Vzglavnik brez pršic

Med osnovnošolskimi idejami je zmagal vzglavnik lavander, ki so si ga zamislili učenci Osnovne šole Lucijana Bratkoviča Bratuša iz Renč. Blazina ima posebno gosto tkano prevleko, ki preprečuje dostop pršicam, zato je primerna za alergike, astmatike in ljudi, ki imajo težave s spanjem. Vsebuje gel, ki zavira potenje, v notranjosti pa sta spominska pena in polnilo, ki daje občutek perja. Blazino se lahko obrne navzven, kar omogoča izbiro med mehkejšo in tršo stranjo. Bistvo blazine je aromatično polnilo iz zelišč lokalne pridelave, ki ga je mogoče menjavati. Avtorji blazine so Neža Ledinek Lozej, Meta Vodopivec, Anja Petrovčič, Nejc Saksida in Lia Čotar.

Med dijaki so bili najbolj inovativni Andraž Gostiša, Anže Egete in Jaka Škrbinc (Gimnazija Vič, Ljubljana), ki so si zamislili stekleničko, namenjeno izdelavi vode z okusom. Steklenička je iz štirih delov, ki jih je mogoče sestavljati. Na sredini je vgrajena mrežica iz kirurškega jekla, ki omogoča izdelavo napitkov in preprečuje vstopanje večjih delcev sadja, praška ali ledu v ustnik. V spodnji del stekleničke vstavimo sadje, čaj ali prašek za napitek, v zgornji del pa nalijemo tekočino. Steklenička Geaa je iz štirimilimetrskega stekla, ki ohranja napitek hladen do šest ur.

Že 740 podjetniških idej mladih

Med študenti je zmagala ideja za hišo vrtnic, kot so si jo zamislile Milica Krasić, Tanja Šuligoj in Jasna Živec iz Šolskega centra Nova Gorica, Višje strokovne šole. Gre za ponudbo ekoloških izdelkov iz vrtnice burbonke. Poleg eteričnega olja želijo dekleta posamezniku približati cvetje tudi kot gastronomsko surovino.

V desetih letih se je tekmovanja Popri udeležilo 1760 mladih, ki so predstavili 740 podjetniških idej in inovativnih izdelkov.