»Lahko bi rekel: Znova sem drugi na Romandiji, vendar Ilnur Zakarin si je zaslužil zmago. Smo ekipa in ekipni rezultati štejejo. In ni slabo končati vožnje na čas pred Chrisom Froomom. Znova sem drugi. Sem zelo zadovoljen,« je Simon Špilak razmišljal po sijajnem zaključku na 69. dirki Po Romandiji. Nov uspeh 28-letnega Prekmurca na tej enotedenski dirki svetovne serije WT bi lahko razvrstili v nekaj poglavij. Zadnji dan v Lozani je odlično odpeljal vožnjo na čas. Po francosko govorečem predelu Švice niza največje uspehe. Njegova ekipa Katjuša je povsem dominirala, čeprav Romandija velja za eno najbolj zastopanih dirk z največ zvezdniki. Z novim uspehom, ki ga uvršča na 13. mesto svetovne lestvice, se je zavihtel na vrh večne lestvice najboljših slovenskih kolesarjev vseh časov.

»Tako dobro vožnjo na kronometru sem nekako pričakoval. Trasa mi je bila pisana na kožo. Tudi pripravljenost je bila super,« je na kratko in skromno odgovoril v SMS-sporočilu po zadnjem dejanju v Lozani, potem ko je na 17 kilometrih kot drugi le za enajst sekund zaostal za Tonyjem Martinom, trikratnim svetovnim prvakom in aktualnim podprvakom v tej disciplini. Življenjska predstava v tej prvini. »Dopoldne sem si traso ogledal iz avtomobila s športnim direktorjem, Špancem Xavierjem Florenciom, in dal mi je zelo koristne nasvete,« je za spletno stran ekipe Špilak razkril del skrivnosti o uspehu in napredku v tej »uri resnice«, kar dokazuje tudi to, da je prvega favorita za končno zmago Chrisa Frooma, ki je končal 13. in na tretjem mestu skupnega seštevka, prehitel za 23 sekund.

Prav Froom je bil Špilakov največji tekmec zadnja leta. Britanec je lovil tretjo zaporedno zmago, Špilak je bil 2013 in 2014 obakrat drugi. Najboljšemu slovenskemu kolesarju je bilo, kakopak, znova naklonjeno tudi vreme, saj sta zadnji odločilni etapi, tudi sobotna kraljevska v gorah do Champex-Luca s ciljem 1500 metrov visoko, potekali v dežju in dokaj hladnem vremenu. Veliko večje presenečenje je uspeh celotne ruske ekipe, saj je prišla na dirko zgolj z ruskimi kolesarji in Slovencem. Z Zakarinom in Špilakom so odnesli dvojno zmago, najboljšega po etapnih uvrstitvah, gorsko majico (Belkov) in zmagali še kot ekipa. »Ko sem videl, koliko časa je Ilnur na kronometru izgubil zaradi menjave okvarjenega kolesa in še vedno lahko zmagal, mu lahko izkažem samo spoštovanje,« je Špilak, četrti pred zadnjo etapo, dal priznanje klubskemu kolegu, ki je prišel do presenetljive zmage tudi z njegovo pomočjo.

V sobotni kraljevski etapi, čez štiri vzpone prve kategorije, je izkoristil Špiletov slog. Ko je Rus v Froomovem zavetrju ujel Špilaka, je po šolski ekipni taktiki skočil v protinapad in oblekel rumeno majico. Zakarin, drugi z lanske dirke Po Sloveniji, kar je bil doslej največji uspeh, Špilaka torej ni premagal, kot bi rekli. Je le odraz moči ekipe. »Res je, kot ekipa smo bili odlični, dirkali smo kot ekipa in veselimo se kot ekipa. Vsi preostali odhajajo na italijanski Giro, tako da so sijajno pripravljeni in motivirani,« pove Špilak, ki je že šestič vozil to dirko in sodi med deset najuspešnejših vseh časov. Leta 2010, kjer je po poteku dirke tudi končal kot drugi za Valverdejem, so mu po diskvalifikaciji slednjega pripisali zmago.

Špilaku in Katjuši, ki je na aktualni svetovni lestvici že druga v razvrstitvi WorldToura, le nekaj točk za vodilnim Etixxom, na Romandiji ni bilo nič podarjenega. Z izjemo Rusa, ki je napredek razložil z desetimi kilogrami manj telesne teže v zadnjih dveh letih, so bili v ospredju le velikani etapnih dirk. V kraljevski gorski etapi so med deseterico končali zmagovalec, tretji in šesti s francoskega Toura (Nibali, Bardet, Pinot), najboljši hribolazec Majka, najboljša z italijanskega Gora (Quintana, Uran) ter seveda Froome pa Scarponi. Da kupa preostalih (Hejsedal, Gesink, Van Den Broeck) ne naštevamo. In ne nazadnje – z novim uspehom je na večni lestvici najboljših slovenskih kolesarjev vseh časov po metodi Marsczalek prehitel Janija Brajkoviča. »V glavnem sem zelo zadovoljen z dosedanjim potekom sezone. Le Baskije nima smisla komentirati,« pripomni na veliko smolo pred slabim mesecem, kjer je bil že zrel za zgodovinski trenutek po slovenski plati kolesarske zgodovine.

Drugi slovenski udeleženec dirke Po Romandiji Luka Mezgec je dobil priložnost v sprinterskem zaključku le v tretji etapi (9. mesto). Z Gregom Boletom, ki mu je zaradi odpovedi dirke v Frankfurtu – policija jo največjo nemško prvomajsko klasiko odpovedala zaradi groženj islamskih skrajnežev – odpadla zadnja generalka, bosta slovenska udeleženca na bližnjem italijanskem Giru.