»Ko smo se pripeljali v središče Zagreba, smo se kar spogledali. Namesto ravninskega zaključka smo videli vzpon po tlakovani cesti, kar ni bilo opisano v uradnem biltenu. Selektiven zaključek je bil kot nalašč za napad. Ko nas je spredaj ostalo le osem, med njimi smo bili trije iz ekipe CCC, je Maciej Paterski samozavestno napovedal zmago. To je bilo v besedah vse, z Rutkiewiczem sva zapeljala na čelo skupine in narekovala visok ritem za končni napad Paterskega. Vse se je lepo izšlo,« je Grega Bole razkril komunikacijo med člani ekipe CCC Sprandi v končni etapi dirke Po Hrvaški.

Najboljši slovenski kolesar v prvem delu sezone je bil del poljske ekipe, ki je demonstrirala redko videno premoč. Zaradi sodelovanja kar 18 slovenskih kolesarjev in obeh profesionalnih ekip Adria Mobil in Radenska Rog je primerjava zelo aktualna. Bole je prišel na dirko s slovesom najuspešnejšega kolesarja sezone in to upravičil z zmago v uvodni etapi in zgodovinsko kockasto majico vodilnega. Paterski je poleg etapne zmage na Trgu sv. Martina v hrvaški prestolnici osvojil vse drugo: skupno zmago in lovoriki najboljšega hribolazca in najuspešnejšega po etapnih uvrstitvah. Da je bila dirka generalka za italijanski Giro, se je pokazalo tudi z ekipno zmago. Pet kolesarjev iz ekipe je končalo v prvi deseterici, kot deseti Grega Bole. »Težko bi ocenil, kaj naši uspehi pomenijo, tudi glede pričakovanj za Giro. Prevelika je razlika med dirkama in ekipami,« Bole ni želel primerjati in napovedovati rezultatov za dirko po Italiji, ki se začne 9. maja. Tudi sam je bil presenečen, ker je v skupnem seštevku končal v deseterici, saj je o tem odločal vzpon na Učko, on pa ne velja za hribolazca. »Res je konkurenca skromnejša, a biti tako visoko v skupnem seštevku je tudi zame prijetno presenečenje. Bil sem že v boljši formi. Padec na Brabantski puščici pred desetimi dnevi mi je povzročil kar nekaj težav. Verjetno sem se okužil skozi rano na rami. Vesel sem, da sem si opomogel,« se je s hčerko na krmilu kolesa razgovoril v Umagu.

Za večino slovenskih kolesarjev je bila dirka Po Hrvaški ena pomembnejših in zanimivejših v sezoni. Adria Mobil je bila še najbolj konkurenčna poljski zasedbi CCC, saj so odnesli etapno zmago Marka Kumpa, en dan nosili kockasto majico ter privozili drugo mesto Primoža Rogliča v skupnem seštevku in drugo mesto v ekipni razvrstitvi. »Če bi nam pred dirko kdo to ponudil, bi takoj podpisali, a glede na razplet bi lahko dosegli več,« je pripomnil športni direktor Boštjan Mervar. V kar nekaj primerih so ostali na pragu zmage. V prvi etapi v Splitu so Kumpa zavedli podatki v uradnem biltenu o ovinkih pred ciljem. V kraljevski etapi je Roglič prezrl ubežnika Paterskega. Taktično so se ušteli tudi v predzadnji etapi do Umaga, saj niso ujeli štirih ubežnikov, med katerimi sta bila tudi zmagovalec etape Belgijec Dimitri Claeys (Verandas Willems) in Juret Golčer v dresu avstrijske ekipe Felbermayr. »Po dirki je vedno veliko čejev,« je jezno začel Marko Kump, šesti v Umagu. »Tokrat sta bila vsaj dva. Če bi ujeli ubežnike, bi lahko v sprintu prehitel Italijana Liama Bertazza. Fantje so se maksimalno potrudili in naredili vse, a smo predolgo čakali z lovljenjem ubežnikov, da so imeli že več kot šest minut prednosti, večino dneva pa je veter pihal v hrbet. V lovu smo bili osamljeni, ekipe CCC lov ni zanimal. Z malo sreče bi lahko imeli več kot eno etapno zmago,« je bil prepričan tretji v razvrstitvi dirk evropske serije (Europa Tour) – vseh evropskih dirk zunaj svetovne serije (WorldTour).

Po vzdušju v ciljnem prostoru v Umagu je bilo več kot očitno, da je etapa blizu Slovenije. Jure Golčer, najuspešnejši kolesar v zgodovini dirk Po Sloveniji, je imel popolno navijaško podporo, a ker ni sprinter, več od četrtega mesta ni zmogel. »Ah, beg je bil le skromna tolažba po petkovi kraljevski etapi na Učko. Imeli smo visoke cilje, odgovornost prvega moža je imel Matija Kvasina in zanj smo delali. Ker nismo imeli sodelujočega med ubežniki, smo kot ekipa prevzeli odgovornost za lov, zato so tudi meni na Učko pošle moči. Žal Kvasina ni zmogel več od 12. mesta. Sam sem prepričan, da bi na vrh Učke/Vojaka pripeljal med peterico najhitrejših,« je ozadje opisal 37-letni Mariborčan, ki se že veseli vzponov na Pohorje na junijskem slovenskem touru.

Mladi kolesarji Radenske so priložnost za sodelovanje dobili v zadnjem trenutku. Čeprav je bila ekipa na papirju najšibkejša na dirki, ob tem pa tudi najmlajša s povprečno kar desetletno razliko do najstarejših iz CCC, so Zagreb zapuščali dvignjenih glav. Jure Miškulin in Rok Korošec sta bila v prvi etapi med sedmerico, slednji je tudi zadnji dve etapi končal na robu deseterice (12. in 13. mesto). »Zame je to lep dosežek. V Umagu sem bil deveti v glavni skupini, v Zagrebu četrti za osmerico, ki jo je povlekla zasedba CCC. Le malo sem zamudil njihovo akcijo,« je bil zadovoljen Rok Korošec. Poleg Marka Pavliča je bil pri sosedih kot 21. v skupnem seštevku in tretji v skupni razvrstitvi mladih najbolj opazni slovenski mladi kolesar. Mladi dolenjski hribolazec Domen Novak je uvrstitev med najboljšo trojico z Učke zapravil v ravninskem delu pri garanju za Kumpa.