjetja ali celo največji konkurenti.

Iphone poln delov glavnega konkurenta

Kljub temu da so odnose med velikimi proizvajalci pametnih telefonov in tabličnih računalnikov v zadnjih letih močno zaznamovale patentne vojne, so razlogi za tesno sodelovanje povsem preprosti. Na eni strani prinašajo večjo stroškovno učinkovitost, na drugi pa omogočajo dostop do boljše tehnologije.

Morda presenetljivo sta najtesneje povezana prav največja svetovna proizvajalca pametnih telefonov Samsung in Apple. Čeprav sta se v preteklih letih zapletla v več sodnih spopadov, je denimo južnokorejski velikan za Apple hkrati proizvajal množico delov za najbolj prepoznaven telefon na svetu – iphone. Čeprav je Apple proizvodnjo procesorjev za iphone 6 namesto Samsungu zaupal tajvanski družbi Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), naj bi tesno sodelovala tudi v prihodnje. Že letos je namreč Apple sklenil nov dogovor z južnokorejskim velikanom, ki bo proizvajal zaslone in 75 odstotkov procesorjev za prihodnji model iphone 7.

Kako velik posel so procesorji, kaže že podatek, da namerava Samsung v gradnjo nove tovarne, ki bo začela delovati leta 2017, vložiti 15 milijard dolarjev. A zanimivo, tudi Samsung mora sam kupovati procesorje. Če novi elitni model galaxy S6 poganja Samsungov procesor, je še njegovega predhodnika (galaxy S5), namenjenega izvozu na evropski in ameriški trg, poganjal procesor proizvajalca Qualcomm. Ameriško podjetje je s 25 milijardami dolarjev prihodkov največji svetovni proizvajalec procesorjev za pametne telefone, tablične računalnike in tudi modeme. Večina najboljših pametnih telefonov ima vgrajene prav Qualcommove modeme.

Sony kralj mobilnih fotoaparatov

Podobno dominanten je na področju fotografije japonski Sony, ki proizvaja trenutno najnaprednejše in najkakovostnejše slikovne senzorje za fotoaparate v pametnih telefonih.

S Sonyjevimi senzorji se tako ne ponaša le ponos japonskega velikana, pametni telefon xperia Z3, temveč tudi najbolje prodajana pametna telefona visokega cenovnega razreda – iphone 6 in galaxy S6. Ob prodaji vsakega priteče na bančni račun Sonyja približno 18 evrov. Na videz skromen izkupiček pomeni v luči prodajnih številk izredno pomemben prihodek za Sonyjevo pešajočo divizijo pametnih telefonov. Apple je denimo v pol leta prodal več kot 100 milijonov telefonov iphone 6, kar pomeni, da je Sony s prodajo senzorjev ustvaril okoli dve milijardi evrov prihodkov.

Sony ima na trgu slikovnih senzorjev vodilni, več kot 40-odsototni tržni delež. Na drugem in tretjem mestu s približno 15-odstotnima deležema za njim capljata Omnivision in Samsung.

Vstaja Japoncev in Kitajcev

Podobno kot na področju mobilne fotografije skušajo Japonci zavladati tudi trgu zaslonov za pametne telefone. Južnokorejskim (med njimi ostaja največji in najbolj inovativen Samsung) in tajvanskim konkurentom (AU Optronics Corp.) se postavljata po robu podjetji Sharp in Japan Display. V slednjem so ob pomoči japonske vlade leta 2012 združile moči divizije za proizvodnjo zaslonov iz družb Sony, Hitachi in Toshiba. Japan Display je tri leta pozneje med največjimi proizvajalci zaslonov na svetu. Lani je ustvaril več kot 4,5 milijarde evrov prihodkov. Da bi zadostil povpraševanju, naj bi do prihodnjega leta zgradil 1,4 milijarde dolarjev vredno tovarno, v kateri naj bi proizvajal tudi zaslone za novo generacijo iphona 7. Apple je zaradi tega obljubil finančno pomoč pri gradnji.

A vse le ni tako rožnato, saj je trg zaslonov za pametne telefone med najbolj neizprosnimi. Proizvajalci pametnih telefonov si želijo namreč vse boljše zaslone po vse nižjih cenah. Povprečne prodajne cene zaslonov so po podatkih družbe IHS lani upadle za 14 odstotkov, na 22 dolarjev. Na Kitajskem, kjer proizvajalci radi posežejo po zaslonih nižje kakovosti, pa naj bi v letošnjem marcu padle že na vsega 11 dolarjev.