Za vami je drugi tekmovalni dan. Kako se je izšlo? V ospredju ni ostalo prav veliko hitrih kolesarjev.

Za prvo dirko po mesecu dni so se noge kar dobro obračale. V zadnjem klancu na prelaz 1300 metrov visoko sicer niti nisem poskušal, ker sem naše hribolazce v zavetrju potegnil naprej in nadaljeval v svojem tempu.

S kakšnim namenom ste izbrali nastop na Romandiji? Glede na zahtevno traso bo bolj malo priložnosti za sprinterske zaključke.

Kot prejšnja leta mi bo Romandija služila za to, da telo in glavo spravim nazaj v tekmovalni ritem. Res je, da je letošnja izvedba težja od prejšnjih, z manj priložnostmi za sprint, ampak za pripravo na Giro je to odlično. Upam samo, da ne bo preveč slabega vremena in da mi bo zdravje služilo. Žal je tako, da v začetku sezone, ko delamo tekmovalni koledar za sezono, običajno ne vemo, kakšno traso bodo izbrali organizatorji dirk. Kajti program sestavljamo novembra in decembra, trase so znane kasneje.

Italijanski Giro je bil zadnji dve leti vaš vrhunec. Kako je potekal zadnji mesec treninga po dirki po Kataloniji?

Trening sem zelo dobro izpeljal. Vreme in počutje sta bila odlična in tako sem lahko naredil vse, kar sem si zamislil. Tri tedne sem noči preživel tudi v višinski sobi. Bojan Ropret, moj prvi trener in svetovalec, mi je pomagal, da sem veliko treninga naredil tudi v zavetrju avtomobila. To je zelo pomemben trening za vadbo hitrosti.

Pozimi ste omenili napredek pri treningu. Kakšni so zadnji podatki, če lahko kaj razkrijete?

Podatki so podobni tistim, ki sem jih imel pred dirko Tour du Haut Var (konec februarja, ko je dosegel prvo zmago v sezoni, drugi je bil Philippe Gilbert, op.p.). Razlika pa je, da sem zdaj dva kilograma lažji.

Vaša ekipa Giant-Alpecin je med prvimi objavila uradni seznam za Giro. V ekipi, kot pišejo tuji mediji, boste osrednja osebnost.

Ja, za sprinterske etape sem v prvem planu. Za ostale etape pa imamo kar nekaj kvalitetnih kolesarjev s Simonom Geschkejem na čelu.

Je vpliv Trsta pred letošnjim Girom kaj čutiti? Lani ste v zadnji etapi dosegli prvo slovensko zmago sploh na tej zgodovinski dirki.

Pričakovanja so večja.

Ste na domačih cestah kaj primerjali pripravljenost s spletne aplikacije strava? Je ta aplikacija lahko pomoč pri vadbi?

Strava niti ne pomaga pri treningu, je pa občasno dobra motivacija, ko je treba narediti kakšen interval na polno. Glavna aplikacija za analizo treninga je merilnik moči pioneer cyclosphere. Tam imam vse podatke, ki jih po vsakem treningu lahko takoj analizira tudi trener na Nizozemskem.

Veliko pozornosti so vam namenili pred časom, ko vas je posebej omenil Philipe Gilbert, prvo ime ekipe BMC. Kakšen vpliv ima iskanje najboljše možnosti za podpis nove pogodbe?

Trenutno še ne vem, kje bom nadaljeval oziroma ostal. Nekaj zanimanja je, ni pa do konkretnih ponudb.

Gojite podobo bradača, ki se sklada s sponzorjem Alpecin, ki slovi po šamponu za rast las.

(Smeh.) Ne, do tega imidža sem prišel bolj po naključju in ker je ženi všeč, pri tem ostajam.

Ima žena Renata že načrt, na katere etape Gira vas bo prišla spodbujat? Etape so od Slovenije malce odmaknjene kot lani s Trstom in predlani z Montažem in vmesnim bivanjem v Kranjski Gori.

Zagotovo bo v Benetkah, dogovarjava pa se, da bo prišla tudi med drugim prostim dnevom.

Ste opravili kakšen trening z Rokom Korošcem (Radenska), ki gre kot bivši gorski kolesar in glede na pokazane sprinterske zaključke z dirke po Hrvaški po vaši poti?

S Koroščem se žal aprila nisva časovno ujela, saj je prav takrat veliko dirkal in ga ni bilo doma. Ga pa spremljam in sem vesel, ko da vidim v ospredju. Zagotovo ima nekaj v sebi glede na rezultate, ki jih dosega v svojem drugem letu na cesti. Vem, kako težko je bilo presedlati na novo disciplino, kjer ogromno pomenijo izkušnje, ki jih dobiš v mlajših kategorijah.