Slovenska zasedba (16 igralcev in vodstvo reprezentance) se je v današnjih jutranjih urah s Čateža odpravila na dolgo potovanje na Švedsko: z avtobusom do Zagreba, od tam z letalom do Köbenhavna, iz danske prestolnice pa znova z avtobusom v okoli 300 kilometrov oddaljeno švedsko mesto Växjö. V Čatežu je včeraj zvečer opravila prvi in sočasno edini trening v polni zasedbi, še dva pa bo na Švedskem v dvorani Vida Arena. »Najpomembneje je, da smo zdravi in dobro pripravljeni. Zase lahko rečem, da sem imel dovolj časa za počitek in regeneracijo, tisti, ki so imeli konec tedna še klubske obveznosti, pa precej manj ali skoraj nič. A so vajeni še hujših stvari. Upam si trditi, da smo že zdaj pripravljeni na Švede, do tekme pa bomo še bolj,« pravi Klemen Cehte, levi zunanji igralec francoskega kluba Aix in reprezentant Slovenije, ki je na uvodnih dveh kvalifikacijskih tekmah proti Latviji in Slovaški skupno dosegel 12 zadetkov.

Na letošnjem SP v Katarju je Švedska osvojila šele deseto mesto, Slovenija pa osmo. V skupini 3, v kateri sta še Slovaška in Latvija, so Slovenci in Švedi glavni favoriti za prvi dve mesti, ki prinašata vozovnico za Euro 2016 na Poljskem. »Švedom se je nastop v Katarju malce ponesrečil, saj so pričakovali boljšo uvrstitev. Čeprav bo proti nam manjkalo nekaj njihovih vrhunskih igralcev, kot so Ekdahl Du Rietz, Kim Andersson in še nekateri, gre še vedno za spoštovanja vredno reprezentanco. Tekmi med nami in Švedi sta derbija skupine, a že jutri računam na zmago v gosteh, potem pa še v nedeljo v Zlatorogu,« napoveduje 28-letni Cehte, ki je na SP v Katar zaradi poškodbe mečne mišice (12-centimetrski edem) dopotoval z zamudo, v zadnjem času pa nima nobenih zdravstvenih težav.

Cehte je lani odšel v francoski Aix (pred tem je igral za El Jaish v Katarju), v katerem je trener Zvonimir Noka Serdarušić, njegov soigralec pa francoski reprezentant Luka Karabatić. Aix je pred slabima dvema tednoma v 21. krogu francoske lige dosegel pomembno domačo zmago proti Selestatu s 33:27, Slovenec pa je dosegel kar devet zadetkov. »Vložek proti neposrednemu tekmecu na lestvici je bil zelo velik. A z zmago smo pet krogov pred koncem deveti in smo si verjetno že zagotovili zanesljiv obstanek v ligi. Ekipa je v nekakšni fazi gradnje, načrt pa je, da bi bil Aix leta 2017 v francoski ligi na mestih, ki prinašajo nastop v evropskih pokalnih tekmovanjih, torej med najboljšo šesterico,« klubske cilje razkriva 196 centimetrov visoki in 94 kilogramov težki ostrostrelec.

Klubski načrti sovpadajo tudi z gradnjo nove dvorane, s katero pa se je malce zapletlo. V klubu in mestu Aix-en-Provence (leži dobrih 30 kilometrov severno od Marseilla) so računali, da bodo gostili tudi eno izmed skupin na rokometnem SP 2017 za moške, vendar se to ni zgodilo. »Pri gradnji dvorane so predolgo odlašali s papirologijo, pojavile pa so se tudi nekatere druge težave in zapleti. Zato je jasno, da dvorana ne bo pravočasno nared za uradno preizkušnjo, da bi potem lahko v njej sploh bile tekme v okviru SP,« pojasnjuje starejši ob bratov Cehte, mlajši Nejc pa igra za Gorenje. Za velenjski klub je pet sezon igral tudi Klemen, ki v prihajajoči končnici za naslov prvaka v slovenski ligi daje malce več prednosti Celju Pivovarni Laško kot Gorenju.

Čeprav ima pogodbo z Aixom tudi za naslednjo sezono, ki jo bo zanesljivo tudi oddelal, je Klemen potrdil informacijo, da Aix po tej sezoni zapuščata tako trener Serdarušić kot igralec Luka Karabatić. Oba odhajata v nesramno bogati Paris St. Germain, kar posledično pomeni, da bo pariški klub okrepil tudi Lukov brat Nikola, trenutno član Barcelone. »Noka zanesljivo ne bo več trener Aixa, njegov naslednik pa bo sedanji pomočnik Marc Wiltberger. Tudi Luka odhaja, medtem ko še za dva moja sedanja soigralca tega ne morem potrditi. Kljub nekaterim odhodom sem vesel, da sem igralec tako ambicioznega kluba. Naslednja sezona bo pokazala, kaj smo dobrega naredili in česa smo zares sposobni,« se zaveda igralec, ki je za reprezentanco Slovenije odigral 32 tekem in dosegel 81 zadetkov.

A Klemen bo v naslednji sezoni spet dočakal zvezdniškega soigralca. To je že 38-letni Jerome Fernandez, kapetan reprezentance Francije in trenutno poškodovani član prvoligaškega kluba Toulouse, kjer si rokometni kruh služi tudi slovenski reprezentant Miha Žvižej. »Fernandezov prihod je za Aix velika stvar. Zelo veliko bo lahko prispeval kot igralec, poleg tega pa bo dejavno sodeloval tudi z novim trenerjem Wiltbergerjem. Po sezoni ali dveh naj bi Fernandez nato prevzel tudi mesto glavnega trenerja,« opisuje Brestaničan, ki na vprašanje, ali sebe vidi igrati na vrhunski ravni tudi v Fernandezovih letih, v smehu odgovarja: »Ne, ne, bog ne daj. Težko je biti v njegovih letih tako zdrav, odlično pripravljen, skoraj brez poškodb. To, da bo kariero verjetno končal brez hujših poškodb, pa je najpomembneje. Le spomnite se, koliko športnikov konča kariero v hudem stanju, kot na pol invalidi.«